Αποχαιρετισμός στον αγωνιστή και καλλιτέχνη Γιώργο Φαρσακίδη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποχαιρετισμός στον αγωνιστή και καλλιτέχνη Γιώργο Φαρσακίδη

Έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Φαρσακίδης ζωγράφος, χαράκτης και λογοτέχνης, κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων.

Η τέχνη του και συνολικά το έργο του είναι εμπνευσμένο από την Εθνική Αντίσταση, τους λαϊκούς αγώνες, την ταξική πάλη, από την ζωή των φυλακισμένων. την οποία είχε βιώσει για την δράση του και τους αγώνες του, αλλά και από την καθημερινότητα των ανθρώπων του λαού.

Φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε στην Μακρόνησο και στον Αϊ-Στράτη.

Στο πρόσωπο του Γιώργου Φαρσακίδη εκφράστηκε το πρότυπο του λαϊκού αγωνιστή και καλλιτέχνη.

Ανέπτυξε σπουδαίο ζωγραφικό και χαρακτικό έργο παρά τα τσακισμένα λόγω των αγώνων του χέρια.

Εκτός από προσωπικά δημιουργήματα φιλοτέχνησε σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις, που έστηναν οι εξόριστοι με την βοήθεια άλλων κομουνιστών και αριστερών διανοουμένων και καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, ο Τζαβαλάς Καρούσος και άλλοι.

Δίδαξε την τέχνη του σε δεκάδες συγκρατούμενους του.

Το πρώτο του λεύκωμα εκδόθηκε το 1964 εμπνευσμένο από την ζωή στην Μακρόνησο.

Πραγματοποίησε δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξέδωσε πάνω από 30 βιβλία με εικαστικές δημιουργίες η πεζογραφήματα και παράλληλα έγραψε σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών βράβευσε το 1984 το βιβλίο του «Η πρώτη πατρίδα» όπως επίσης έλαβε πολλές διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων του απονεμήθηκε το Ανώτατο Χρυσό Μετάλλιο της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης για τα τριάντα χρόνια από την αντιφασιστική νίκη.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Φαρσακίδη και στους οικείους του.

 

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

23/7/2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ