Χαιρετισμός του γραμματέα της Λαϊκής Ενότητας ΑΑ στο 2ο διαβουλευτικό συνέδριο του ΜέΡΑ25

Χαιρετισμός στο 2ο διαβουλευτικό συνέδριο του ΜέΡΑ25

Δημήτρης Στρατούλης

Γραμματέας ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Σας ευχαριστούμε που μας καλέσατε να χαιρετίσουμε τις εργασίες του 2ου διαβουλευτικού συνεδρίου σας.

Σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Και σας ευχόμαστε να έχετε γόνιμες και αποδοτικές εργασίες και προωθητικές αποφάσεις για την κοινή δράση και συνεργασία των δυνάμεων της ανυπότακτης, κινηματικής και πληθυντικής Αριστεράς.

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών επιβεβαίωσαν αυτό που είχε καταγραφεί στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δηλαδή την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.

Αυτή η εξέλιξη παράγει αρνητικά αποτελέσματα για το λαό και τη νεολαία, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επικαλούμενη τις αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες της συνεχίζει να εφαρμόζει αλλά και κλιμακώνει τις αντιλαϊκές πολιτικές της με κριτήριο και στόχο όχι την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών αλλά τον ακόμα μεγαλύτερο πλουτισμό της οικονομικής ολιγαρχίας και την ενίσχυση των κομματικών πελατειακών δικτύων της σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη σύμφωνη γνώμη των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και όλων των ακροδεξιών μορφωμάτων, εντείνει τις πολιτικές απόλυτης ταύτισης και εξυπηρέτησης των επιδιώξεων του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Μετατρέπει την Ελλάδα σε οικόπεδο και ορμητήριο των στρατιωτικών δυνάμεών του, ιδιαίτερα σε συνθήκες που αυτός στηρίξει τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ. Με αυτές, όμως, τις πολιτικές της εμπλέκει σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό.

Ταυτόχρονα, μετά τις βουλευτικές εκλογές έγινε ακόμα πιο εμφανής η έλλειψη όχι μόνο μιας μαχητικής και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης αριστερής, ριζοσπαστικής, εναλλακτικής κατεύθυνσης, αλλά και μίας στοιχειώδους «αντιπολίτευσης» στα πλαίσια του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Σήμερα και αύριο, μεταξύ άλλων, κάνετε απολογισμό των αποτελεσμάτων των εκλογικών αναμετρήσεων της φετινής χρονιάς, προσπαθώντας να απαντήσετε στο γιατί δεν πετύχατε από κοινού με μας και άλλους πολιτικούς συμμάχους μας τους εκλογικούς στόχους μας, γιατί το πολιτικό σκηνικό μετατοπίστηκε σε συντηρητική κατεύθυνση και για το τι πρέπει να κάνετε και να κάνουμε από εδώ και εμπρός, για να αντιστρέψετε και να αντιστρέψουμε την κατάσταση με σημαντικότερο πολιτικό σταθμό τις ευρωεκλογές.

Εμείς με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων μας έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα κυρίως έφταιξε η πρωτοφανής συκοφαντική επίθεση του οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου στην εκλογική συμμαχία μας ΜΕΡΑ25 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, αλλά και το γεγονός ότι αυτή ξεδιπλώθηκε μέσα σε συνθήκες κλιμακούμενης συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και κυριαρχίας του ατομικού έναντι του συλλογικού συμφέροντος. Δεν αποφύγαμε βέβαια ως Συμμαχία για τη Ρήξη και δικά μας πολιτικοοργανωτικά λάθη, ιδιαίτερα στις πρώτες εκλογές, που και εσείς επισημαίνετε στα προσυνεδριακά κείμενα σας.

Εμείς θέλουμε να σας πούμε ειλικρινά ότι ως ΛΑΕ ΑΑ θεωρούμε σωστή και θετική την απόφασή μας να συμπορευτούμε εκλογικά με το ΜΕΡΑ25 και ανένταχτους αγωνιστές της Αριστεράς. Υπηρετούσε έτσι κι αλλιώς την κοινή στόχευσή μας για συνεργασία των δυνάμεων της αγωνιστικής Αριστεράς. Μας έδωσε τη δυνατότητα πολιτικής, προγραμματικής όσμωσης με σας και άλλες συμμαχικές δυνάμεις, απεύθυνσης σε ευρύτερα κοινά, ανάπτυξης σχέσεων αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ των μελών και φίλων μας και μεγαλύτερη δυνατότητα συσπείρωσης ανένταχτων αγωνιστών και ευρύτερων δυνάμεων της αγωνιστικής Αριστεράς.

Ήρθαμε να σας πούμε ότι θέλουμε να συνεχίσουμε την εκλογική συνεργασία μας και στις ευρωεκλογές και από κοινού να προσπαθήσουμε να την διευρύνουμε και με άλλες δυνάμεις της αντιμνημονιακής Αριστεράς χωρίς κανένα αποκλεισμό.

Μία τέτοια ενωτική απεύθυνση είναι αναγκαία, ιδιαίτερα, στις σημερινές συνθήκες ολοκλήρωσης της συστημικής μετάλλαξης, διάσπασης και αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ που, μετά και την εκλογή του νέου Προέδρου του, μετακινείται όλο και περισσότερο προς το λεγόμενο πολιτικό Κέντρο.

Πόσο μάλλον, όταν στελέχη και δυνάμεις, που αποδεσμεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκρότησαν τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είχαν ψηφίσει ή εφαρμόσει μνημόνια και εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι αυτός ήταν από την υπογραφή του 3ου μνημονίου μέχρι την εκλογή Κασσελάκη στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ιδίως χωρίς καμία αυτοκριτική για την καταστροφική πορεία του, δεν μπορούν να διαμορφώσουν προοπτική διεξόδου από τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος του λαού και της νεολαίας.

Αντίθετα, με μέλη και λαϊκό κόσμο, που αποδεσμεύεται οργανωτικά, πολιτικά και εκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να βγάλει συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης του και βλέποντας κριτικά και αυτοκριτικά την μέχρι τώρα πορεία μνημονιακής και συστημικής μετάλλαξής του, θα συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και στο διάλογο για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της ενωτικής αντιμνημονιακής Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

 Ήρθαμε, επίσης, να σας πούμε ότι είναι ανθρώπινο να στενοχωρηθούμε, ακόμα και να λυγίσουμε και να πέσουμε για ένα διάστημα, γιατί δεν πετύχαμε τους εκλογικούς στόχους μας. Το ζήτημα, όμως, είναι, ότι θα πρέπει να δώσουμε τα χέρια μας, να αλληλοβοηθηθούμε και να ξανασηκωθούμε στα πόδια μας.

Η σημερινή πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα αμφισβητηθεί από την οξύτητα των λαϊκών προβλημάτων, που προκαλούν οι αντικοινωνικές, αντιδημοκρατικές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές της, και από τους κοινωνικούς αγώνες και αντιστάσεις, που αυτές θα προκαλέσουν.

Επομένως έχουμε να δώσουμε από κοινού, αλλά και με άλλες αγωνιστικές αριστερές δυνάμεις, σημαντικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, αλλά και την μάχη των ευρωεκλογών, που θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να  είναι η αφετηρία για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα μας .

Θεωρούμε ότι όλες οι ασυμβίβαστες αριστερές και ριζοσπαστικές δυνάμεις θα κριθούμε από την παρουσία μας στους εργατικούς, κοινωνικούς και νεολαιίστικους αγώνες για την ακρίβεια, την προστασία της λαϊκής στέγης, τους μισθούς – συντάξεις, την πολιτική προστασία, την δημόσια υγεία και παιδεία, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, καθώς και στους αντιπολεμικούς αγώνες ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον αμερικανοευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και για την μη εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους του. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αμφισβητήσουμε την ηγεμονία και τις πολιτικές της ΝΔ και τις άλλες συστημικές πολιτικές δυνάμεις, τον φασισμό και την ακροδεξιά και να ανοίξουμε ένα δρόμο ανάκαμψης και ενίσχυσης της ενωτικής, πλουραλιστικής, κινηματικής, αγωνιστικής Αριστεράς, ένα δρόμο ρήξης και ανατροπής με τις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές και ελπιδοφόρας φιλολαϊκής διεξόδου.

Και πάλι καλές εργασίες στο συνέδριο σας και να μην ξεχνάμε αυτό που έχει γράψει ο ιστορικός Ίαν Κέρσοου ότι «το υποτιθέμενο προφανές μίας εποχής δεν είναι απαραίτητα και το αναπόφευκτο, γιατί το μέλλον είναι πάντα ανοικτό».

Καλούς και αποτελεσματικούς αγώνες να έχουμε

Γεια σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ