Οι αυξήσεις εισιτηρίων στους Αρχαιολογικούς χώρους, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση θεωρεί τον πολιτισμό προνόμιο μόνο των πλουσίων

Η πρόσφατη απόφαση για μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και για ιδιωτικές ξεναγήσεις έναντι μεγάλου τιμήματος αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση θεωρεί τον πολιτισμό προνόμιο μόνο των πλουσίων.

Δεν έχουν τέλος οι επιθέσεις της κυβέρνησης, που θεωρεί την  γνώση, την υγεία, τον πολιτισμό και γενικότερα την αξιοπρεπή ζωή προνόμιο μόνο όσων έχουν μεγάλα εισοδήματα.

Μετά την διάλυση δομών δημόσιας υγείας και τον εξαναγκασμό ασθενών να πληρώνουν για να έχουν περίθαλψη και νοσηλεία, μετά την υποβάθμιση της δημόσιας  εκπαίδευσης, προς όφελος της ιδιωτικής με αποκορύφωμα την προωθούμενη ρύθμιση για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και στον Τομέα του Πολιτισμού, αποτελεί ακραία έκφραση πολιτικής αναλγησίας.

Μετά το ξεπούλημα σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και την παραχώρηση τους  με σύμβαση σε συλλέκτες του εξωτερικού, μετά την θεσμοθέτηση του δανεισμού αρχαιοτήτων σε άλλες χώρες για πενήντα χρόνια, την διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα με την προϋπόθεση της ανταλλαγής με άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς (άρα της αναγνώρισης της Βρετανικής ιδιοκτησίας), μετά την υποβάθμιση των πτυχίων των Δραματικών Σχολών, αποφασίζει την ραγδαία αύξηση των εισιτηρίων σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική πλέον η είσοδος στα λαϊκά στρώματα.

Συγκεκριμένα:

  • Αυξάνει τα εισιτήρια σε 350 αρχαιολογικούς χώρους.
  • Αυξάνει το εισιτήριο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από 50% μέχρι 150%  καθιερώνοντας ενιαία τιμή όλο τον χρόνο, όπως επίσης αυξάνει και τα εισιτήρια  των υπολοίπων Μουσείων.
  • Καθιερώνει τις ιδιωτικές ξεναγήσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας με αντίτιμο 5000 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι θεωρεί τον πολιτισμό και την επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους προνόμιο μόνο των ολίγων.
  • Προωθεί την ανάθεση της ανάδειξης και της με κάθε τρόπο εκμετάλλευσης  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά όμως δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν, ανήκει στον Ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει με κάθε τρόπο να έχει πρόσβαση σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά  απαιτεί:

  • Την ανάκληση της απόφασης για τις αυξήσεις
  • Την ενίσχυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε προσωπικό και υποδομές, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται και στο ερευνητικό της έργο  και στην παρουσίαση αυτού.
  • Καμία εκχώρηση αντικειμένου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε Ιδιώτες.