Η συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού αποτελεί προσβολή στη χώρα μας και συμπεριφορά αποικιοκράτη προς υπόδουλο

  • Η συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού και η ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή την αναφορά στα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελεί προσβολή στη χώρα μας και συμπεριφορά αποικιοκράτη προς υπόδουλο.
  • Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η χωρίς όρους επιστροφή τους είναι απολύτως επιβεβλημένη.

 

Η συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού και η ακύρωση της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο απαξιωτική και προσβλητική, σύμφωνα με τους διπλωματικούς κανόνες, αλλά καταδεικνύει και την αλαζονική συμπεριφορά του εκπροσώπου μιας ιμπεριαλιστικής χώρας απέναντι στον εκπρόσωπο μιας άλλης χώρας, που την θεωρούν αποικία.

Το όλο επεισόδιο όμως αναδεικνύει και άλλα ζητήματα:

  • Καταρρίπτεται για άλλη μία φορά το κυβερνητικό αφήγημα περί αναβάθμισης της διεθνούς θέση της χώρας, λόγω της εξωτερικής πολιτικής του Μητσοτάκη και της απόλυτης ταύτισης με τον Αμερικανονατοϊκό άξονα.
  • Αποδεικνύεται ότι η διαχείριση αυτού του πολύ σοβαρού θέματος μόνο επικοινωνιακά, όπως έχει γίνει από όλες τις κυβερνήσεις στο παρελθόν, ή συμβιβαστικά, όπως έχει γίνει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει προτείνει στο παρελθόν δανεισμό ή ανταλλαγή των γλυπτών με άλλα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που δεν έχουν βγει από την χώρα, μόνο άρνηση και απαξιωτική συμπεριφορά εκ μέρους των Βρετανών φέρνει.

Το σίγουρο είναι ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που έχουν κλαπεί από τους ιμπεριαλιστές, των οποίων τα Μουσεία είναι γεμάτα από αρχαιολογικούς θησαυρούς, που έχουν λεηλατηθεί από άλλες χώρες. Τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι απολύτως συνυφασμένα με τον πολιτισμό και τον τόπο, στον οποίον βρέθηκαν.

Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, μόνιμα και χωρίς προϋποθέσεις, είναι επιβεβλημένη και υποχρέωση της κυβέρνησης να το επιτύχει.

Το Γραφείο Τύπου 28.11.2023