Ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Δεν ξεχνάμε.

Ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Δεν ξεχνάμε.

Απαιτούμε την τιμωρία των πραγματικών ενόχων. Δημόσιες και ασφαλείς συγκοινωνίες.

Ένας χρόνος πέρασε από το έγκλημα των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 νέους ανθρώπους και τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Το έγκλημα των Τεμπών ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων επιλογών παραχώρησης όλων των δημοσίων υποδομών και της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες. Και όμως ένα χρόνο μετά οι πραγματικοί ένοχοι (υπουργοί, στελέχη της εταιρείας) όχι μόνο έχουν μείνει ατιμώρητοι αλλά προκαλούν με την στάση τους και τους ισχυρισμούς τους και τους συγγενείς των θυμάτων, που αγωνίζονται για την τιμωρία των πραγματικών ενόχων, αλλά και ολόκληρο το ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση με τα συστημικά ΜΜΕ προσπαθεί να επιρρίψει όλη την ευθύνη σε ανθρώπινο λάθος (στον σταθμάρχη που εξαϋλώθηκε) και όχι στον αρμόδιο υπουργό Καραμανλή, που ενώ είχε ενημερωθεί πολλές φορές και με εξώδικα από τους εργαζόμενους για τους επαπειλούμενους κινδύνους δυστυχήματος και για την ανάγκη λήψης μέτρων, είχε παντελώς αδιαφορήσει!
Το χειρότερο είναι ότι ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει, με συνέπεια να εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών.
Σύμφωνα με την έκθεση των πραγματογνωμόνων:

 • Κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας δεν τηρούνται
 • Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου ΓΚΚ και των λοιπών κανονισμών λειτουργίας.
 • Δεν υπάρχουν οι Ελάχιστες Απαιτήσεις Λειτουργίας με σαφή κλιμάκωση
  λήψης επιπρόσθετων μέτρων.
 • Δεν λαμβάνονται μέτρα (Βραδυπορίες) ως άμεση αντίδραση σε περίπτωση υποβάθμισης τεχνικών προδιαγραφών λόγω βλάβης.
 • Δεν υπάρχει καμία διαδικασία πραγματικού ελέγχου της εφαρμογής του ΓΚΚ και καμία αξιολόγηση των δυνατοτήτων του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις για την ασφάλεια.
 • Συνολικά, ένα χρόνο μετά το έγκλημα, όχι μόνο δεν έχουν τιμωρηθεί οι υπεύθυνοι, όχι μόνο προσπάθησαν να καλύψουν το συγκεκριμένο σημείο (το μπάζωσαν) για να αποκρύψουν προφανώς στοιχεία αλλά δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα κανένα μέτρο , ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια δυστυχήματα.!
  Είναι συνένοχοι στο έγκλημα.
  Προσπαθούν να το αποκρύψουν. Δεν θα μπορέσουν. Ήδη το ψήφισμα των συγγενών των θυμάτων έχει ξεπεράσει τις 760.000 υπογραφές και συνεχώς συγκεντρώνονται κι άλλες. Ο ίδιος ο λαός θα επιβάλει την τιμωρία των ενόχων και την λήψη μέτρων για την βελτίωση των υποδομών και την ασφάλεια των μετακινήσεων.
  Η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά:
 • Στηρίζει τις ενέργειες των συγγενών των θυμάτων και τις κινηματικές δράσεις, που πραγματοποιούν κοινωνικοί φορείς απαιτώντας την τιμωρία των πραγματικών ενόχων.
 • Απαιτεί την πλήρη επανακρατικοποίηση του ΟΣΕ και την αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να εξυπηρετούν με ασφάλεια τις μετακινήσεις των επιβατών.

Το Γραφείο Τύπου 27.2.2024