Οι πρόσφυγες που φτάνουν στη Ρόδο και η αδιαφορία (μέχρι αναισθησίας) των αρχών

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας Ανυπότακτης Αριστεράς Ρόδου

Εδώ και μερικούς μήνες διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στο κέντρο της Ρόδου. Οι προσφυγές και οι μετανάστες που φτάνουν στο νησί μας, αντί να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές, «λιάζονται» (για να θυμηθούμε την αξέχαστη ατάκα του 2015 της γραφικής υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ), στο πάρκο δίπλα στο ταχυδρομείο, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Κλεόβουλου του Λινδίου.

Η αλήθεια είναι ότι οι αρχές από τότε που αρχικά προέκυψε το θέμα δεν έχουν κάνει καμία συστηματική προσπάθεια να το αντιμετωπίσουν. Δόθηκαν λύσεις στο ποδάρι, περισσότερο για να σκεπαστεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Τέτοια ήταν η εγκατάσταση των μεταναστών στα παλιά σφαγεία και η διαχείριση της κατάστασης από εθελοντές. Όμως η απόφαση της Δημοτικής αρχής να κλείσουν τα σφαγεία ως χώρος προσωρινής παραμονής των ανθρώπων αυτών χωρίς να έχει προετοιμαστεί η διάδοχη κατάσταση ήταν έξω από κάθε λογική. Κι αυτό γιατί η μεταναστευτική ροή δεν θα σταματούσε επειδή έκλεισαν τα σφαγεία, άρα έπρεπε να προβλεφθεί ένας χώρος προσωρινής παραμονής για όσους έφταναν πριν την προώθησή τους σε οργανωμένες δομές της χώρας.

Μέχρι και πριν μερικές μέρες οι μετανάστες δεν είχαν ούτε καν μια άθλια εγκατάσταση να τους προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες θα επιδεινώνονται όσο πλησιάζουμε το χειμώνα. Από την Πέμπτη 26/10, είχαν για μία μέρα ακριβώς αυτό. Μια άθλια εγκατάσταση αποτελούμενη από αντίσκηνα, τη χρήση της οποίας δεν επέτρεψε η Εισαγγελία. Μετά την παρέλαση της 28/10 επέστρεψαν στις  πλατείες. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις υγιεινής, δεν υπάρχει ένας χώρος να πλυθούν, να πλύνουν τα ρούχα τους, να ετοιμάσουν ένα γεύμα. Δεν υπάρχει καμία θεσμική μεριμνά για την διαμονή και την σίτισή τους. Μόνη τους βοήθεια και πάλι, οι εθελοντικές ομάδες, αυτό-οργάνωσης που ουσιαστικά διαχειρίστηκαν πριν λίγους μήνες και την εκκένωση στις φωτιές, μπροστά στην εκκωφαντική απουσία του κεντρικού κράτους και των τοπικών αρχών.

Η κατάσταση  έχει γίνει απελπιστική, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης που τους έχουν επιβληθεί από την αδιαφορία της πολιτείας καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης τους δημιουργούν συνθήκες εκρηκτικές. Την Κυριακή 29/10, προς τιμήν τους ειρηνικά, οι μετανάστες/προσφυγές παρεμπόδισαν για τέσσερεις ώρες την αναχώρηση του πλοίου για Αθήνα, ζητώντας την μεταφορά τους σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

Πάνω από 600 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη Ρόδο, βιώνοντας συνθήκες εξαθλίωσης και απαγόρευσης του δικαιώματός τους στην ελεύθερη μετακίνηση, κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς προσφυγικού δικαίου.

Η πολιτική αυτή πλήττει πρώτα και κύρια τους πρόσφυγες, διαμορφώνοντας, χωρίς καμία ευθύνη των ίδιων των προσφύγων, συνθήκες που διευκολύνουν την διάχυση ρατσιστικών απόψεων που θρέφουν το τέρας της ακροδεξιάς και του ρατσισμού.

Η προσφυγιά δεν είναι επιλογή, είναι διέξοδος ανάγκης. Οι πρόσφυγες είναι θύματα πολέμων και της καταστροφής ολόκληρων τμημάτων του πλανήτη λόγω των ιμπεριαλιστικών πολιτικών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Περίτρανη απόδειξη, η νέα επίθεση-γενοκτονία στην Παλαιστίνη, που υποστηρίζεται και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα διογκώσει τα κύματα αναγκαστικής φυγής από από την Μέση Ανατολή.

Οι διαμαρτυρίες των προσφύγων είναι δίκαιες. Οι πρόσφυγες έχουν κάθε πραγματικό λόγο να διαμαρτύρονται ενάντια στις συνθήκες εξαθλίωσης και εγκλωβισμού τους.

Η Λαϊκή Ενότητα στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό τους. Διεκδικώντας την κατάργηση της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ –Τουρκίας και την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση τους στην Ευρώπη και στην ενδοχώρα. Διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσής τους και την ισότιμη ένταξή τους στις κοινωνίες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Παράλληλα, καταδικάζει τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, που «φουσκώνουν τα πανιά» των δυνάμεων της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού.

Απαιτούμε από τις τοπικές αρχές και από την κυβέρνηση, να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα που να εξασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, την κατάργηση της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης  Τουρκίας και την εφαρμογή και λειτουργία  των Επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με  ευθύνη Ευρωπαϊκής  Ένωσης και Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ώστε να έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν με ασφάλεια στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Καθώς οι μεταναστευτικές ροές δεν προβλέπεται να διακοπούν σύντομα δεδομένης και της νέας αποσταθεροποίησης της περιοχής της Μέσης Ανατολή. Λύση λοιπόν μόνιμη και παράλληλα βιώσιμη τόσο για τους μετανάστες όσο και για την τοπική κοινωνία.

Η λήψη των παραπάνω μέτρων επιβάλλεται.  Διαφορετικά χιλιάδες άνθρωποι, θύματα της φτώχειας  και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων θα εξακολουθήσουν να γίνονται αντικείμενα  εκμετάλλευσης δουλεμπόρων και πολλές φορές να οδηγούνται σε τραγικό θάνατο.

Το Γραφείου Τύπου Λαϊκής Ενότητας-ΑΑ Ρόδου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ