ΜΑΧΗ: Αλληλεγγύη και στήριξη μέχρι την νίκη του αγώνα των αγροτών!

Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων , της φτωχοποιημένης αγροτιάς και δηλώνουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό τους και συμπαραστάτες στον αγώνα τους.

Σήμερα το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής καθώς και η ουσιαστική εγκατάλειψη αυτού του κλάδου της οικονομίας και παραγωγής της χώρας από την πλευρά των κυβερνήσεων τα πολλά τελευταία χρόνια, οδηγούν τους ίδιους με ραγδαίους ρυθμούς στην φτώχεια και στην έξοδο από αυτή την παραγωγική δραστηριότητα. Η συνολική πολιτική έτσι όπως προδιαγράφεται από τις ΚΑΠ της ΕΕ, συμφωνείται, προωθείται, εφαρμόζεται και υλοποιείται από τις κυβερνήσεις (και την σημερινή), οδηγεί στην εξαφάνιση την μικρή και μεσαία αγροτιά, πριμοδοτεί τους μεγάλους αγροτοδιατροφικούς κολοσσούς και αλλάζει συνολικά τον χάρτη και της οικονομίας και της παραγωγής.

Το περίφημο «Πράσινο Συμβόλαιο» της ΕΕ (Green Deal), οι λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις», οριζόντια πολιτική που μπήκε στη νέα ΚΑΠ με πρόσχημα την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή θα υλοποιηθεί από τους κολοσσούς της ενέργειας και του αγροτοδιατροφικού τομέα, καθώς η μικρή και μεσαία αγροτιά είναι προφανές ότι δεν έχει τους όρους να συμμετέχει. Ένα μεγάλο τμήμα κεφαλαίου θα μετακινηθεί σε αυτές τις επενδύσεις, ενώ όσοι παράγουν χωρίς «πράσινο συμβόλαιο» θα μείνουν με την παραγωγή τους απούλητη. Ταυτόχρονα το «πρασίνισμα» της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής αυτόματα θα σημάνει και άμεση αύξηση του ήδη αυξημένου κόστους παραγωγής.

Τέλος η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ περιλαμβάνει όχι μόνο την περικοπή των επιδοτήσεων της ΚΑΠ για την χώρα αλλά ταυτόχρονα τον αναπροσανατολισμό τους σε όφελος αποκλειστικά του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου και των μεγαλοαγροτών. Η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ θα συνοδευτεί από μεγαλύτερες δόσεις «πράσινης» δημαγωγίας και υποκρισίας, τη στιγμή που ΕΕ και κυβερνήσεις επιτρέπουν να κυκλοφορούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα και τα νοθευμένα τρόφιμα.

Για να μπορούν να ζήσουν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί πρέπει τουλάχιστον να μπορούν να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, πράγμα το οποίο πλέον δεν είναι αυτονόητο.

Σήμερα που η τροφή, η στέγη, οι κοινωνικές ανάγκες γίνονται όλο και περισσότερο αντικείμενα της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας, που επιβάλλεται από το κεφάλαιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με τη στήριξη των συστημικών πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων.

Σήμερα που η ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης διαβρώνει με μεγάλη ταχύτητα τα εισοδήματα, τον μισθό και τη σύνταξη, δηλαδή το πραγματικό εισόδημα όσων ζούμε από την εργασία.

Σήμερα που η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υψώνοντας τείχη και ταξικούς φραγμούς απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Σήμερα στεκόμαστε αλληλέγγυοι ο ένας στον αγώνα του άλλου και πάμε τώρα να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή.

Συμπαρατασσόμαστε στα αιτήματα της φτωχοποιημένης αγροτιάς για:

 • Φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό. Αυστηρούς έλεγχους ποιότητας τροφίμων.
 • Όχι στα νοθευμένα τρόφιμα και τα μεταλλαγμένα προϊόντα
 • Χτύπημα της αισχροκέρδειας βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και σούπερ –μάρκετ
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα στους αγροτοκτηνοτρόφους
 • Μπλόκο στην ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων-τυποποιητών, άμεση πληρωμή των παραγωγών.
 • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα.
 • Βασικά έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση. Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής του αρδευτικού νερού μέσω ΣΔΙΤ.
 • Όχι στις περικοπές των επιδοτήσεων και τους περιορισμούς της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για το 2021-2027. Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της Ε.Ε.
 • Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Πλήρη, δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για κάθε ζημιά και καταστροφή παραγωγής, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων παλιών και νέων
 • Ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, δραστική μείωση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των 67 ετών Επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στις συντάξεις
 • Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς, Έλληνες και Μετανάστες, όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ταμεία ανεργίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ταξική Ενωτική Κίνηση