Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους: Αντί για αύξηση (3%) αντίκρισαν…. μειώσεις!!

ΣΟΚ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:

Αντί για αύξηση (3%) αντίκρισαν…. μειώσεις!!

(Αύξηση €50 – παρακράτηση €54)!!  

 Απύθμενο θράσος. Η κυβέρνηση, εξακολουθεί να προκαλεί και να προσβάλει τους συνταξιούχους!! Χιλιάδες συνταξιούχοι πηγαίνοντας στα ΑΤΜ, αντί για αύξηση (έστω 3%) αντίκρισαν… μειώσεις!! Δηλαδή, ΟΧΙ μόνο αύξηση δεν είδαν,   αλλά…. τους παρακράτησαν και από τα προηγούμενα ποσά!!

Οι συνταξιούχοι (θύματα των λαθροχειριών της κυβέρνησης) εκτός του ότι, η αύξηση (3%) υπολείπετε κατά 50% του πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ,  επίσης, το 40% των συντάξεων (με πρόσχημα τις ψευτο– προσωπικές διαφορές) δεν λαμβάνουν καμία αύξηση (!) καθώς και 1.320.000 επικουρικές εξαιρούνται από κάθε αύξηση!! Ωστόσο, όσοι τώρα, τυγχάνουν της «αύξησης» του 3%, αλλά, η σύνταξη τους υπερβαίνει τα 1.360 ευρώ, έρχονται αντιμέτωπη με την δυσάρεστη έκπληξη….  πληρώνοντας μάλιστα και από την τσέπη τους!!!

Αυτό βέβαια γίνεται εσκεμμένα, καθόσον η κυβέρνηση, δεν φρόντισε (τουλάχιστον) να τιμαριθμοποιήσει τις κλίμακες Εισφοράς Αλληλεγγύης (όπως τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών όπου από την 1.1.2024 προσαυξάνονται κατά 3,9%) με αποτέλεσμα: οι συντάξεις άνω των 1.360 ευρώ, με την αύξηση του 3%, εμπίπτουν σε μεγαλύτερες παρακρατήσεις αφανίζοντας σχεδόν…. όλο το ποσό της αύξησης ακόμα και σε μεγαλύτερο από αυτό!!

Ποιο αναλυτικά

Στον ΠΙΝΑΚΑ 1 με αναλυτικά παραδείγματα φαίνονται: στη πρώτη στήλη οι συντάξεις, στην δεύτερη το ποσό της αύξησης, στην τρίτη και τέταρτη η Εισφορά Αλληλεγγύης πριν και μετά την αύξηση, ενώ στη πέμπτη, η επιπλέον παρακράτηση και όπως φαίνεται καθαρά «τρώει» πάνω από το 40% της αύξησης, ενώ σε δυο περιπτώσεις, οι συντάξεις από 1360 έως 1400 και από 1650 έως 1700 ευρώ, η επιπλέον παρακράτηση είναι…. μεγαλύτερη του ποσού της αύξησης!! Δηλαδή, η αύξηση είναι 50 ευρώ, ενώ η επιπλέον παρακράτηση… 54 ευρώ!!        

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι

 

Εισφορά Αλληλεγγύης –  (τριπλή) εφορία

Η εισφορά αλληλεγγύης (επιβλήθηκε με μνημονιακό νόμο το 2012) αποτελεί (τριπλή) εφορία και λειτουργεί τιμωρητικά προς όποιον εργάστηκε και αποζητά καλύτερη σύνταξη καθόσον: στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, παρακρατείται κλιμακωτά, 3% έως 14%!!

Υπενθυμίζουμε, οι «μεγαλύτερες» συντάξεις, υπόκεινται και σε δεύτερη μείωση από το ίδιο το σύστημα (νόμος 4670/2020 Βρούτση) όπου: όσο μεγαλύτερες εισφορές καταβάλλονται τόσο ποιο χαμηλή – αναλογικά – είναι η σύνταξη!! Στον ΠΙΝΑΚΑ 2, φαίνεται καθαρά: με εισφορές της τάξης κάτω των 200 ευρώ,  η αναλογία των συντάξεων είναι πάνω από 75%, ενώ αντίθετα, με εξαπλάσιες εισφορές, οι συντάξεις πέφτουν… στο 39% των καταβαλλομένων εισφορών!!  

ΠΙΝΑΚΑΣ 2     

         

Η εισφορά αλληλεγγύης  (υπέρ  το ΑΚΑΓΕ – Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) εκτός των άλλων αποτελεί και πρόκληση, καθώς:  παρακρατούν από τους συνταξιούχους (550 εκ. ευρώ ετησίως) για να κτίσουν τάχα αποθεματικά, τη στιγμή μάλιστα που το κράτος, άρπαξε όλα τα αποθεματικά των ταμείων (και που οφείλει σήμερα σε αυτά) και τα οποία ξεπερνούν τα 200 δις ευρώ!!

Να καταργηθεί (σύντομα) η Εισφορά Αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση οφείλει:

α) να καταργήσει άμεσα την ληστρική παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από κάθε συνταξιούχο

β) να καταβάλει, αναδρομικά από την 1.1.2024, ολόκληρο το ποσό της αύξησης του 3% που παρανόμως παρακρατείται

γ) να διευρυνθεί το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) με νέους πόρους, από αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, βασικά όλος ο δημόσιος πλούτος έγινε από τις ασφαλιστικές εισφορές, επομένως ανήκει στα ασφαλιστικά ταμεία και θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτά.

 Ιανουάριος 2024

 

Νικολάου Κώστας 

Συνταξιούχος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ  Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ