Επιστολική ψήφος: Προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νομοσχέδιο για θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, που συζητείται ήδη στη Βουλή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για αλλοίωση του εκλογικού σώματος και νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που συναινούν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εκτός των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας, που αποφασίζει και εφαρμόζει, προωθεί και ρυθμίσεις , που οδηγούν στην ρευστοποίηση και αλλοίωση του εκλογικού σώματος, ώστε να εξασφαλίσει την μακρόχρονη παραμονή της στην εξουσία.
Μετά την χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς  χωρίς καμία προϋπόθεση, με αποτέλεσμα να μπορούν να ψηφίζουν ομογενείς  δεύτερης, τρίτης  ή και τέταρτης γενιάς, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, προωθεί και την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου.
Το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ήδη στην κοινοβουλευτική διαδικασία για ψήφιση, προβλέπει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους ομογενείς  μόνο με επιστολική ψήφο,(αλλά και από άλλες κατηγορίες πολιτών), που σημαίνει ότι διαμορφώνεται ένα εκλογικό σώμα εντελώς ρευστό, με τεράστιες δυνατότητες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος!
Επίσης  προβλέπεται η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου από τις προσεχείς
ευρωεκλογές (Ιούνιος 2024), χωρίς καν να έχουν εκκαθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι, γεγονός, που αυξάνει τους κινδύνους αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.!
Συνολικά η επιστολική ψήφος έχει στόχο  τον μεγαλύτερο περιορισμό της ενεργής συμμετοχής του λαού στις εκλογικές διαδικασίες και την δυνατότητα νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος.
Τεράστια ευθύνη έχουν, εκτός της κυβέρνησης, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας), που παρά τα εμφανή προβλήματα, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση της στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, διότι οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση των δημοκρατικών λειτουργιών και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την γνήσια έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Το Γραφείο Τύπου 21.1.2024