Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά καταγγέλλει την αστυνομική επίθεση στις φοιτητικές καταλήψεις του ΑΠΘ

Τα σημερινά πρωτοφανή γεγονότα στο ΑΠΘ αποκαλύπτουν την κατασταλτική μανία της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στην αγωνιζόμενη νεολαία. Δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ εισέβαλαν μέρα μεσημέρι στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ σαν στρατός κατοχής, παραβιάζοντας για μια ακόμα φορά το πανεπιστημιακό άσυλο και προσήγαγαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Το … έγκλημα των φοιτητών ήταν ότι έκαναν γλέντι στη σχολή τους που τελεί υπό κατάληψη μετά από αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών τους Συλλόγων. Η αστυνομία έσπασε την πόρτα της Σχολής και προκάλεσε εκτεταμένες φθορές, ενώ, ώρες μετά, διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται ακόμα μέσα στο ΑΠΘ, αντιμέτωπες με εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που διαδηλώνουν και απαιτούν να αποχωρήσουν από το άσυλο οι αστυνομικές δυνάμεις.

Είναι φανερή η εκδικητική μανία της κυβέρνησης απέναντι στον μεγάλο αγώνα του φοιτητικού κινήματος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σε έναν αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας, απέναντι στην καταπάτηση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζει ότι ηττήθηκε, παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου αποκλειστικά από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Η επιχείρηση «ιδιωτικά πανεπιστήμια», μέσα από τον αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών αποκαλύφθηκε ως αυτό που πραγματικά είναι: μια απόπειρα διάλυσης του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, εκτόξευσης της ανισότητας, επιβολής μιας συνθήκης που τα χρήματα θα «αγοράζουν» πτυχία, ενώ τα παιδιά των φτωχότερων στρωμάτων είτε θα αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε θα βλέπουν τον κόπο και την αγωνία τους να απαξιώνεται. Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος ανέδειξε ότι δεν υπάρχει συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική, ότι μια ολόκληρη γενιά στέκεται απέναντι στην πολιτική Μητσοτάκη και μπορεί να αγωνίζεται και να κερδίζει.

Για αυτό στοχοποιούν τον αγώνα των φοιτητών, επιστρατεύουν την ωμή καταστολή και την προσπάθεια τρομοκράτησης. Ωστόσο, εάν νομίζουν ότι η αστυνομική βία και η καταστολή μπορεί να κάμψει το φοιτητικό κίνημα ή να εξαφανίσει τα πολιτικά του αποτελέσματα είναι γελασμένοι.

Στεκόμαστε στο πλάι του φοιτητικού κινήματος και απαιτούμε να αποχωρήσει η αστυνομία από το ΑΠΘ και να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

Το Γραφείο Τύπου 16.3.2024

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ