Οι επιδρομές ΗΠΑ, και των συμμάχων τους στην Υεμένη εντείνουν τον κίνδυνο περιφερειακού πολέμου

Οι επιδρομές ΗΠΑ, και των συμμάχων τους στην Υεμένη εντείνουν τον κίνδυνο περιφερειακού πολέμου και συνιστούν ευθεία υποστήριξη της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ!

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας, καμία συμμετοχή στην «συμμαχία των προθύμων» “Prosperity Guardian” στην Ερυθρά Θάλασσα!

Οι χθεσινοβραδινές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο έδαφος της Υεμένης αποτελούν επικίνδυνη κλιμάκωση στην ένταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή. Οι αιτιάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να αιτιολογηθούν οι βομβαρδισμοί της πολύπαθης Υεμένης δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Οι ενέργειες της Υεμένης και της κυβέρνησης των Ανσαραλά/ Χούτι δεν συνιστούν απειλή για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Αυτό που απειλείται είναι η δυνατότητα του Ισραήλ να συνεχίζει κανονικά την τροφοδοσία της πολεμικής του μηχανής ώστε να υλοποιεί τα εγκλήματα του εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και της Γάζας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ΗΠΑ και Βρετανία επέλεξαν να χτυπήσουν στην Υεμένη την μέρα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ σωρεία αποδείξεων και στοιχείων από την νομική ομάδα της Νοτίου Αφρικής που τεκμηριώνουν το κίνδυνο γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το ρατσιστικό Κράτος του Ισραήλ. Τεκμηριώθηκε ενώπιον όλου του πλανήτη ότι η στήριξη της Δύσης στο Ισραήλ, συνιστά κάλυψη στα εγκλήματα πολέμου και την ενδεχόμενο γενοκτονία ενός λαού που αντιστέκεται περήφανα παρά τα 75 χρόνια εθνοκάθαρσης, τα 65 χρόνια κατοχής και τα 16 χρόνια πολιορκίας.
ΗΠΑ και Βρετανία απέτυχαν να συγκροτήσουν μια ακόμα «Συμμαχία Προθύμων» για να υποστηρίξουν τα νέα πολεμοχαρή σχέδια τους, αυτήν την φορά εναντίον της Υεμένης. Οι χώρες που δέχτηκαν να στηρίξουν την επιχείρηση «θαλάσσιες αστυνόμευσης» «Prosperity Guardian» («Φύλακας Ευημερίας») μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα τους! Ακόμα κι εδώ όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πρωτοπόρησε» αφού φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι η μόνη κυβέρνηση μαζί με τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Δανία, που στέλνει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στέλνονται στην περιοχή, καθώς ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 μια συστοιχία Patriot και περίπου 100 άτομα προσωπικό βρίσκονται εκεί για να προστατεύσει τις Σαουδαραβικές πετρελαιοπηγές!
Η «Ευημερία» που επιδιώκουν να προστατεύσουν με αυτήν την επιχείρηση δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού της Ελλάδας ή των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν. Αφορά μόνο την προστασία της τροφοδοσίας της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ, και την αδιατάρακτη στήριξη του από τα Δυτικά κράτη και τις ναυτιλιακές.
Η συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στην γενοκτονική επίθεση του Κράτους του Ισραήλ εναντίον της Γάζας αποτελεί το υπόβαθρο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα βέτο των ΗΠΑ σε αποφάσεις καταδίκης του Ισραήλ από το Συμβούλιο Ασφαλείας, έδωσαν την δυνατότητα να συνεχίζεται η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Όσο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους μπλοκάρουν την δράση του ΟΗΕ εναντίον των πολιτικών εθνοκάθαρσης και πιθανής γενοκτονίας που διαπράττει το Κράτος του Ισραήλ, συνιστά καθήκον κάθε ελεύθερου ανθρώπου να παλέψει για να επιβληθούν κυρώσεις, μποϊκοτάζ και απόσυρση επενδύσεων εναντίον του Ισραήλ. Το ίδιο καθήκον έχουν και όσα κράτη αντιλαμβάνονται ότι οι διεθνές σχέσεις πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και την ισοτιμία και όχι στους κανόνες και τα φιρμάνια που αυθαίρετα εκπονούν οι ΗΠΑ και οι Ευρωατλαντικοί τους σύμμαχοι, σύμφωνα με τα εκάστοτε συμφέροντα τους και τα συμφέροντα των πολυεθνικών τους.
Η Ελλάδα και ο λαός της δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τον λαό της Υεμένης, που βγαίνει από έναν αιματηρό εμφύλιο και μια νίκη απέναντι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων τους. Αντίθετα, οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης του λαού μας με τον Παλαιστινιακό λαό, αποτελούν κοινό υπόβαθρο ανάμεσα στην χώρα μας και τον λαό της Υεμένης που ρισκάρει για να σταθεί δίπλα στην Παλαιστίνη. Επιπλέον αυτές οι εμπρηστικές κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου.
Είναι ανάγκη να ανασυνταχθεί το αντιπολεμικό- αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ώστε να βάλει φρένο στην οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟϊκούς τυχοδιωκτισμούς, ώστε να μην γίνει η χώρα μας και ο λαός της συνένοχος σε μια ακόμα πολεμική επέμβαση των ΗΠΑ και των Ευρωατλαντικών τους συμμάχων.
Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε την συγκέντρωση και την πορεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που καλεί η Παλαιστινιακή Παροικία το Σάββατο 13/1, στις 14.00 στο Πάρκο Ελευθερίας, και απευθύνουμε κάλεσμα ώστε ο χαρακτήρας της διευρυνθεί και να λάβει αντιπολεμικά χαρακτηριστικά, καταδικάζοντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του λαού της Υεμένης.