Η Ελλάδα αιχμάλωτη σε ένα ιμπεριαλιστικό παζλ (του Κώστα Ήσυχου)

Η Ελλάδα αιχμάλωτη σε ένα ιμπεριαλιστικό παζλ

του Κώστα Ήσυχου* από την ΕΦΣΥΝ

Ξέφρενοι «πανηγυρισμοί» της κυβέρνησης και των ολιγαρχικών ΜΜΕ για την προμήθεια 20 αεροσκαφών F-35 και άλλων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ ● Την ίδια χρονική στιγμή η κυβέρνηση Ερντογάν δίνει το πράσινο φως για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την αγορά τουλάχιστον 40 F-16


Η «ευγενική προσφορά» των ΗΠΑ προς την Ελλάδα θα στοιχίσει στην ουσιαστικά χρεοκοπημένη χώρα μας μόνο 8,6 δισ.!

Η χαρά της Ν.Δ. δεν κρύβεται, αφού θεωρεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί μια σχετικά αυξημένη υπεροπλία στον αέρα έναντι της Τουρκίας. Βέβαια αυτές οι αφηγήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ολιγαρχικών ΜΜΕ, ώστε να αποκρύπτεται η πραγματική ανάγκη της εθνικής άμυνας που χρειάζεται η κάθε χώρα μακριά από τη νατοϊκή επικυριαρχία και τη στημένη (από ίδρυσης ΝΑΤΟ) κούρσα εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας να εντείνεται, μια κούρσα εξαιρετικά αναγκαία για τη στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ διεξάγει «business as usual» πουλώντας πανάκριβα πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε απόλυτη προτεραιότητα των νατοϊκών αναγκών σε έναν κόσμο των πολεμοχαρών ελίτ και της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, η οποία βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε γενικευμένες και συνεχώς πολλαπλασιαζόμενες στρατιωτικές αναφλέξεις και γενικεύσεις των ήδη υπαρχουσών συγκρούσεων σε Παλαιστίνη, Μέση Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα, με τη χώρα μας να επιλέγει θέση, στάση και μέρος μαζί με τις επιτιθέμενες χώρες (ΗΠΑ και Ισραήλ). Αυτή η πολυδιάστατη καπιταλιστική κρίση θέτει ως προτεραιότητα την άνοδο της Ακροδεξιάς και του νεοναζισμού στον κόσμο.

Η αμερικανική στρατιωτική και γεωπολιτική ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή μας πολλαπλώς αυξάνεται σε μια εποχή τεράστιων κινδύνων επέκτασης του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού αλλά και την πάντα πιθανή επέκταση του ακήρυχτου «πολέμου» του ΝΑΤΟ με τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας όχι μόνο με την Ουκρανία του Ζελένσκι «μπροστάρη», αλλά και με την Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία τώρα (Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία). Επίσης, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ανατολική Ευρώπη, Μαύρη Θάλασσα επικεντρώνονται στη συνεχή πύκνωση αμερικανικής και νατοϊκής στρατιωτικής παρουσίας σε Τουρκία και Ελλάδα και όχι μόνο.

Όπως ταιριάζει δυστυχώς σε κάθε κυβέρνηση και χώρα που βρίσκεται υπό τη νατοϊκή και αμερικανική «μπότα» και την οικονομική υποδούλωσή της από τις υπερ-νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε., οι νατοϊκές, ιμπεριαλιστικές στρατηγικές βρίσκονται υπό την απόλυτη «καλοδεχούμενη πολιτική» από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και των φιλο-νατοϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ).

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύσεις ΜΜΕ («Καθημερινή» 28.1.24), η ελληνική κυβέρνηση είπε ένα «θλιβερό» υποτακτικό «ναι» στις απαιτήσεις των ΗΠΑ να προμηθεύσει άμεσα με οπλικά συστήματα το ακροδεξιό καθεστώς του Κιέβου. Συγκεκριμένα, η ελληνική πολεμική αεροπορία διατηρεί τέσσερις συστοιχίες αεροπορικής άμυνας S-300 PMU-1 με 32 εκτοξευτές: τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία έχουν βεληνεκές 195 χλμ. με τη δυνατότητα χρήσης 175 πυραύλων, μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους 48N6. Ταυτόχρονα τέσσερα TOR-M1 αντιαεροπορικά συστήματα με 16 εκτοξευτές, συνολικά απαριθμώντας 22 συστήματα με 84 εκτοξευτές. Τα συστήματα αυτά έχουν εμβέλεια 12 χλμ. Επίσης θα αποσταλούν στο Κίεβο 39 αντιαεροπορικά συστήματα με 120 εκτοξευτές OSA-AKM, με εμβέλεια 15 χλμ. Όλα αυτά συμβαίνουν αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μειώσουν τη στρατιωτική « βοήθεια» στο Κίεβο, ενώ οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Ευρώπης αυξάνουν τις δωρεές στον σύμμαχο Ζελένσκι! Απογύμνωση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας μας ουσιαστικά, αφού οι νατοϊκές προτεραιότητες στην Ουκρανία προηγούνται.

Το Ισραήλ διατηρεί Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην 120ή Πτέρυγα, κέντρο Εκπαιδεύσεως Πιλότων, στην Καλαμάτα. Η σκανδαλώδης σύμβαση της χώρας μας με την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου του Ισραήλ όχι μόνο δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή, αλλά μετά τη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2020 το κόστος αυτής της σύμβασης εκτινάχτηκε από το 1,375 δισ. στο 1,85 δισ. ευρώ επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κοινωνική ασφυξία του λαού μας!

Πόσο ακόμα θα είναι αυτή η χώρα δεδομένη και αιχμάλωτη, ένα κομμάτι του ιμπεριαλιστικού παζλ που παίζει με τον πόλεμο και την επιβίωση της ζωής στον πλανήτη μας; Ο πραγματικός ταξικός πόλεμος σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζεται και εντείνεται με αποτέλεσμα οι άνεργοι/ες, οι νέοι/ες, οι εργαζόμενοι/ες, οι φοιτητές/τριες, οι συνταξιούχοι, οι ξένοι/ες εργάτες/τριες να βιώνουν απίστευτες καταστάσεις ακραίας και διευρυνόμενης πολυδιάστατης φτώχειας.

Ο ηρωικός αγώνας του φοιτητικού κινήματος, το οποίο μάχεται κατά της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιβαρύνει σε απίστευτο βαθμό τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και φοιτήτριες με πανάκριβα δίδακτρα στα εισαγόμενα ιδιωτικά ΑΕΙ, συνεχίζεται. Εάν αυτός ο αγώνας συνδεθεί με το εργατικό κίνημα, το ριζοσπαστικό οικολογικό κίνημα, το αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα, την αντιιμπεριαλιστική πάλη, τότε η Αριστερά προγραμματικά ενωμένη, πολλαπλασιαζόμενη σε ισχύ και δύναμη, είναι ικανή όχι απλώς να αλλάξει τη ζωή μας, αλλά να κάνει το αδύνατο δυνατό. Μπορούμε!

* Μέλος τις Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας-Α.Α., πρώην αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.