Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου
Δήλωση του Θανάση Πετράκου
Εμείς τα μέλη και οι φίλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” αείμνηστε Πέτρο Θέμελη σε αποχαιρετάμε με θλίψη και νιώθουμε αιώνια ευγνωμοσύνη για τη Μέγιστη προσφορά σου στη Μεσσηνία, στη Πελοπόννησο στην Ελλάδα και στον ανθρώπινο πολιτισμό.
“Έφυγες” και γίναμε φτωχότεροι, αλλά θα συνεχίσεις να είσαι παρών διότι το έργο σου θα μείνει αιώνιο ,αλλά και διότι από αύριο(σήμερα) 1η Νοέμβρη θα κατοικείς αιώνια στην αγαπημένη σου Αρχαία Μεσσήνη την οποία με το μακρόχρονο και συνεπές ανασκαφικό σου έργο μας αποκάλυψες χαρίζοντάς μας ένα συγκλονιστικά πλούσιο χώρο με μέγα πλήθος των ευρημάτων, που τον καθιστούν θαυμαστό. Στάδιο, Θέατρο, αγορά, ναοί, οικίες συγκροτούν ένα άρτιο αστικό σύνολο, που θα μπορούσε να είναι ζωντανό…
Εργάστηκες ακούραστα και μεθοδικά για 36 ολόκληρα χρόνια και ανέδειξες την Αρχαία Μεσσήνη στην οικουμένη. Αλλά είχες και πολύ μεγάλη προσφορά πέρα από τα όρια της Αρχαίας Μεσσήνης αφού ήσουν αυτός που αγωνίστηκες και επέβαλλες την άποψη για ανοιχτούς αρχαιολογικούς και μνημειακούς χώρους, επισκέψιμους στο ευρύ κοινό για να πλησιάσει και να γνωρίσει τα αγαθά του πολιτισμού…
Ίσως δεν συναισθανόμαστε την σημασία αυτής της άποψης, που ουσιαστικά είναι κυρίαρχη σήμερα αν και όχι απόλυτα…
Ο Πέτρος Θέμελης θεωρούσε πως το κοινό είναι η ζωή των αρχαιολογικών τόπων και πως ο “αποστειρωτικός” αποκλεισμός τους από επισκέπτες θα είναι ταυτόσημος με τον αργό θάνατό τους.
Για τους λόγους αυτούς σαν κοινοί θνητοί αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη για σένα Πέτρο Θέμελη που έφυγες αφήνοντας τόσο σπουδαία κληρονομιά έργου υψηλής πνευματικής έμπνευσης…
Δυστυχώς η πρόταση μας που καταθέσαμε πριν 16 μήνες να προσκληθείς σε Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να μας μιλήσεις για και να τιμηθείς από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τη Μεγάλη προσφορά σου στον ανθρώπινο πολιτισμό δεν έγινε πράξη πάρα τη συμφωνία στα λόγια όλων.
Ελπίζουμε και προτείνουμε έστω και στις 30 /12/ 2023 να κάνει το χρέος του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αρχαίας Μεσσήνης που θα σε σκεπάσει αγαπημένε Πέτρο Θέμελη. Η Μεσσηνία και οι άνθρωποι της αλλά και όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σου οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη.
Καλό σου ταξίδι …
Σε αποχαιρετάμε υπενθυμίζοντας την πρόταση που είχαμε καταθέσει στις 20 Ιουνίου του 2022
”ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ 20/6/2022
ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ;
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΘΕΙ
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι γνωστή στο Πανελλήνιο αλλά και σε όλο το κόσμο η τεράστια συμβολή του καθηγητή κ. Πέτρου Θέμελη στον Πολιτισμό και ειδικά στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. Συνεπώς δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα παρά μόνο να πούμε ότι: Αποτελεί μέγιστη τύχη για τη Μεσσηνία την Πελοπόννησο και την Ελλάδα το ότι υπάρχει ο Πέτρος Θέμελης.
Ασφαλώς θα διαβάσατε τι ζητά από την αυτοδιοίκηση, τοπική και περιφερειακή, να υλοποιηθούν ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης, επισημαίνοντας ότι πλησιάζει ο καιρός για να ολοκληρώσει την πολύτιμη αποστολή και προσφορά του…
Συγκεκριμένα όπως ασφαλώς γνωρίζετε προτείνει δέκα έργα τα οποία χαρακτηρίζει ως “έργα επιβίωσης της Αρχαίας Μεσσήνης”. Φυσικά δεν είναι όλα με την στενή έννοια του όρου αρμοδιότητας της Περιφέρειας .
Αναλυτικά ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης σημειώνει συγκεκριμένα: “Ύστερα από τριάντα τέσσερα (34) έτη συνεχούς εθελοντικής εργασίας στην ανασκαφή της αρχαίας Μεσσήνης, στην αναστήλωση του μνημειακού της συνόλου, στην ανάδειξή και στη μελέτη τους, επειδή αισθάνομαι να με βαραίνουν τα ογδόντα πέντε (85) έτη της ηλικίας μου, και πριν εγκαταλείψω οριστικά το έργο αυτό της Αρχαιολογικής Εταιρείας που μου έκανε την τιμή να με όρισε ισόβιο επιστημονικό διευθυντή, επανέρχομαι για πολλοστή φορά σε ένα θέμα καίριο για την περαιτέρω ανάπτυξη, ανάδειξη και αιώνια, θα έλεγα, επιβίωση του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνη. Εννοώ το θέμα των τεχνικών κυρίως έργων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Μεσσηνίας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Απευθύνομαι εκ νέου στους αρμόδιους αιρετούς άρχοντες, δημάρχους και περιφερειάρχες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και προς τη σταδιακή μελέτη και λύση ορισμένων απλών αλλά καίριων προβλημάτων, όπως αρμόζει σε αρχαιολογικό χώρο με την επισκεψιμότητα, την εμβέλεια και τη δυναμική της αρχαίας Μεσσήνης ενός έργου με οικονομικές και αναπτυξιακές διαστάσεις:
- Ανανέωση της πεπαλαιωμένης και χαώδους οδικής σήμανσης προς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης.
- Βελτίωση του επικίνδυνου οδικού δικτύου που οδηγεί από την έδρα του Δήμου Μεσσήνης προς τη Λάμπαινα και μέσω Αρσινόης και Μαυρομματίου στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνη.
- Εφαρμογή της οδικής μελέτης παράκαμψης της Αρκαδικής Πύλης, η μεσαία παραστάδα της οποίας απειλείται με κατάρρευση και αναμένει εναγωνίως την αναστύλωσή της μετά την απομάκρυνση της οδού από το εσωτερικό της..
- Εφαρμογή της εγκεκριμένη και χρηματοδοτημένης μελέτης κατασκευής κόμβου στην άκρως επικίνδυνη ανηφορική τσιμεντοστρωμένη οδό, ευρισκόμενη αμέσως δυτικά του αρχαιολογικού Μουσείου αρχαίας Μεσσήνης.
- Ολοκλήρωση της κατασκευής χώρου στάθμευσης οχημάτων μεταξύ Μουσείου και αρχαιολογικού χώρου, την οποία έχει αναλάβει, και χρηματοδοτηθεί προς τούτο, ο Δήμος Μεσσήνης
- Υπογειοποίηση των απαράδεκτων αισθητικά και πολλαπλά επικίνδυνων ξύλινων στύλων του δικτύου ηλεκτροφωτισμο.
- Έκδοση από τον αρμόδιο Δήμο Μεσσήνης των αποφάσεων οριοθέτησης των οικισμών Μαυρομματίου και Αρσινόης, αναγκαίας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ορισμού των ζωνών Α και Β προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης και συμπλήρωσης του σχετικού φακέλου κήρυξής της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.
- Αναδάσωση της Ιθώμης, ενός όρους που αποτελεί αυτό καθεαυτό ένα υψίστης σημασίας ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο της φύσης πέρα από το γεγονός ότι περιλαμβάνει α) την ιστορική Παλαιά Μονή Βουλκάνο (προσκύνημα των απανταχού Μεσσήνιων) με τοιχογραφίες των αδελφών Μόσχου στο ναό της Παναγίας Βουλκανίωτισσας καθώς και το ιερό του Δία Ιθωμάτα, β) τον αναστηλωμένο ναό της θεάς του τοκετού Ειλειθυίας και τον Θάλαμο των Κουρητών, γ) το ιερό της θεάς Αρτέμιδος Λιμνάτιδος με το ναό της θεάς και τα προσκτίσματά του.
- Αντιπλημμυρικά έργα παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης της Ιθώμης για να μη βιώσουμε ξανά μια δεύτερη καταστροφική πλημμύρα όπως αυτή του Σεπτεμβρίου 2016.
- Διάνοιξη περιφερειακής οδού πυροπροστασίας πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων.
- Μελέτη και ανέγερση χώρων υγιεινής και στο νότιο πέρας του αρχαιολογικού χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που ταλαιπωρούνται αφάνταστα, όντας αναγκασμένοι να επιστρέψουν (ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα) στην είσοδο του χώρου, όπου βρίσκονται οι μοναδικές τουαλέτες, διανύοντας μακρύ ανηφορικό δρόμο.
- Λειτουργία επιτέλους του αναψυκτηρίου του αρχαιολογικού χώρου που παραμένει κλειστό επί τρία και πλέον χρόνια!! Οι δικές μου αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες περιορίζονται στην ανασκαφική έρευνα του αρχαιολογικού χώρου και την αναστύλωση των μνημείων με παράλληλη μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων.
Ο αρχαιολογικός χώρος καθώς και το Μουσείο παραχωρήθηκαν επισήμως το 1999/2000 από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία στο Υπουργείο Πολιτισμού (=ΕΦΑ Μεσσηνίας) για λειτουργία, φύλαξη, προστασία και οικονομική εκμετάλλευση”.
Με βάση τα ανωτέρω παρότι όπως τονίσαμε δεν είναι όλα με την στενή έννοια του όρου αρμοδιότητας της Περιφέρειας .
Σας ρωτάμε :
- Τι έχετε σκοπό να πράξετε ώστε αυτά που είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας να υλοποιηθούν άμεσα ;
- Τα υπόλοιπα που είναι είτε αρμοδιότητας Δημοτικής ή του Υπουργείου πως σκέπτεστε να συμβάλετε ώστε και αυτά να υλοποιηθούν;
- Συμφωνείτε να γίνει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο οποίο να κληθεί να αναπτύξει όλα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης και στο τέλος της συνεδρίασης να βραβευθεί από την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο για το πολύ μεγάλο έργο του και τη πολύ μεγάλη προσφορά του;
Καλαμάτα 20/6/2022
Οι επερωτώντες και προτείνοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας “