Λαϊκή Ενότητα – Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Άνθρακες ο θησαυρός και πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Άνθρακες ο θησαυρός και πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ανέδειξαν τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της και έληξαν με ουσιαστική νίκη των πλούσιων Βορείων και της Γερμανίας, παρά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των προσκείμενων στα μνημονιακά κόμματα ΜΜΕ να εξωραΐσουν την κατάσταση και να παρουσιάσουν ως θετικό το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα :

  1. Μειώθηκαν δραστικά οι επιχορηγήσεις στα 390 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και αυξήθηκε το ποσό των δανείων σε 360 δις ευρώ, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το ύψος του οποίου αποτελεί το μεγάλο βραχνά της και το εργαλείο για να της επιβάλλονται μνημόνια λιτότητας.
  2. Οι εκταμιεύσεις αυτών των ποσών θα γίνεται με πολύ αυστηρές διαδικασίες και στη βάση προγραμμάτων που πρέπει να τύχουν της έγκρισης ευρείας πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ που αν δεν επιτευχθεί θα απαιτείται ειδική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τα προγράμματα αφορούν «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή νέα μνημόνια και περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες για κοινωνικές πολιτικές.
  3. Ο Μητσοτάκης ψεύδεται, ισχυριζόμενος ότι η χώρα διασφάλισε 70 δις ευρώ, όταν είναι γνωστό ότι τα 40 περίπου δις ευρώ αφορούν το ήδη προαποφασισμένο πρόγραμμα κοινοτικής στήριξης της χώρας για τα επόμενα 7 χρόνια και από τα υπόλοιπα ένα πολύ μεγάλο μέρος αφορά νέα δάνεια για τη χώρα.
  4. Συνολικά οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προβλέπουν ποσά που θα δοθούν (εάν δοθούν και όποτε δοθούν μετά τα μέσα του 2021) σε επιχειρήσεις με επιβολή νέων βαρών σε μισθωτούς και συνταξιούχους και με ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας της ΕΕ σε βάρος της χώρας μας.

Η ΕΕ και η Ευρωζώνη επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά την εγγενή ανεπάρκειά τους να αντιμετωπίσουν σύνθετες υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις και επομένως ότι δεν μπορούν να μεταρρυθμιστούν αλλά μόνο να ανατραπούν με τους αγώνες των λαών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την πανδημία και το βάθεμα της κρίσης  ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη χάραξης μία άλλης οικονομικής πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης με αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και εθνικό νόμισμα,  με αναβάθμιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών πολιτικών προς όφελος του λαού και κυρίως της νεολαίας σε σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ και την ευρωζώνη.

Το Γραφείο Τύπου

 21.07.2020