Αποτροπιασμός και φρίκη για τα εγκλήματα της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες

Αποτροπιασμός και φρίκη για τα εγκλήματα της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες

Αποτροπιασμό, ντροπή και αίσθηση φρίκης προκαλούν οι καταγγελίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μίας έγκριτης διεθνούς οργάνωσης που προσφέρει υπηρεσίες ιατρικής βοήθειας σε πολλές χώρες του κόσμου, σχετικά με την μεταχείριση που επιφυλάσσουν τα όργανα της ελληνικής κυβέρνησης και παρακρατικοί μηχανισμοί κουκουλοφόρων που δρουν με την κάλυψη της, στους πρόσφυγες που καταφέρνουν να φτάσουν ζωντανοί στο ελληνικό έδαφος: παράνομες κατά το διεθνές ανθρωπιστικό και προσφυγικό δίκαιο επαναπροωθήσεις με μοιραία συχνά αποτελέσματα, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, υφαρπαγή προσωπικών αντικειμένων, εξευτελισμούς ανδρών, γυναικών και παιδιών, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και σε σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζει το αντιρατσιστικό κίνημα: Η κυβέρνηση εφαρμόζει απέναντι στους πρόσφυγες πρακτικές αποτροπής που εμπνέονται από  τα «οράματα» των πιο ακροδεξιών και φασιστικών στελεχών της, όπως πχ ο Πλεύρης, ο οποίος έχει ζητήσει «αίμα στα σύνορα» για να αποτραπούν οι προσφυγικές ροές των κατατρεγμένων. Οικοδομεί έτσι ένα ρατσιστικό κράτος, που αποτελεί βασικό δεκανίκι για την ανάπτυξη του φασισμού. Και οι πολιτικές αυτές πηγαίνουν χέρι με χέρι με τις φιλοπόλεμες κραυγές της, όπως η στάση της για την μη υπερψήφιση στον ΟΗΕ της κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα και υπέρ της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία. Με λίγα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει τους πολέμους και καταδιώκει τα θύματα τους.

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και την Συνθήκη της Γενεύης, αλλά υπερβαίνει ακόμα και τις επίσημες πολιτικές της ίδιας της ΕΕ, η οποία έχει άμεση ευθύνη τόσο για την υποδαύλιση των πολέμων όσο και για τις αντιπροσφυγικές πρακτικές που εφαρμόζονται. Έχοντας καταστεί θεματοφύλακας και υπερασπιστής των πιο ακραίων αντιπροσφυγικών και ρατσιστικών απόψεων και συνεπικουρούμενη από τα κυβερνητικά ΜΜΕ, δεν λογοδοτεί σε κανένα εγχώριο ή διεθνές όργανο, παρά το πλήθος των καταγγελιών που έχουν τεκμηριωθεί σε βάρος της.

Η ΛΑ.Ε. – ΑΑ καταδικάζει απολύτως τις απάνθρωπες αντιπροσφυγικές πολιτικές του ελληνικού κράτους. Απαιτούμε και παλεύουμε για να σταματήσει αυτό το αίσχος, που κάποτε θα γραφτεί στις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και της Συνθήκης της Γενεύης, ασφαλείς και ανοιχτούς διαύλους διέλευσης για όλους τους πρόσφυγες προκειμένου να φτάνουν στις ευρωπαϊκές χώρες επιλογής τους -συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, σεβασμό στην αξιοπρέπεια των προσφύγων και παροχή της κάθε είδους στήριξης που ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ, με πρόσβαση σε ελεύθερη αξιοπρεπή στέγαση, στην υγεία, στην παιδεία και στην κοινωνική ζωή.

Να σταματήσει κάθε ρατσιστική πολιτική στο όνομα του  ελληνικού λαού, να σταματήσουν τα ρατσιστικά εγκλήματα σε βάρος των προσφύγων και να τιμωρηθούν οι ένοχοι τους!

Το Γραφείο Τύπου 3.11.2023