Όχι στην διάλυση της δημόσιας Υγείας – Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στα Νοσοκομεία

ΠΗΓΗ:

Η κυβέρνηση της ΝΔ όσο προχωράει ο καιρός μετά και την επίσημη λήξη της πανδημίας, ξεδιπλώνει ανενδοίαστα το σχέδιο της για την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ (ή ότι έχει απόμεινα από αυτό) και το ξεπούλημα του στους ιδιώτες. Πραγματικά σαν σε vertigo η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν προλαβαίνει να δωρίζει υπηρεσίες και κέρδη στο επιχειρηματικό κεφάλαιο του χώρου της υγείας από τη μια, να χαρατσώνει τους πολίτες από την άλλη και εντελώς συνειδητά να αποσαρθρώνει ακόμα περισσότερο τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο προωθεί:

 • Tην αναδιάρθρωση της ψυχικής υγείας
 • Tα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία επί πληρωμή εκδίδοντας μάλιστα και τιμοκατάλογο
 • Tην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα
 • Tην κοστολόγηση Νοσοκομείων και ασθενών μέσω DRG (που θα οδηγήσει τα νοσοκομεία σε τεράστιες περικοπές χρηματοδότησης κάνοντας τα μη βιώσιμα και θα παραδώσει τους ασθενείς βορά στις ασφαλιστικές εταιρείες)
 • Tην επάνοδο των εργολάβων στα Νοσοκομεία μετά από 8 χρόνια απολύοντας εν μια νυκτί χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους στους τομείς της σίτισης, της φύλαξης και της καθαριότητας και διπλασιάζοντας το δημόσιο κόστος για τις υπηρεσίες αυτές.

Δεν ορρωδεί προ ουδενός ( για να το πούμε και στην γλώσσα που προτιμάει) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση της ΝΔ. Εκτελεί το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τους σπόνσορες της χωρίς απολύτως κανένα ενδοιασμό, «σπρώχνοντας» σχεδόν βίαια τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών υγείας, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις, αδιαφορώντας για το γκρέμισμα των δομών του ΕΣΥ, μετατρέπει το δημόσιο αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα, πιστή στο δόγμα της «αγοράς» και το πουλάει, λες και είναι τηλεπώληση, μέσω των συνέχων εμφανίσεων του Υπουργού Υγείας στα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης.

Με σχεδόν μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με περίπου 25.000 συμβασιούχους εργαζόμενους όλων των μορφών και όλων των κλάδων σε εργασιακή ομηρία, με υπερεργασία, υπερεφημέρευση και σκληρή εντατικοποίηση στις κλινικές και στα τμήματα, με κενές μέρες στα προγράμματα εφημερίας στην πλειοψηφία των περιφερειακών Νοσοκομείων της χώρας που καλύπτονται ενίοτε με «εντέλλεσθε» μετακίνησης εργαζομένων από άλλα Νοσοκομεία, με τεράστια οργανικά κενά, με κλινικές να λειτουργούν με ένα και δύο γιατρούς, με κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω της έλλειψης προσωπικού, με συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση, με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, με πέταμα στον καιάδα του αιτήματος για ένταξη στα ΒΑΕ, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους υγειονομικούς και τα αιτήματα τους σαν «δημοσιονομικό πρόβλημα» και τους πολίτες και ασθενείς σαν «δημοσιονομικό κόστος». Τους μόνους που φάνηκε να φροντίζει είναι αυτούς που διορίζει να «διοικούν» τα Νοσοκομεία και τις δομές του ΕΣΥ, τα δικά της παιδιά δηλαδή, αφού μόνο για αυτούς, τον Δεκέμβριου του 2023 έφερε αυξήσεις στις αμοιβές τους της τάξης του 75%.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της υγείας, που απολύουν εργαζόμενους, που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και την υγεία του λαού, η μόνη απάντηση είναι ο οργανωμένος αγώνας και η οργανωμένη συλλογική αντίσταση μαζί με τους πολίτες, μαζί με το λαό.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα δημόσια Νοσοκομεία και στις δομές του ΕΣΥ.

Καλούμε τον λαό να συμπαρασταθεί, να συμπαραταχτεί με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και να απαιτήσει:

 • Αύξηση των δαπανών για την υγεία
 • Αθρόες άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – Καμία απόλυση
 • Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών
 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
 • Δημόσιο Σύστημα Υγεία για όλες και όλους, χωρίς χαράτσια, χωρίς «νόμιμα» ή όχι φακελάκια, χωρίς εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, οικονομικά ή άλλα.

ΜΑΧΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ