Σχόλιο του Κ. Ήσυχου για την ψηφοφορία στον ΟΗΕ κατά των παράνομων κυρώσεων σε βάρος της Κούβας

The UN General Assembly votes on the necessity of ending the economic, commercial and financial embargo imposed by the United States against Cuba.

ΗΠΑ και Ισραήλ σε απόλυτη απομόνωση στην Γενική συνέλευση του ΟΗΕ στην ψηφοφορία κατά των παράνομων κυρώσεων σε βάρος της Κούβας.


Η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε και φέτος για άλλη μια φορά για να εξετάσει στην ατζέντα της το θέμα της ανάγκης τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού εμπάργκο που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά της Κούβας.

Με συντριπτική πλειοψηφία 187 ψήφων υπέρ, δύο κατά, των ΗΠΑ και του Ισραήλ και μία αποχή, της Ουκρανίας!, εγκρίθηκε για τριακοστή πρώτη φορά το ψήφισμα που ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν τον παράνομο και μακροβιότερο παράνομο αποκλεισμό στην σύγχρονη ιστορια. Το έγγραφο είχε δύο περισσότερες ψήφους φέτος από ότι το 2022.

Το ψήφισμα A/78/L.5, που υποβλήθηκε από την Κούβα, «προτρέπει για άλλη μια φορά τα κράτη στα οποία υπάρχουν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται νόμοι και μέτρα αυτού του τύπου, να λάβουν το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τους νομικούς κανονισμούς τους, τα απαραίτητα μέτρα για την κατάργησή τους ή την ακύρωση τους».