Αποχαιρετισμός στην σπουδαία ερευνήτρια της ελληνικής πνευματικής δημιουργίας του 20ου αιώνα Σόνια Ιλίνσκαγια

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά αποχαιρετά την σπουδαία ερευνήτρια της ελληνικής πνευματικής δημιουργίας του 20ου αιώνα Σόνια Ιλίνσκαγια.
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών η Σόνια Ιλίνσκαγια. Διανούμενη με όλη την σημασία της λέξης, χαρακτηριστική εκπρόσωπος της ρωσικής κουλτούρας αλλά και σεμνότητας, αφιέρωσε την ζωή της στην ανάδειξη της ελληνικής πνευματικής πορείας του 20ου αιώνα.
Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας με παράλληλα ειδίκευση στη νεοελληνική και ρώσικη φιλολογία και ασχολήθηκε με τη μελέτη και μετάφραση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Είχε εκλεγεί τακτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της ΕΣΣΔ ως κριτικός και μεταφράστρια της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας.
Από το 1983 που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, δίδαξε ως καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με το έργο της έφερε σε επαφή το ελληνικό αναγνωστικό κοινό με την ρώσικη παραγωγή του 19ου αιώνα και τους Ρώσους ποιητές, που ύμνησαν την ελληνική επανάσταση του 1821 αλλά παράλληλα έκανε γνωστή την νεότερη ελληνική λογοτεχνία και ποίηση (Καβάφη, Καρυωτάκη, Σεφέρη, Ρίτσο, Ελύτη) στο ρωσικό κοινό.
Η Σόνια Ιλίνσκαγια θεωρούσε την λογοτεχνία ως βασική πηγή ηθικής και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη του έργου των μεγάλων Ελλήνων πνευματικών δημιουργών του 20ουαιώνα.
Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά εκφράζει τα βαθειά της συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους οικείους της.
Το Γραφείο Τύπου 22.1.2024
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ