Κρατήστε τη μνήμη (του Δημήτρη Βασιλείου)

Πηγή atpreveza.gr

Στην 106η επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917 αφιερώνεται 

Γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου*

 imagesΗ ιστορία της ανθρωπότητας είναι ιστορία επαναστάσεων!

Απ’ την Τιτανομαχία και τον Προμηθέα της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, τον Σπάρτακο και την επανάσταση των σκλάβων, την Μεγάλη Γαλλική επανάσταση, την Κομμούνα του Παρισιού ως την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, ο κόσμος αλλάζει με επαναστάσεις.

Ο φόβος των, κάθε ιστορικής εποχής, κυρίαρχων τάξεων τις «σπρώχνει» στην μανιώδη, πολιτικά, προσπάθεια να «σβήσουν» απ’ την μνήμη των λαών, απ’ την μνήμη των υποτελών τάξεων, κάθε ιστορικής εποχής, οτιδήποτε θυμίζει, οτιδήποτε μπορεί να παραπέμπει στην ιστορική εμπειρία των επαναστάσεων, που έχουν ιστορικά προηγηθεί.

Εμείς, όμως, που βλέπουμε, που ακούμε, που ζούμε το τρίξιμο των τροχών της ιστορίας, η οποία κινείται, ίσως αργά και βασανιστικά, ίσως με πόνο και αίμα, αλλά κινείται, προχωράει προς μια κοινωνία του δίκιου και της ελευθερίας, εμείς δεν μπορούμε, δεν δικαιούμαστε ν’ αφήσουμε, να ανεχτούμε την προσπάθεια διαγραφής της ιστορικής, της επαναστατικής, την ανθρώπινης μνήμης, δεν μπορούμε να γίνουμε λωτοφάγοι!

Η μνήμη διατηρεί ζωντανές εκείνες τις σπίθες, που μπορούν να πυροδοτήσουν νέες επαναστάσεις για μια κοινωνία του δίκιου και της ελευθερίας!

Γι’ αυτό λοιπόν:

images 2

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ 

Κρατήστε στη μνήμη σας

τη ζωή που έχει περάσει.

Κρατήστε τη μνήμη σας

σημαία στο σήμερα

διαθήκη στο αύριο.

Κρατήστε τη μνήμη σας

σαν κάστρο τελευταίο

κόντρα στους πολιορκητές.

Κρατήστε τη μνήμη ζωντανή.

Καταργήστε το θάνατο.

images 3

Επειδή όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε την Αθηνά ή κάποιο Άγιο Πνεύμα, πρέπει να κινήσουμε το μυαλό και την καρδιά μας, να «πάρουμε μέτρα κι εμείς», όπως μας λέει κι ο Β. Μαγιακόφσκι, να βρούμε τρόπους και δρόμους για την επερχόμενη επανάσταση.

Και για «…να ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς», που λέει κι ο Κ. Βάρναλης δεν αρκεί από μόνο του το «αντισταθείτε» του Μ. Κατσαρού. Πρέπει να ανασκαλέψουμε την ιστορική μνήμη και εμπειρία των επαναστάσεών μας, να δούμε που σκοντάψαμε, που λαθέψαμε, να δούμε και να καταλάβουμε που είμαστε σήμερα και πως θα «οργανώσουμε την επίθεση», για να ξέρουμε τι θέλουμε και πως θα έρθει αυτό που θέλουμε: μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία του δίκιου και της ελευθερίας.

images 4

ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ 

Δεν θέλω να ξανάρθεις έτσι!

Με δύναμη και θάρρος

ως τη μέση του κύματος,

ζωντανεύοντας ελπίδες

για να τις πνίξεις σε λίγο.

Δεν θέλω να ξανάρθεις έτσι!

Με γνώση ρηχή κι εφήμερη

ως τη μέση του δρόμου,

ανάβοντας φωτιές και πάθη

για να τα σβήσεις σε λίγο.

Όχι!

Έτσι, δεν θέλω να ξανάρθεις!

Θέλω

να εκραγεί το πάθος

στη θέα του δίκιου.

Θέλω

να κοκκινίσει ο ουρανός

στη θέα της αλήθειας,

όχι που φέρνεις ως άλλος Μεσσίας,

αλλά που πολεμάς και στηρίζεις

ως αδελφός

και σύντροφος αγώνα.

Έτσι θέλω να έρθεις!

Σαν Ανάγκη του Καιρού μας!

Σαν Επανάσταση Ζωής!