Μιγκέλ Ντίας Κανέλ για την Παλαιστίνη: Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει τους αδιάφορους

Πριν από 63 χρόνια, σε μια ιστορική ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, είπε, και παραθέτω: 

“Οι πόλεμοι, από την αρχή της ανθρωπότητας, έχουν προκύψει, βασικά, για έναν λόγο: την επιθυμία ορισμένων να στερήσουν από τους άλλους τον πλούτο τους. Εξαφανίστε τη φιλοσοφία της  αρπαγής  και η φιλοσοφία του πολέμου θα   εξαφανιστεί! Εξαφανίστε τις αποικίες, εξαφανίστε την εκμετάλλευση των χωρών από τα μονοπώλια, και τότε η ανθρωπότητα θα έχει φτάσει σε ένα πραγματικό στάδιο προόδου!”.

 
Αυτή η ευρεία και βαθιά ιδέα συνοψίζει τον λόγο της φρίκης που βιώνει σήμερα ο παλαιστινιακός λαός, ο οποίος περιορίζεται από ένα νέο Απαρτχάιντ σε μια μικρή λωρίδα γης.
Είναι η φιλοσοφία της αρπαγής που προκαλεί σήμερα μια ανθρωπιστική καταστροφή Δαντικών διαστάσεων.
Αλλά δεν είναι μόνο μια λωρίδα γης που πλήττεται από ισραηλινούς πυραύλους. Ο παλαιστινιακός λαός είναι ο στόχος των βομβών. Περισσότερα από 3.000 παιδιά και 1.700 γυναίκες έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, περιμένοντας να έρθουν διασώστες για να τους σώσουν ή να τους θάψουν.
Πάνω από το 40% των σπιτιών της Γάζας έχουν καταστραφεί και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νεκροτομεία.
Η Κούβα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους βομβαρδισμούς κατά του πληθυσμού της Γάζας και την καταστροφή των σπιτιών, των νοσοκομείων και των πολιτικών υποδομών.
Αποδοκιμάζουμε τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κλιμάκωσης, η οποία επιτίθεται με μοχθηρότητα, χωρίς διάκριση εθνους, καταγωγής, εθνικότητας ή θρησκευτικής πίστης.
Συμμεριζόμαστε επίσης τον πόνο για τα δεινά των ισραηλινών αμάχων θυμάτων της σύγκρουσης, αλλά δεν αποδεχόμαστε την επιλεκτική αγανάκτηση που προσπαθεί να αγνοήσει τη σοβαρότητα της γενοκτονίας που διαπράττεται σήμερα εναντίον των Παλαιστινίων, παρουσιάζοντας την ισραηλινή πλευρά ως θύμα και αγνοώντας 75 χρόνια επιθέσεων, κατοχής, κακοποίησης και αποκλεισμού.
Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό που κάνει ο στρατός τους εναντίον της Γάζας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττουν.
Το Ισραήλ παραβιάζει κάθε ψήφισμα του ΟΗΕ και κάθε μία από τις υποχρεώσεις του ως κατοχική δύναμη σύμφωνα με την τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, έχοντας την απόλυτη πεποίθηση ότι η παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα αυτό θα εξασφαλίσει τη συνεχή αποφυγή της ευθύνης του.
Ακόμη και στην παρούσα σοβαρή συγκυρία, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει τη συνεχιζόμενη σφαγή.
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε μια πρόταση στο εν λόγω όργανο που απλώς ζητούσε ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες για να επιτραπεί η πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα και να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων.
Όσοι σήμερα αντιτίθενται στην παύση της βίας στη Γάζα ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις σοβαρές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.
 
Αλλά η θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία ιστορικά έχει ενεργήσει ως συνεργός της σιωνιστικής βαρβαρότητας, παρεμποδίζοντας επανειλημμένα τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Παλαιστίνη, υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή με την επιθετική άσκηση του βέτο, δεν προκαλεί έκπληξη.
Μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί αναπόφευκτα την πραγματική άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και στην οικοδόμηση του δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, εντός των προ του 1967 συνόρων και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Δεν υπάρχει άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει μια για πάντα αυτό το σπιράλ βίας, να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να χαραχθεί μια βιώσιμη πορεία προς την ειρήνη.
Θα επιτρέψει η διεθνής κοινότητα να συνεχιστεί αυτή η αφόρητη κατάσταση ή θα παραμείνει όμηρος μιας αυθαίρετης άσκησης όπως το δικαίωμα βέτο που την εμποδίζει να ενεργήσει όπως θα έπρεπε για να σταματήσει το έγκλημα;
Μια ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κούβα, πρότεινε ένα σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το οποίο τελικά εγκρίθηκε, απαιτώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός, την επείγουσα δημιουργία ενός μηχανισμού για την προστασία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού, απορρίπτοντας τον αναγκαστικό εκτοπισμό των αμάχων και υποστηρίζοντας την αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κάθε στιγμή αδράνειας και απραξίας θα κοστίζει περισσότερες αθώες ζωές. Η δράση πρέπει να αναληφθεί άμεσα. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στις νόμιμες διεθνείς προσπάθειες για να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα.

Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει τους αδιάφορους. Και εμείς δεν θα είμαστε ανάμεσά τους. Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος στη φιλοσοφία της απαλλοτρίωσης, ώστε η φιλοσοφία του πολέμου να πεθάνει λόγω έλλειψης κινήτρων.

Αναδημοσίεσυση από το https://prensa-rebelde.blogspot.com/