Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου: Ευθύνες και ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης

Πρόταση έκτακτης και κατεπείγουσας συνεδρίασης του ΠεΣυΠ

Θέμα: Ευθύνες και ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης

Δυστυχώς για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια δικαιώθηκαν οι πολίτες της Μαραθόπολης, οι οποίοι είχαν επισημάνει με ένταση στον κ. Πρωθυπουργό ότι το έργο του αλιευτικού καταφυγίου της Μαραθόπολης, επειδή δεν κατασκευάζεται με σωστό τρόπο, αλλά «ανάποδα» όπως χαρακτηριστικά είχαν πει, καταστράφηκε πριν τρεις μέρες πάλι, μετά από θαλασσοταραχή.

Είναι γνωστό ότι καταστράφηκε τμήμα της επέκτασης του νέου προσήνεμου μόλου, που περιλαμβάνεται στο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης» με συνολικό ποσό σύμβασης 3.137.630,89 ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο, παρότι η αρχική προθεσμία περαίωσής του ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2022 και παρότι πήρε παράταση μέχρι τις 2 Αυγούστου 2023, δεν ολοκληρώθηκε από την ανάδοχο εταιρεία «ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε.».

  • Επειδή το έργο έχει περάσει από σαράντα κύματα και οι ψαράδες της Μαραθόπολης δεν έχουν αλιευτικό καταφύγιο.
  • Επειδή προφανώς υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν και να αποδοθούν.
  • Επειδή δεν πρέπει να καταντήσει το έργο αυτό νέο «Γεφύρι της Άρτας».

Επιβάλλεται να γίνει άμεσα κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΠεΣυΠ ώστε:

  • Να ενημερωθεί το ΠεΣυΠ για τις αιτίες της καταστροφής και το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών και ολοκλήρωση του έργου.
  • Να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν, διότι παρά τις προειδοποιήσεις των ψαράδων της περιοχής, καμία διορθωτική κίνηση δεν έγινε.
  • Να αποφασιστεί πώς και από πού θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών και την ολοκλήρωση του έργου.
  • Να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων του αλιευτικού καταφυγίου ώστε επιτέλους να αποδοθεί στους χρήστες του.

Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνουμε να προσδιορίσετε άμεσα τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, παρουσία και των αρμοδίων της Τεχνικής Υπηρεσίας και της εταιρείας.

Υ.Γ. Είναι προφανές το επιχείρημα ότι το έργο είναι ασφαλισμένο, δεν αντέχει σε κριτική, διότι όλα τα έργα που κατασκευάζονται με κοινοτικούς πόρους είναι ασφαλισμένα. Είναι προφανές ότι ο καταλογισμός ευθυνών πρέπει να γίνει ώστε ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι και προφανώς εννοούμε και την εταιρεία να πληρώσουν τη ζημιά, την αποκατάσταση και την ολοκλήρωση του έργου.

Οι προτείνοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ