Ιδιωτικά πανεπιστήμια με μόνο σύμμαχο την αστυνομία και την καταστολή

Ιδιωτικά πανεπιστήμια με μόνο σύμμαχο την αστυνομία και την καταστολή

Χιλιάδες φοιτητές, με αποφάσεις δεκάδων Φοιτητικών Συλλόγων, βρέθηκαν στο Καβούρι για να διαδηλώσουν και να μεταφέρουν τα αιτήματα των φοιτητών στη συζήτηση της Συνόδου Πρυτάνεων, όπου είχε προγραμματιστεί να παραστεί ο Υπουργός Παιδείας. Μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη ως τη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητές έκαναν ξεκάθαρη τη στάση τους απέναντι στην προσπάθεια της ΝΔ να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και η κοινωνία δεν αποδέχεται τις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την ακύρωση των προσπαθειών χιλιάδων οικογενειών να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μια αξιοπρεπέστερη εργασιακή προοπτική.

Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει νομοσχέδιο, που με τελείως πραξικοπηματικό τρόπο θα παρακάμπτει το άρθρο 16 και θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τη στιγμή που η ΝΔ εντείνει ακόμη περισσότερο την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, προωθεί με κάθε τρόπο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εξωραΐζοντάς τα με το προσωπείο του «εκσυγχρονισμού», της «υγιούς επιχειρηματικότητας». Στραγγαλίζει κάθε δυνατότητα των δημοσίων ΑΕΙ μέσω ακόμη και της εκβιαστικής σύνδεσης της χρηματοδότησής τους με την αξιολόγηση. Αξιολόγηση «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των απαιτήσεων της αγοράς για ευέλικτο και ευκολότερα εκμεταλλεύσιμο δυναμικό, με χαμηλότερο κόστος. Ετοιμάζει ένα μοχλό πίεσης που αποσκοπεί στο να σαρώσει κάθε επαγγελματική κατοχύρωση των δημοσίων πανεπιστημίων.

Στη Σύνοδο Πρυτάνεων, με βασικό αντικείμενο συζήτησης το μέλλον των φοιτητών, είδαμε μια τελείως αυταρχική αντιμετώπιση. Για ακόμη μια φορά κεκλεισμένων των θυρών συζήτησε ο Υπουργός με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων στήνοντας μια αστυνομική επιχείρηση παρενόχλησης της φοιτητικής διαδήλωσης. Ήδη από το πρωί παρεμποδιζόταν από την ΕΛΑΣ η πρόσβαση των φοιτητών στο σημείο που είχε οριστεί η προσυγκέντρωση. Στο αίτημα των φοιτητών να παρέμβουν μέσω επιτροπής αντιπροσώπων στη Σύνοδο Πρυτάνεων ώστε να μεταφερθούν τα αιτήματά τους, όχι απλώς υπήρξε άρνηση, αλλά έγινε για ακόμα μια φορά αναίτια επίθεση, με την αστυνομία να χτυπά με κλομπ και να ρίχνει χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης εναντίων των φοιτητών, προκαλώντας ακόμη και τραυματισμούς.

Το Υπουργείο Παιδείας και ο Πιερρακάκης στέλνουν την αστυνομία να χτυπήσουν φοιτητές ώστε να περιοριστεί κάθε κίνηση αντίστασης απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο. Και σε όλα αυτά οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θεατές!

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης των φοιτητών που υπερασπίζονται τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δεν πρόκειται καμία τέτοια προσπάθεια να έχει αποτέλεσμα απέναντι σε μια ολόκληρη γενιά που μάχεται και διεκδικεί την αξιοπρεπή ζωή και προοπτική. Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα που δίνουν ως τη νίκη!