Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά απαιτεί την απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης, που εντάσσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην Πολιτική Προστασία

  • Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά απαιτεί την απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης, που εντάσσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην Πολιτική Προστασία.
  • Η ένταξη του αποτελεί επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία και προσπάθεια χειραγώγησης της επιστημονικής έρευνας.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει την αντικοινωνική πολιτική της, προσπαθεί να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης του έργου της και των καταστροφικών συνεπειών των επιλογών της.

Οι πρωτοφανείς καταστροφές, που βίωσε η ελληνική κοινωνία, ο αποκλεισμός των οδικών δικτύων και της Αττικής Οδού επί ημέρες εξ αιτίας χιονόπτωσης, οι πυρκαγιές στη Βόρειο Εύβοια, στη Δαδιά, οι πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο δεν ήταν νομοτελειακά φαινόμενα, που δεν μπορούσαν να αποφευχθούν. Ήταν συνέπεια της έλλειψης μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ είχε ενημερωθεί από τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τα φυσικά φαινόμενα, που έρχονται και τους κινδύνους που εγκυμονούνται.

Η κυβέρνηση αδιαφόρησε, ενώ ήδη η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων!!!

Για την αντιμετώπιση όμως παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα, όπως οφείλει, απλώς «τιμωρεί» τους ερευνητές, που δημοσιοποιούν τις προβλέψεις τους και προσπαθεί να τους φιμώσει, εντάσσοντας την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην Πολιτική Προστασία, ώστε να μπορεί να επιβάλλει με αυτόν τον τρόπο διοικητικά μέτρα πειθαρχίας και προσαρμογής με τις κυβερνητικές επιλογές στους επιστήμονες!

Η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση εκφράζει την κυβερνητική αναλγησία απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και τον ακραίο αυταρχισμό της απέναντι σε όσους εξακολουθούν να σέβονται την επιστημονική τους οντότητα και να επιτελούν με συνέπεια το ερευνητικό τους έργο.

Η σωστή λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων, η ενίσχυση τους σε υποδομές και προσωπικό και η μη παρέμβαση των όποιων κυβερνητικών στελεχών στο επιστημονικό τους έργο, ώστε να ενημερώνουν αντικειμενικά τους πολίτες και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, αποτελεί τεράστια προσφορά στην κοινωνία.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά απαιτεί την απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης που εντάσσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην Πολιτική Προστασία, την συνέχιση της υπαγωγής του στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και την κατοχύρωση του ερευνητικού του έργου.

Το Γραφείο Τύπου 6.12.2023