Η ΛΑΕ-ΑΑ στηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών που απαιτούν την απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

  • Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις, που πραγματοποιούν οι συνδικαλιστικοί φορείς των επαγγελματιών απαιτώντας την απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
  • Δεν είναι πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι κεφαλική φορολεηλασία.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει δώσει η κυβέρνηση για διαβούλευση, το οποίο στο όνομα τάχα της πάταξης της φοροδιαφυγής, επιβάλλει νέο κεφαλικό οριζόντιο φόρο στους επαγγελματίες, έχει προκαλέσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις όλων των συνδικαλιστικών φορέων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που πραγματοποιούν απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 22/11/2023 και συγκέντρωση στις 1.00 μμ έξω από Υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση, για να αμβλύνει τις αντιδράσεις, καλλιεργεί έναν πρωτοφανή κοινωνικό αυτοματισμό παρουσιάζοντας όλους συνολικά τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και υπεύθυνους για την οικονομική κατάσταση της χώρας και για την μείωση των δημοσίων δαπανών για υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια. Είναι εντελώς ψέματα.

  • Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει στόχο το κτύπημα των μικροεπαγγελματιών και την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την χορήγηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία φυσικά θα ενισχύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις !
  • Δεν στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά στην συγκέντρωση πάνω από 600 εκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα, μέσω της φορολόγησης των επαγγελματιών, αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθιερώνεται τεκμαρτό εισόδημα για τους επαγγελματίες από 10.900ευρώ, το οποίο με διάφορα κριτήρια (τριετίες κλπ) θα προσαυξάνεται μέχρι και 50.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η ελάχιστη επιπλέον επιβάρυνση για τη πλειοψηφία αυτών να φτάνει τα 1447 ευρώ ετησίως!!!
  • Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν επιτυγχάνεται με κεφαλικούς φόρους και οριζόντια μέτρα αλλά με ενδελεχείς ελέγχους, κατάργηση των φοροαπαλαγών και κίνητρα για τους καταναλωτές, μέτρα, τα οποία αρνείται να λάβει η κυβέρνηση, για να μη θίξει τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών παραγόντων, για τους οποίους υπάρχουν φοροαπαλλαγές, που μεγαλώνουν και συνεχίζονται. Π.χ με το νομοσχέδιο αυτό μειώνεται ο συντελεστής του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% στο 0,2% και μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων εταιρειών από δύο τοις χιλίοις σε ένα τοις χιλίοις!!!

Συνολικά η κυβέρνηση αφενός αυξάνει τα φορολογικά έσοδα λόγω της ακρίβειας και της έμμεσης φορολογίας και οδηγεί την πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε αδυναμία κάλυψης βασικών ειδών διαβίωσης, αφετέρου επιβάλλει αυθαίρετα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στους μικροεπαγγελματίες, με συνέπεια να οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος αυτών, που δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, στην έξοδο από το επάγγελμα. Η μείωση του αριθμού των ελευθέρων επαγγελματιών είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μνημονιακή υποχρέωση, που ακολουθεί η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία.

Οι κινητοποιήσεις των μικροεπαγγελματιών είναι βασικά αγώνας για την διατήρηση της επαγγελματικής τους υπόστασης και για την επιβίωση τους.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει τα αιτήματα, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και το συλλαλητήριο που πραγματοποιούν οι συνδικαλιστικοί φορείς των επαγγελματιών την Τετάρτη 22/11/2023:

  • Στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στις 1.00 μμ.
  • Στη Θεσσαλονίκη προσυγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Το Γραφείο Τύπου 21.11.2023