Συζήτηση για μια ενωτική, ριζοσπαστική, αριστερή αντιπολίτευση στο κατάμεστο θέατρο ΑΛΦΑ!

Συζήτηση για μια ενωτική, ριζοσπαστική, αριστερή αντιπολίτευση στο κατάμεστο θέατρο ΑΛΦΑ!

Με μεγάλη επιτυχία και μαζικότητα πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο θέατρο ΑΛΦΑ τη Δευτέρα 18/12 η εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας – ΑΑ  με θέμα «Η Αριστερά μπροστά σε νέα καθήκοντα! Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και ο δρόμος για μια ριζοσπαστική, αριστερή αντιπολίτευση».

Η εκδήλωση άνοιξε με εισηγήσεις των ομιλητών για τις συνθήκες και τους όρους ανασυγκρότησης της ριζοσπαστικής αριστεράς σε μια εποχή που η κυβέρνηση εντείνει την αντιλαϊκή και αυταρχική επίθεση και ακολούθησε πλούσια συζήτηση με την τιμητική συμμετοχή πολλών οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η Μαριάνα Τσίχλη, Γραμματέας της ΛΑΕ- ΑΑ τόνισε την ανάγκη μιας μαζικής ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης, που θα σπάσει την αντιπολιτευτική αφωνία στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Κρατώντας τις θετικές εμπειρίες της προηγούμενης περιόδου, το βήμα ενότητας του ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη, τα ενωτικά αυτοδιοικητικά κατεβάσματα, και με πολιτικό προσανατολισμό μια μαζική φυσιογνωμία που θα αφουγκράζεται τις λαϊκές ανάγκες, η ριζοσπαστική αριστερά μπορεί, με κόμβο τις Ευρωεκλογές, να συγκροτήσει μια πλατιά συμμαχία, από το ΜέΡΑ25 και τη ΛΑΕ ΑΑ, έως όλο το φάσμα των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς που είναι διατεθειμένες για μια τέτοια ενωτική προσπάθεια, αλλά και των ανένταχτων αγωνιστών/τριών των κινημάτων και της αριστεράς.

Ο Αλέξης Σμυρλής, μέλος της Π.Γ. του ΜέΡΑ25 περιέγραψε κατευθύνσεις για να μπορέσει η αριστερά να εμπνεύσει ξανά σε μια εποχή απογοητεύσεων, να αλλάξει τις χαμηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στην κοινωνία, να δώσει όραμα και εναλλακτική απέναντι στην μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη ερήμωση, που παρουσιάζεται ως μονόδρομος. Χρειάζεται μια αριστερά αποφασιστική, μη αυτοαναφορική, με τα μάτια στραμμένα στο δρόμο και στους χώρους δουλειάς.

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, μίλησε για τις δυσκολίες της περιόδου, που οφείλονται στο συσχετισμό δύναμης, στην απογοήτευση που διασπείρει ευρύτερα η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε υποκειμενικούς παράγοντες. Παράλληλα με την οργάνωση των αγώνων, χρειάζονται προγραμματική εμβάθυνση και μεταβατικά αιτήματα, εμβάθυνση σε περισσότερες θεματικές που απασχολούν τον κόσμο των κινημάτων, όπως το μεταναστευτικό, το αντιρατσιστικό ζήτημα, και τα ζητήματα καταστολής, και συνδυασμός μορφών πάλης.

Ο Στάθης Κουβελάκης, Πανεπιστημιακός, μίλησε για την κατάσταση στη Γαλλία που αναδεικνύει διεθνείς τάσεις, αλλά και τον κίνδυνο της ακροδεξιάς ανόδου που βρίσκει εύφορο έδαφος στη συντριβή ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων από τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τόνισε τη σημασία της αρχής που έγινε στην Ελλάδα για την αριστερά με τη συμμαχία ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη και ενωτικά κατεβάσματα στην αυτοδιοίκηση και την ανάγκη για να ληφθούν εγκαίρως πρωτοβουλίες για την επόμενη περίοδο με άξονες το ενωτικό στίγμα, την ισοτιμία των συνεργαζόμενων δυνάμεων και τον εύληπτο, μαζικό λόγο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε παρενέβη πληθώρα οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς που συνέβαλαν στην ανάπτυξη πλούσιου διαλόγου. Παρεμβάσεις έγιναν από τον Αντώνη Νταβανέλο από τη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, τον Παναγιώτη Καλαβάνο εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για μια μεταβατική κομμουνιστική οργάνωση (ΑΡΑΝ, Κ-Σχέδιο, Ανένταχτοι/ες), τον Πέτρο Κωνσταντίνου από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και τον Θάνο Ανδρίτσο από την ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ – Οργάνωση για μια Νέα Κομμουνιστική Αριστερά.

Έγινε πλούσια συζήτηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκρότησης μιας μαζικής, ενωτικής εμφάνισης της ριζοσπαστικής αριστεράς στην πολιτική σκηνή που θα δίνει απαντήσεις και προοπτική στα λαϊκά στρώματα, τις προϋποθέσεις συνεργασίας δυνάμεων και αγωνιστικού δυναμικού.

Η Λαϊκή Ενότητα – ΑΑ θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες για να βαθύνει και να προχωρήσει η συζήτηση της άμεσης συγκρότησης μιας μαζικής και μετωπικής ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης που θα αποτελεί στήριγμα των αγώνων, θα σπάσει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και θα ανοίξει δρόμους για κατακτήσεις για τις λαϊκές τάξεις.

Το Γραφείο Τύπου 19.12.2023