Ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό | 16 Μάρτη, πλατεία Κοτζιά 14.30

Ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό

16 Μάρτη, πλατεία Κοτζιά 14.30

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, στηρίζει την συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνουν αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, προσφυγικές και μεταναστευτικές συλλογικότητες, σωματεία και κινήσεις αλληλεγγύης. Ενώνοντας μαζί τους, την φωνή της και τις δυνάμεις της ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό.

Γιατί την ώρα που μια τεράστια γενοκτονία συντελείται από την ισραηλινή κυβέρνηση και τους συμμάχους της στην Παλαιστίνη και χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα προστεθούν αναπόφευκτα στα μεγάλα κύματα των ξεριζωμένων που προσπαθούν να ξεφύγουν τις βόμβες των ιμπεριαλιστικών – κατακτητικών πολέμων και από την ασιτία, η ανάγκη της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών δικαιωμάτων είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Και αυτή η αλληλεγγύη δεν αφορά μόνο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά και την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού: πάνω στο έδαφος της
συστηματικής καλλιέργειας της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της αποσάθρωσης των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών οικοδομήθηκε όχι μόνο η άνοδος των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του φασισμού, αλλά και ο εθισμός στην ιδέα ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι χωρίς δικαιώματα στην υγεία, την παιδεία, την εργασία και την
κοινωνική ζωή. Τους ίδιους, δηλαδή, λόγους που εξαναγκάζουν και χιλιάδες έλληνες νέους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Ο νόμος Καιρίδη για την «νομιμοποίηση» των εποχιακών μεταναστών εργατών, ένας στρεβλός (ακόμα και για τις ανάγκες του ίδιου του κεφαλαίου) νόμος, κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες των αφεντικών για την απρόσκοπτη συνέχιση της πιο ακραίας μορφής υπερεκμετάλλευσης, ανέδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την συμβολή των μεταναστών στην ελληνική οικονομία και τον φόβο που προκαλεί η διαρροή των μεταναστευτικών εργατικών χεριών προς χώρες με καλύτερες συνθήκες ζωής για τους μετανάστες. Αλλά και την άρρηκτη σύνδεση του ρατσισμού με τα οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου για την διατήρηση των εκβιαστικών εργασιακών σχέσεων δουλείας των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, μετανάστες/τριες που επί δεκαετίες «έφτυσαν αίμα» δουλεύοντας στην Ελλάδα, χάνουν, αρχής γενομένης από τον νόμο Κατρούγκαλου, το δικαίωμα ακόμα και ελάχιστης συνταξιοδότησης αν δεν μπορούν να αποδείξουν νόμιμη διαμονή 20-25 ετών στην χώρα. Ενώ, ο αντισυνταγματικός νόμος Πιερακάκη για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας εισάγει δίδακτρα για τους αλλοδαπούς φοιτητές που φοιτούν στα δημόσια πανεπιστήμια.

Το πολύνεκρο έγκλημα του προσφυγικού ναυαγίου της Πύλου, με πάνω από 500 νεκρούς, μαζί με τους 18 καμένους πρόσφυγες στις φωτιές του καλοκαιρού και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά στρατόπεδα, είναι γεγονότα που αναδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την απάνθρωπη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν αναλάβει, από κοινού με την Τουρκία, τον ρόλο του χωροφύλακα των κλειστών συνόρων της Ευρώπης – Φρούριο.
Διεκδικούμε:

Μια νέα, πραγματική διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας, χωρίς εκβιαστικούς όρους και προϋποθέσεις. Αναγνώριση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών και μεταναστριών που αναγκάστηκαν να δουλέψουν παράνομα στην χώρα μας.

Την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, των Κανονισμών του Δουβλίνου και όλων των αντιπροσφυγικών συμφωνιών που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα χέρια των διωκτών τους. Ανοιχτούς, ελεύθερους και ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης για όλους τους πρόσφυγες που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη

Τον τερματισμό των παράνομων επαναπροωθήσεων και την κατάργηση των φρακτών που τους καθιστούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ομήρους διακινητών και τους εξωθούν σε ακόμα πιο επικίνδυνες διαδρομές διαφυγής.

Την ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων των πολέμων, των διώξεων και της φτώχειας στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, την στέγη και την κοινωνική ζωή σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα όπου επιθυμούν να ζήσουν, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Την μη επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές με αλλοδαπή υπηκοότητα που φοιτούν στα δημόσια πανεπιστήμια

Παλεύουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές που γεννούν τους πολέμους, την φτώχεια και την προσφυγιά. Οι μετανάστες και μετανάστριες, οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες των πολέμων και της φτώχειας είναι ταξικά αδέλφια μας, αναπόσπαστο κομμάτι του ταξικού και συνδικαλιστικού κινήματος.