Να τσακίσουμε στη ρίζα του τον κοινωνικό εκφασισμό που γεννά η επένδυση στην ακροδεξιά, το συντηρητισμό, τον αυταρχισμό

Όλοι όλες στις 19.00 Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη
Να τσακίσουμε στη ρίζα του τον κοινωνικό εκφασισμό που γεννά η επένδυση στην ακροδεξιά, το συντηρητισμό, τον αυταρχισμό.
Η επίθεση δεκάδων ατόμων με τη μορφή του όχλου σε βάρος δύο τρανς ατόμων στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη σοκάρει και αναδεικνύει τους κινδύνους που προκαλεί η καλλιέργεια ρατσιστικών, ομοφοβικών και μισαλλόδοξων ιδεολογημάτων στην κοινωνία. Δύο νέα παιδιά λιντσαρίστηκαν, κυνηγήθηκαν και δέχθηκαν βίαιη επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από δεκάδες άτομα και δυστυχώς ανάμεσά τους πολλά ανήλικα παιδιά.
Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη που πρέπει να προβληματίσει για την έκταση που έχει πάρει η ανασυγκρότηση της ακροδεξιάς, ώστε να διαχέει την ιδεολογία και τις πρακτικές της σε ανήλικα παιδιά, στους δρόμους των πόλεων. Η διάχυση του μίσους και της βίας σε βάρος του διαφορετικού δεν είναι τυχαία. Είναι προϊόν της συντηρητικής στροφής του πολιτικού συστήματος και της συστηματικής καλλιέργειας ακροδεξιών και ρατσιστικών ιδεολογημάτων, καθώς και της επανεμφάνισης της ακροδεξιάς το τελευταίο διάστημα, η οποία μάλιστα απευθύνει τα ρατσιστικά της παραληρήματα από περίοπτη θέση από το βήμα της Βουλής.
Δεν μπορούν να αποσυνδεθούν τα ποσοστά κομμάτων όπως οι Σπαρτιάτες, η Νίκη, το κόμμα Βελόπουλου, και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, από τις θλιβερές και επικίνδυνες αυτές εξελίξεις. Ούτε φυσικά, από προηγούμενες οργανωμένες επιθέσεις φασιστικών στοιχείων σε αγωνιστές της πόλης, ανθρώπους της αριστεράς, μαθητές και φοιτητές, όπως στη Σταυρούπολη και την προσπάθεια φασιστικών ομάδων, που αποτελούν απομεινάρια της εγκληματικής ΧΑ, να συγκροτήσουν φασιστικούς πυρήνες ακόμη και σε σχολεία. Αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση και η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη τις παρακολουθούν επί χρόνια και τις αφήνουν συνειδητά να γιγαντώνονται, ενώ την ίδια ώρα έχουν βασική προτεραιότητα να στήνουν σκευωρίες και να χτυπούν φοιτητές, και διαδηλωτές.
Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για αυτήν την κατάσταση. Την ίδια ώρα που ψήφισε το νόμο για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών για να κερδίσει από την πλευρά των φιλελεύθερων ακροατηρίων, η ίδια απελευθέρωσε μέσα από προβεβλημένα στελέχη και κεντρικούς Υπουργούς της έναν οχετό ομοφοβίας, τους έδωσε αυτονομία και ελευθερία ψήφου για να συγκροτήσουν πίσω τους συντηρητικά ακροατήρια με βασική αιχμή το μίσος και τροφοδότησε την παρέμβαση συντηρητικών κύκλων της Εκκλησίας στο πολιτικό σκηνικό. Συνεπώς, συνειδητά η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να σταθεροποιηθεί ως το κέντρο του πολιτικού σκηνικού μακροπρόθεσμα, παίζει διπλό ταμπλό: από τη μια κάνει ανοίγματα στον φιλελεύθερο κεντροδεξιό χώρο, αλλά συγχρόνως, για να εκπροσωπήσει και την ακροδεξιά, αναπαράγει τους μηχανισμούς που μπορούν να χτίσουν διαδικασίες κοινωνικού εκφασισμού.
Πίσω από αυτά τα παιχνίδια παίζονται άνθρωποι και ζωές. Να μην το επιτρέψουμε! Στεκόμαστε στο πλευρό των θυμάτων και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις. Παλεύουμε για να σπάσει ο κοινωνικός ρατσισμός και να εκλείψει το φασιστικό δηλητήριο που γεννά εγκληματικές, δολοφονικές πρακτικές.