Η ELPEDISON συνεχίζει ανενόχλητη το έργο εγκατάστασης στο Θερμαϊκό πλωτής πλατφόρμας LNG

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

(ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ)

Η ELPEDISON ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΠΛΩΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ LNG

 

Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ κ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Π.Ε.Δ.Κ.Μ.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

 

Τηρώντας τη δέσμευση της Περιφερειακής Παράταξης ότι θα εξακολουθεί να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει στα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η επικεφαλής της, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επανέρχεται στο εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο ζήτημα για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων, της εγκατάστασης πλωτής πλατφόρμας αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG στο Θερμαϊκό κόλπο, μετά από δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο ότι η Elpedison συνεχίζει τη διαδικασία αυτή.

Συγκεκριμένα, αφού ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου η έρευνα αγοράς που διεξήγαγε η Elpedison και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εταιρείες για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον προβλεπόμενο χώρο, η Elpedison προχωρά στη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέχρι το Μάρτιο του 2024, ενώ  προηγουμένως θα παρουσιάσει την «επένδυση» στους Δημάρχους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, των οποίων οι Δήμοι έχουν πρόσβαση στο Θερμαϊκό κόλπο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία στοχεύει να ξεκινήσει τη λειτουργία του πλωτού σταθμού το 2026.

Έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα, ενώ ξεκίνησε και η λειτουργία στην Αλεξανδρούπουλη και έχει αποφασιστεί, εκτός από το Θερμαϊκό κόλπο, η κατασκευή και στον Παγασητικό κόλπο και στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Όμως ευτυχώς, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων, όπως στο Βόλο και διαφόρων φορέων, όπως πέντε περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την Αλεξανδρούπολη.

Είναι φανερό ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι η μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου, προσφέροντας εναλλακτικές διαδρομές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, εξυπηρετώντας τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς τους και τα συμφέροντα των αμερικάνικων  μονοπωλίων αλλά και των Ελλήνων εφοπλιστών που κατέχουν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου,  διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας σε όλη την ΝΑ Ευρώπη.

Είναι φανερό επίσης, ότι δε μπορεί, για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να θέτουμε σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές μας και το περιβάλλον. Οι αιρετοί σε κάθε περιοχή όπου «φυτεύονται» πλωτοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου οφείλουν να προστατεύσουν τις ζωές των κατοίκων των περιοχών τους.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ως επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ είχε ζητήσει  πριν από οκτώ μήνες τη σύγκληση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον αυτό ζήτημα, όμως ο κ. Τζιτζικώστας, για μια ακόμη φορά απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση και δε συγκάλεσε ποτέ το Π.Σ.  

Γι αυτό και σήμερα καλεί ΔΗΜΟΣΙΑ τον κ. Τζιτζικώστα, να πάρει υπόψη του τις νέες εξελίξεις και να συγκαλέσει άμεσα έκτακτο Π.Σ.  προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη μη εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου αερίου σε οποιοδήποτε σημείο του Θερμαϊκού κόλπου,

καθώς και τον επικεφαλής της Π.Ε.Κ.Δ.Μ. να συνεδριάσει εκ νέου το όργανο, προκειμένου να ξανασυζητηθεί το θέμα και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, ώστε να σταματήσει ο σχεδιασμός αυτός, ο οποίος, τους μόνους που εξυπηρετεί, είναι τα οικονομικά συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών της Elpedison, ενώ θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων και το περιβάλλον στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, είναι και συνενοχή.

                                                                                                                                

Το Γραφείο Τύπου