Νέο φορολογικό Νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Χαράτσια για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες –  ασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο

  • Νέο φορολογικό Νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Χαράτσια για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες – ασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο
  • Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μικροεπαγγελματιών που απαιτούν την απόσυρσή του

 Τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, τάχα στο όνομα της φορολογικής δικαιοσύνης, ουσιαστικά προωθούν την μεγαλύτερη φορολογική αδικία, αφού προβλέπουν την καθιέρωση οριζόντιου εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους – ελεύθερους επαγγελματίες ύψους 10.920 ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή φόρου 1.447€ ετησίως για το ποσό αυτό, ανεξάρτητα από τα έσοδά τους,  ακόμα και αν παρουσιάζουν αποδεδειγμένα ζημίες.

 Η κυβέρνηση προσδοκά να συγκεντρώσει από αυτήν τη ρύθμιση πάνω από 600 εκατομμύρια.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η κυβέρνηση παρουσιάζει τους αυτοαπασχολούμενους – ελεύθερους επαγγελματίες συνολικά ως φοροφυγάδες και ως μη φορολογούμενους. Είναι ψέματα.

Φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και επιπλέον επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 650€ σε όσους δεν είναι εργοδότες, δηλαδή στην συντριπτική πλειοψηφία αυτών (510.000 από τους 784.000 αυτοαπασχολούμενους) οι οποίοι ουσιαστικά προσπαθούν να επιβιώσουν.

Η φορολογική δικαιοσύνη την οποία επικαλούνται αφορά μόνο τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπαγγελματίες. Αποκρύπτουν ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι τράπεζες, οι εφοπλιστές φοροαπαλλάσσονται με κάθε τρόπο και τελικώς,  παρά τα τεράστια κέρδη τους, πληρώνουν μόνο το 5% των φόρων.

Ρυθμίσεις όπως η εθελοντική φορολόγηση και οι 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών, οι φοροαπαλλαγές για τους στρατηγικούς επενδυτές, οι προκλητικές νέες παροχές στους καναλάρχες, όπως τα 6,8 εκατ.€ στα ιδιωτικά κανάλια λόγω τάχα  ζημιών από τον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως επίσης και η κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών ακόμα και αυτές που έχουν ήδη καταβληθεί στον ΕΔΟΕΑΠ με χρέωση του κρατικού προϋπολογισμού, είναι προκλητικές ρυθμίσεις και αποδεικνύουν ότι η φορολογική δικαιοσύνη που επικαλείται η κυβέρνηση, είναι η επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων σε αντίθεση με επιχειρήσεις και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι χρωστούν αλλά μένουν στο απυρόβλητο.

Συγκεκριμένα 85 δις ευρώ οφείλονται από επιχειρήσεις και οικονομικούς παράγοντες, αλλά τα χρέη τους θεωρούνται μη εισπράξιμα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει  τους μηχανισμούς ελέγχου και πάταξης της φοροδιαφυγής, εισηγείται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία καλεί τους φορολογούμενους να καταγγέλλουν φοροφυγάδες με επώνυμες αλλά και ανώνυμες καταγγελίες, με αντίτιμο (χρηματικό μπόνους) μέχρι 3.000 €!

Η κυβέρνηση δηλαδή προωθεί τη «ρουφιανιά» και διαδικασίες που δεν είναι μόνο ανήθικες αλλά και επικίνδυνες, αφού δίνουν την δυνατότητα να γίνονται καταγγελίες ακόμα και για λόγους εκδίκησης ή ανταγωνισμού.

Συνολικά η κυβέρνηση εισηγείται ένα νομοσχέδιο που ουδόλως αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή,  έχει μόνο εισπρακτικούς σκοπούς, φορτώνει τα βάρη μόνο στους μικροεπαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους πιθανώς, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν να αναγκαστούν να αφήσουν το επάγγελμά τους και να περάσουν στην ανεργία.

Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί:

  • Ετήσιο αφορολόγητο εισόδημα 15.000 ευρώ, δραστική μείωση έμμεσων φόρων, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.
  • Κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, ουσιαστικούς φορολογικούς ελέγχους με διασταύρωση στοιχείων, ώστε να διαπιστώνεται αντικειμενικά η φοροδοτική ικανότητά του κάθε πολίτη.

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Το Γραφείο Τύπου 2.11.2023