Μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες: «Αγωνιζόμαστε σταθερά και ανυποχώρητα κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ»

ΠΗΓΗ

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Οι υπογράφοντες σύλλογοι και πρωτοβουλίες μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων μετά από κοινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στις 18 Φεβρουαρίου 2024 συμφωνούμε στις εξής θέσεις :

  • Αγωνιζόμαστε σταθερά και ανυποχώρητα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην συνεπαγόμενη εισαγωγή ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, ζητώντας παράλληλα γενναία αύξηση της χρηματοδότησής της.  Αντιπαλεύοντας ήδη πολλά χρόνια την θέσπιση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την ανασφάλιστη και απλήρωτη διδακτορική έρευνα, την έλλειψη φοιτητικής μέριμνας, γνωρίζουμε καλά ότι το νομοσχέδιο αυτό, στα πλαίσια της γενικότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της πολιτική της υποχρηματοδότησης της παιδείας, της εισαγωγής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, της αξιολόγησης των ιδρυμάτων, της ισοτίμησης των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έρχεται να δώσει το οριστικό χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα αναγκαστεί να λειτουργήσει υπό τους όρους της αγοράς με δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, εκπόνηση έρευνας και διδακτορικών για τα συμφέροντα επιχειρήσεων, ενώ είναι βέβαιο ότι θα πληγεί η δημοκρατία εντός του, η συλλογική ζωή, η διεκδίκηση, ο συνδικαλισμός εξοβελίζοντας οποιαδήποτε έννοια κοινωνικής, πολιτιστικής ή πολιτικής δραστηριότητας. Οι ταξικοί φραγμοί θα οξυνθούν περαιτέρω αποκλείοντας χιλιάδες μαθητές από την πανεπιστημιακή μόρφωση.
  • Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας απέναντι στους φοιτητές που όλο αυτό το διάστημα διεξάγουν έναν δίκαιο αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η οποία έχει μοναδικό σκοπό να κάμψει τις αντιδράσεις. Καταγγέλλουμε την εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και την καταστολή των κινητοποιήσεων, τις απειλές περί «χαμένης εξεταστικής και εξαμήνου» και τις απειλές για πειθαρχικά και ποινικές διώξεις σε φοιτητές και καθηγητές που δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις του Υπουργείου. Ιδίως, καταγγέλλουμε την απόφαση της συγκλήτου ΕΚΠΑ να προβεί σε εκδικητική απόλυση διοικητικού υπαλλήλου που στήριξε τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στην τηλεξεταστική.
  • Εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε απόφαση για διενέργεια τηλεξεταστικής, (άλλα και παραδόσεις εργασιών και επιτηρήσεις) κατά την διάρκεια των καταλήψεων, η οποία λειτουργεί αποκλειστικά ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, προκειμένου να απομαζικοποιηθούν οι συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών. Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας που απείχαν από τις τηλεξεταστικές και ζητούμε να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις μετά το πέρας των καταλήψεων.

Στην βάση των παραπάνω καλούμε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες και όλους και όλες τις υποψήφιες διδάκτορες την Πέμπτη 22/2 στην πανεκπαιδευτική διαδήλωση στα Προπύλαια.

Υπογραφές

Πρωτοβουλία μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του οικονομικού του ΕΚΠΑ

Πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητ(τρι)ών της ΣΘΕ

Πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητριών/ων Φιλοσοφικής

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών/-τριών και Υποψηφίων Δρ Παντείου Πανεπιστημίου

Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών/τριών Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ