Τα καθεστώτα δεν τα κρίνεις (μόνο), τα ρίχνεις (του Νίκου Βρυώνη)

Τα καθεστώτα δεν τα κρίνεις (μόνο), τα ρίχνεις

του Νίκου Βρυώνη*

Δεν θα σταθούμε στις ενδοαστικές διαφορές και συγκρούσεις με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα» ,γιατί  αποτελεί μια άλλη συζήτηση και αξιολόγηση που αφορά και την αριστερά για να ξέρει «που πατά και που βρίσκεται». Στεκόμαστε στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος με τις αποκαλύψεις για το έγκλημα στα Τέμπη και την διαχείριση του από την κυβέρνηση.

Δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον πιο ανατριχιαστικό και τραγικό τρόπο όλοι όσοι (λίγοι) μιλούσαμε και μιλάμε για μεθοδολογία και προσπάθεια  παλινόρθωσης ενός μετεμφυλιακού προδικτατορικού δεξιού καθεστώτος. Οι «τρελοί του χωριού»  που κουραστικά τονίζαμε και τονίζουμε ότι δεν μιλάμε για μια συντηρητική διακυβέρνηση , ούτε για μια συντηρητικοποιηση της κοινωνίας , αλλά για κάτι βαθύτερο που πάει να μονιμοποιηθεί και νομιμοποιηθεί.

Οι υποκλοπές, η επίθεση σε δικαιώματα , η αμφισβήτηση του Συντάγματος, ο αυταρχισμός, η καταστολή, η ανάδειξη αξιών και αρχών περασμένων δεκαετιών, η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων συμπολιτών μας για προεκλογικούς λόγους,  η διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπων, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος της Δεξιάς. Ενός κρατικού και παρακρατικού  καθεστώτος που θα ηγεμονεύον η  πολιτική, οικονομική και μιντιακή άρχουσα τάξη με τους βαστάζους της, μακριά και πέρα από τις αρχές και τους κανόνες ακόμα και της αστικής δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την παραίτηση του πρωθυπουργού και προσφυγή στις κάλπες. Αν μη τι άλλο σοβαρές και ορθές πολιτικές πράξεις, που θα έδειχναν όμως  ότι πραγματικά αντιλαμβάνονται τα δυο κόμματα  το μέγεθος του προβλήματος, ότι δηλαδή  μιλάμε για καθεστωτικές πρακτικές που αμφισβητούν την Δημοκρατία, αν συνοδεύονταν από παλλαϊκό κάλεσμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας των κανόνων και των δεσμεύσεων της.

Αν το διακύβευμα είναι η ίδια η Δημοκρατία, πρέπει να πείσεις τον παράγοντα «λαό» για να την υπερασπιστεί. Και πριν πείσεις τον «λαό» πρέπει να έχεις πείσει τα μέλη σου. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ , φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Καλέστε τα δεκάδες χιλιάδες μέλη σας να κατέβουν στο δρόμο, εκεί θα είμαστε και εμείς,  να πείσουμε και χιλιάδες άλλους δημοκράτες και αριστερούς πολίτες, και όλοι μαζί να απαιτήσουμε την παραίτηση της κυβέρνησης και την συντεταγμένη προσφυγή στις κάλπες.  Έτσι πέφτουν τα καθεστώτα.

Την πολύπαθη ελληνική δημοκρατία δεν την υπερασπίζεσαι με «βαριές κουβέντες» και «συμβολικές» πολιτικές πράξεις. Η πολιτική ιστορία του τόπου, μας έχει δείξει πως μπορείς να υπερασπιστείς τη Δημοκρατία. Όλα τα άλλα μετατρέπονται σε  λόγια του αέρα που οδηγούν την πλειοψηφία των πολιτών στην απάθεια , αποδοχή και στην χειρότερη των περιπτώσεων σε ανορθολογικές και αντιδημοκρατικές επιλογές.

*Νίκος Βρυώνης μέλος ΠΣ ΛΑΕ-ΑΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ