Έκκληση της Διεθνούς επιτροπής ” Φίλων της Κριμαίας” στους λαούς της ΕΕ

Η ευθυγράμμιση των ευρωπαίων ηγετών με την πολεμική ρητορική και η συνακόλουθη στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές ομαλότητας και συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ως εκπρόσωποι των οργανισμών της IAFC στις αντίστοιχες χώρες μας, εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία και την κατηγορηματική αντίθεσή μας στα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τους αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής που συγκλήθηκε στις Βρυξέλλες (20-21 Μαρτίου 2024).

Οι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης φτώχειας στις διάφορες μορφές της (ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, γεωργική διανομή, στέγη, αυξημένη ακριβή κατανάλωση, αυξημένη ανεργία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την οικονομική ύφεση).

Αντί να προωθούν τον διάλογο, τη διαπραγμάτευση και την ειρήνη εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης εντός της Ευρώπης, τα ευρωατλαντικά έθνη και οι ηγέτες τους, που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον, ακολουθούν μια πολιτική παράλογης κλιμάκωσης των στρατιωτικών συγκρούσεων παγκοσμίως.

Αντί να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα βαθιά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, των χωρών της Βαλτικής, πιέζουν για περισσότερη ανάπτυξη όπλων (και ίσως στρατιωτικού προσωπικού) στην Ουκρανία, προκειμένου να φέρουν περισσότερες κακουχίες και πόνο στον λαό της Ουκρανίας. Η ατζέντα που προωθούν οι ανεύθυνοι ευρωπαίοι ηγέτες του συνεχούς και αυξανόμενου μίσους, του ρατσισμού, του στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού, των κυρώσεων, του πολέμου των μέσων ενημέρωσης, του «πολιτιστικού πολέμου» κ.λπ., το μόνο που θα κάνει είναι να βαθύνει τη σημερινή κρίση.

Εν μέσω συνεχιζόμενης ρωσοφοβίας και φυλετικής προκατάληψης προς τους Ρώσους πολίτες και τη Ρωσική Ομοσπονδία, ορισμένοι ηγέτες δίνουν προτεραιότητα στη γεωπολιτική και οικονομική σκοπιμότητα έναντι της αντιμετώπισης αυτών των πιεστικών κοινωνικών ζητημάτων. Βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις προσοδοφόρες πωλήσεις όπλων και στις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΚ) που προωθεί η Ουάσιγκτον, επιδεινώνοντας την οικονομική και κοινωνική ανισότητα για τις εργατικές και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα εντός της ΕΕ.

Επιπλέον, αυτοί οι ηγέτες υποστηρίζουν την έκδοση «ευρωομολόγων», τα οποία θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους πολίτες και τις οικονομίες των κρατών μελών. Τέτοια μέτρα ενθαρρύνουν την παράλογη στρατιωτική παραγωγή, διαιωνίζοντας τη φτώχεια και την οικονομική στασιμότητα μέσα σε αυτές τις κοινωνίες. Αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσουν τα θεμελιώδη προβλήματα των διακρίσεων και των προκαταλήψεων και δίνοντας προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, αυτοί οι ηγέτες υπονομεύουν τη μακροπρόθεσμη επιδιωκόμενη ευημερία και σταθερότητα της ΕΕ.

Εμείς, τα μέλη των παραρτημάτων της IAFC, παροτρύνουμε όλα τα άτομα και τους οργανισμούς που είναι αφιερωμένοι στην ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο, τον πολιτιστικό εμπλουτισμό και την πολιτική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνουν τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου μέσω της δημόσιας και λαϊκής διπλωματίας. Η ΕΕ, μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τη συμμετοχή σε απερίσκεπτες στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν νικητές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινής μας ιστορίας, οι λαοί της Ευρώπης έχουν επωμιστεί σημαντικό κόστος για την αντιμετώπιση των απειλών του ναζισμού και του φασισμού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ταραχώδους 20ού αιώνα, υπομένοντας τις κακουχίες του πολέμου και της καταστροφής. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προοπτική αναβίωσης τέτοιων οδυνηρών εμπειριών και υποστηρίζουμε την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.

Συντονιστικό Συμβούλιο

  • Α’ Γραμματέας – Ίαν Τσαρνουγκοφσκι, πρώην Πρωθυπουργός Σλοβακίας
  • Β’ Γραμματέας – Κώστας Ήσυχος , πρώην αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας
  • Γ’ Γραμματέας – Άμπντελ Μεσσαυντι, πρώην Βουλευτής Τυνησίας

Η Διεθνής Ένωση Φίλων της Κριμαίας διαθέτει επιτροπές σε 42 χώρες

 

27 Μαρτίου 2024