Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη: Η ΛΑΕ – Α.Α. καταγγέλλει και παλεύει για την ανατροπή της αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής

Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη: Η ΛΑΕ – Α.Α. καταγγέλλει και παλεύει για την ανατροπή της αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη, η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά καταγγέλλει την συνεχιζόμενη αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν αμβλύνεται από το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει την άπαξ νομιμοποίηση των μεταναστών που αποδεδειγμένα ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα επί τρία συνεχόμενα χρόνια. Και δεν την αμβλύνει γιατί, παρόλο που νομιμοποιεί προσωρινά κάποιες χιλιάδες εργάτες μετανάστες που εργάζονται κάτω από συνθήκες άγριας υπερκεμετάλλευσης, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργατών, αλλά η κάλυψη των αναγκών του εγχώριου κεφαλαίου σε φτηνά εργατικά χέρια που διαρρέουν προς άλλες χώρες με καλύτερες εργασιακές συνθήκες και η διαρκής ομηρία τους από τους εκβιασμούς του εργοδότη τους, καθώς προϋπόθεση για την διατήρηση της προσωρινής άδειας παραμονής και την μη άμεση απέλαση τους θα είναι η πλήρης συμμόρφωση των αλλοδαπών εργατών με τους πενιχρότατους μισθούς πείνας, τους εκβιασμούς και τις εξαιρετικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης που τους επιβάλλει κατά κανόνα η εργοδοσία τους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το νομοσχέδιο αυτό κατατίθεται από τον Βορίδη, έναν υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υπήρξε αρχηγός της χουντικής και φασιστικής ΕΠΕΝ. Και είναι πραγματικά θλιβερό να χειροκροτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ (που στο παρελθόν, δια στόματος Τσίπρα, είχε εξαγγείλει την ανάγκη μιας αντίστοιχης ρύθμισης) και τα κόμματα της «προοδευτικής» αντιπολίτευσης, χωρίς καν να αναδεικνύονται οι πραγματικοί στόχοι τους οποίους εξυπηρετεί. Το επιχείρημα ότι επί χρόνια δεν υπήρξε καμία ρύθμιση νομιμοποίησης των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεπάγεται και την απόκρυψη των όρων κάτω από τους οποίους συντελείται αυτή η εξαιρετικά περιορισμένη και προσωρινή νομιμοποίηση.

Η μετανάστευση είναι μαζικό κοινωνικό φαινόμενο που οφείλεται στην ακραία φτώχεια που έχουν επιβάλλει ο ιμπεριαλισμός και το κεφάλαιο στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, υφαρπάζοντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τρίτων χωρών και υποθάλποντας ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δεν μπορεί να ανακοπεί χωρίς την ανατροπή αυτών των σχέσεων εκμετάλλευσης και καταλήστευσης. Για την Λαϊκή Ενότητα – Α.Α. οι μετανάστες είναι ταξικά αδέλφια μας, με τα οποία βιώνουμε κοινά προβλήματα επιβίωσης και οφείλουμε να δώσουμε κοινούς αγώνες, καθώς κάθε άλλο παρά είναι αυτοί που ευθύνονται για τις συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνει και η ελληνική κοινωνία, υποχρεώνοντας ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής νεολαίας να μεταναστεύει και αυτή σε άλλες χώρες.

Η Λαϊκή Ενότητα – Α.Α. απαιτεί και παλεύει για έναν νόμο που θα ρυθμίζει πραγματικά την και μόνιμα την άμεση νομιμοποίηση των αλλοδαπών που εργάζονται ή αναζητούν εργασία στην Ελλάδα, χωρίς καμία εξάρτηση από τους εκβιασμούς του εργοδότη τους. Με κατάργηση όλων των νόμων που εγκλωβίζουν μετανάστες και πρόσφυγες σε εκβιαστικές συνθήκες εξαθλίωσης υπό την διαρκή απειλή μαζικών απελάσεων. Με δυνατότητα συνένωσης με τις οικογένειες τους και ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική ζωή και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Να βάλουμε τέρμα σε κάθε είδους «Μανωλάδες»

Το Γραφείο Τύπου 18.12.2023