Γιάννης Δούκας: Αναδρομικά συνταξιούχων – Συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η αντισυνταγματικότητα

Αναδρομικά συνταξιούχων: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η αντισυνταγματικότητα

 του Γιάννη Δούκα

πρώην Υποδιοικητή του ΙΚΑ

Με την κατάθεση της τροπολογίας για τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά από τους συνταξιούχους συνεχίζεται ο εμπαιγμός τους και βαθαίνουν ακόμη περαιτέρω οι απαράδεκτες και αντισυνταγματικές πρακτικές και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «με κυβερνητική παραγγελία οι δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις» είχαμε αναφερθεί διεξοδικά στις μέχρι τότε μεθοδεύσεις, παρανομίες και παρατυπίες. Η συνέχεια ήρθε με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.

Έτσι σε ότι έχει προϋπάρξει προστίθενται άλλα δύο απαράδεκτα στοιχεία:

  1. Η τροπολογία μιλάει μόνο για αναδρομικά που αφορούν μόνο σε κύριες συντάξεις για το ενδεκάμηνο 10/6/2015 έως 12/5/2016 (ημερομηνία εκδίκασης στο ΣτΕ έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου). Ωστόσο ακόμη και αυτή η κατά παραγγελία κολοβή πρόσφατη δικαστική απόφαση που αφορά τους ένδεκα μήνες μιλάει για αντισυνταγματικότητα των νόμων 4051/12 και 4093/12. Οι νόμοι αυτοί περιείχαν περικοπές και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση με την τροπολογία παραγράφει τα δικαιούμενα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων.
  2. Η τροπολογία προδικάζει ότι με την καταβολή των ποσών της τροπολογίας αποσβένονται όλες οι απαιτήσεις των συνταξιούχων. Προδικάζει δηλαδή την όποια δικαστική προσφυγή ενδεχομένως ακολουθήσει. Το τραγελαφικό και ταυτόχρονα απαράδεκτο νομικά και πολιτικά είναι ότι μέσα στην ίδια την τροπολογία ξεχωρίζονται ως ισχυρές οι αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί και ως απαράδεκτες όσες ενδεχομένως ακολουθήσουν.

Σε οποιοδήποτε κράτος δικαίου οι αποφάσεις του ΣτΕ του 2015 θα είχαν εφαρμοστεί στο ακέραιο. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να πάρουν αναδρομικά από τότε τις παράνομες κρατήσεις των ένδεκα μηνών και ο νόμος Κατρούγκαλου να συμμορφωθεί με την τότε δικαστική απόφαση πράγμα το οποίο ουδέποτε έγινε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξαναπαίρνοντας τη σκυτάλη που τους είχε παραδώσει συνεχίζει τα ίδια και χειρότερα.

Στο διά ταύτα όπως και για τους πλειστηριασμούς έτσι και στο ασφαλιστικό σύστημα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν αλλήλους για τις ίδιες αντισυνταγματικές πρακτικές, μεθοδεύσεις και περικοπές  με μόνιμα θύματα τους συνταξιούχους.

Επαναλαμβάνω ότι άποψή μου είναι ότι τα θέματα αυτά δεν πρόκειται να λυθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά απαιτούνται συντονισμένοι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες. Το δείχνει το τελικό αποτέλεσμα που μετά από οκτώ χρόνια αγωγές, δίκες, αποφάσεις, νόμους, υποσχέσεις, παραμύθια και άλλα πολλά οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να εμπαίζονται.