Προϋπολογισμός 2024: Αύξηση  των φορολογικών εσόδων και εξόντωση των λαϊκών στρωμάτων

Σχέδιο προϋπολογισμού 2024

Αύξηση  των φορολογικών εσόδων λόγω ακρίβειας και αύξησης της έμμεσης φορολογίας που εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα, νέες  παροχές και νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε η κυβέρνηση καταδεικνύει τις πολιτικές της επιλογές, λιτότητα και νέους φόρους για το λαό,  δώρα και φοροαπαλλαγές για τους κεφαλαιούχους.

Συγκεκριμένα:

  • Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα εισπραχθούν  62,9 δις ευρώ συνολικά φόροι, δηλαδή αύξηση 8,1% σε σχέση με φέτος. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξάνονται πάνω από 2,2 δις και μαζί με τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους, τα συνολικά  έσοδα από φόρους επί των αγαθών θα εκτιναχθούν στα 35,1 δις ευρώ!
  • Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τους έμμεσους φόρους οφείλεται και σε περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων εστίασης από το 13 στο 24% (μη αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά κ.α.)
  • Η αύξηση των άμεσων φόρων, που θα φτάσουν τα 13 δις ευρώ, θα προέλθει κυρίως από μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες! Η αύξηση από μισθωτούς και συνταξιούχους προέρχεται από τις ασήμαντες αυξήσεις που θα δοθούν σε μισθούς και σε συντάξεις και θα εξανεμιστούν από την αυξημένη παρακράτηση φόρων. Επίσης η αύξηση της άμεσης φορολογίας θα προέλθει και από τον κεφαλικό οριζόντιο φόρο που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, για τους οποίους η επιπλέον επιβάρυνση, για όσους απασχολούνται πάνω από 10 χρόνια, θα φτάσει τα 2.300 ευρώ!
  • Οι διαφημιζόμενες παροχές, δηλαδή αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και οι αυξήσεις σε κάποια επιδόματα είναι ασήμαντες σε σχέση με το κόστος ζωής και την μείωση των μισθών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν μείωση από το 2011 λόγω μνημονίων μέχρι και 40 % των αποδοχών τους και η αύξηση που τους δίνεται (περίπου 50 ευρώ) με κανέναν τρόπο δεν καλύπτει τις απώλειες και το αυξανόμενο κόστος ζωής.
  • Μόνο μέσα στο 2022 η πραγματική μείωση των μισθών λόγω ακρίβειας έφτασε το 7,4%. Το ίδιο συμβαίνει και με τα επιδόματα. Οι παροχές (;) των 100 μέχρι 200 ευρώ είναι κοροϊδία σε μία χώρα που καταγράφει το μεγαλύτερο κόστος στοιχειώδους διαβίωσης και τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση εισπράττει περισσότερους φόρους μέσω της ακρίβειας, της αύξησης του ΦΠΑ και της μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης  μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών, είναι όμως πολύ γαλαντόμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Συγκεκριμένα δίνει 12,1 δις ευρώ μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως επίσης και νέες φοροαπαλλαγές (όπως η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά ομόλογα κ.α.) Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τράπεζες έχουν 6 δις επιπλέον έσοδα μόνο το πρώτο 9μηνο του 2023 από την αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή ίσα με τα 6,2 δις επιπλέον έσοδα από φόρους, που προβλέπεται  να εισπραχθούν από το λαό το 2024!

Συνολικά ο προϋπολογισμός προωθεί μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα, μεγαλύτερο πλούτο για τους κεφαλαιούχους.

Η κυβέρνηση στηρίζεται στην κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να περάσει ό,τι πιο αντιδραστικό και αντιλαϊκό υπάρχει.

Απάντηση θα πάρει όμως από τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η χθεσινή μαζική κινητοποίηση των επαγγελματιών ήταν μόνο η αρχή. 

Το Γραφείο Τύπου 23.11.2023

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ