Η φούσκα της προπαγάνδας περί ακμάζουσας Ελληνικής Οικονομίας (του Βασίλη Λιόση)

Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΠΕΡΙ ΑΚΜΑΖΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

του Βασίλη Λιόση

«Η οικονομία πάει θαυμάσια», μας λένε με περίσσιο θράσος οι κυβερνώντες. «Άλλωστε το επιβεβαιώνουν και οι διεθνείς οργανισμοί», προσθέτουν (να υπενθυμήσουμε πως πρόκειται για αυτούς τους διεθνούς οργανισμούς που επέβαλαν καθεστώς επιτροπείας στην Ελλάδα παρόμοιο με αυτό των χωρών της Λατινικής Αμερικής). Κι όμως! Έχουν δίκιο. Μόνο που δεν υπάρχει γενικώς οικονομία αλλά καπιταλιστική οικονομία. Δεν υπάρχει γενικώς ανάπτυξη αλλά ανάπτυξη για το κεφάλαιο. Τα συντριπτικά στοιχεία των καταθέσεων και των καταθετών στις τράπεζες υπογραμμίζουν εμφατικά τα παραπάνω συμπεράσματα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Οικονομικού Ταχυδρόμου παρουσιάζεται μια εικόνα εξαιρετικά πολωμένη από ταξική άποψη. Ασφαλώς η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν χαρακτηρίζει την εικόνα ως τέτοια, απλώς παραθέτει τα στοιχεία.

Το 2009 υπήρχαν στις ελληνικές τράπεζες 237 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το 2017 έφτασαν τα 117 δισεκατομμύρια, δηλαδή σημειώθηκε μια μείωση πάνω από 50%. Κάποια από τα χρήματα έφυγαν στο εξωτερικό (προφανώς μιλάμε κατά κύριο λόγο για τα «μεγάλα πορτοφόλια» άρα από αυτούς που ομνύουν στον πατριωτισμό), κάποια άλλα εξανεμίστηκαν (πιθανότατα μιλάμε για την πλειονότητα των μικροκαταθετών) και κάποια τοποθετήθηκαν στα στρώματα (κάτι που δείχνει την ανασφάλεια που βιώνουν οι άνθρωποι μέσα σε κρισιακές καταστάσεις).

Όσον αφορά την ακτινογραφία των καταθέσεων και των καταθετών έχουμε και λέμε:

  1. Από 0 έως 1.000€ έχει το 72,50% των καταθετών (δηλαδή περίπου οι 3 στους 4) και αποτελούν μόλις το 1,4% των καταθέσεων. Τα νούμερα σε αυτή την περίπτωση είναι συντριπτικά.
  2. Από 1.001 έως 5.000 ευρώ έχει το 12,4% των καταθετών.
  3. Από 5.001 έως 50.000€ έχει το 13% των καταθετών.
  4. Από 5.001 έως 100.000€ έχει το 1,4% των καταθετών.
  5. Από 100.000€ και πάνω μόλις το 0,7% των καταθετών ή αλλιώς το 42% των καταθέσεων.

Οι μεν  προηγούμενοι με απαράμιλλη θρασύτητα υποστήριζαν την έξοδο από τα μνημόνια την ώρα που δεν είχε καταργηθεί ούτε ένας μνημονιακός νόμος, ούτε ένα προεδρικό διάταγμα, ούτε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Οι δε τωρινοί έχοντας φτάσει την αστική προπαγάνδα σε άλλη σφαίρα, αντιστρέφουν την εικόνα βαφτίζοντας το ψάρι κρέας. Και για να γίνουν ακόμα πιο πιστευτοί μιλούν με «ιερή αγανάκτηση» απέναντι στους λαϊκιστές.

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μας πρέπει να πούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά κοροϊδίας του ελληνικού λαού σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κάποτε την εκθείαζαν βασιζόμενοι στη φούσκα του χρηματιστηρίου. Έπειτα μας έλεγαν ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι οι κατασκευές νεόδμητων κατοικιών. Στη συνέχεια η βαριά βιομηχανία μετατράπηκε σε τουρισμό και τώρα με 200€ ο τενεκές το λάδι, με μισθούς που τελειώνουν γρήγορα πριν να φύγει ο μήνας, με την εικόνα των καταθέσεων όπως την παραθέσαμε, πανηγυρίζουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν ξέρουμε αν κατά τη λαϊκή ρήση  «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια», αυτό που ξέρουμε είναι πως η ανάγκη ανάδειξης της αλήθειας είναι πλέον επιτακτική.