Ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα

Η Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, συμμαχία κομμουνιστικών κομμάτων από όλη την Ευρώπη που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και είχε μέλη της, 30 κόμματα από 27 χώρες της Ευρώπης, διαλύθηκε στην τελευταία διαδικτυακή της ολομέλεια στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Για την ενημέρωση των αναγνωστών μας, παραθέτουμε χωρίς σχολιασμό:

 • Ανακοίνωση της Γραμματείας της ECI
 • Εισηγητική ομιλία του Γ. Μαρίνου εκ μέρους του ΚΚΕ
 • Κοινή δήλωση κομμάτων της (ECI)
 • Επιστολή του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος
 • Ανακοίνωση του PRCF (Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία)
 • Άρθρο του Βαγγέλη Γονατά

Για τον τερματισμό της δράσης της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

ΠΗΓΗ  ON THE TERMINATION OF THE ACTIVITY OF THE EUROPEAN COMMUNIST INITIATIVE

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Στις 9/9/2023 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ΕΠΠ) για να συζητηθεί η προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην ΠΕΠ μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, πολλές εισηγήσεις αξιολόγησαν θετικά τη δράση της ΠΕΠ για την περίοδο 2013-2022, τη συμβολή της στο συντονισμό των κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και την κοινή μελέτη και επεξεργασία ευρωπαϊκών και σημαντικών διεθνών ζητημάτων με στόχο την ενίσχυση της πάλης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ, τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις τους.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, αξιολογήθηκαν οι σημαντικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που έχουν προκύψει διαχρονικά και έχουν οξυνθεί από το ξέσπασμα του πολέμου που διεξάγεται ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια για τη συνέχιση της ΕΠΠ.

Με βάση τα παραπάνω, αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα και η λειτουργία της ΕΠΠ. Είμαστε βέβαιοι ότι η ίδια η ζωή και η ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο θα καταστήσουν αναγκαία το επόμενο διάστημα την καθιέρωση μιας νέας μορφής διακομματικής συνεργασίας μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, η οποία θα αξιοποιεί τη χρήσιμη πείρα που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από τη δράση της ΠΕΠ.

Η Γραμματεία της ECI (European Communist Initiative)


ΠΗΓΗ OPENING SPEECH OF THE KKE AT THE LAST TELECONFERENCE OF THE PARTIES OF THE EUROPEAN COMMUNIST INITIATIVE

Πηγή: Ριζοσπάστης

Για τη δράση της ΕΚΠ και το μπλοκάρισμα της λειτουργίας της

Εισηγητική ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας

 
Για τη δράση της ΕΚΠ και το μπλοκάρισμα της λειτουργίας της

Εισηγητική ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας

Ευχαριστούμε τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, η οποία είναι αναγκαία, αφορά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία και έχουν οδηγήσει στη διακοπή της δράσης, υπονομεύοντας τη συνέχιση της πορείας της.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια ως χώρος συνεργασίας Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, στη βάση συμφωνημένου πλαισίου και συγκεκριμένων δεσμεύσεων.

Θετικό έργο για μια μεγάλη περίοδο

Συνέβαλε στην ανταλλαγή απόψεων και την ουσιαστική συζήτηση για σημαντικά ιδεολογικά – πολιτικά ζητήματα. Οργάνωσε παρεμβάσεις για ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Η ΕΚΠ εμπλούτισε τις αρχικές της κατευθύνσεις και κατάκτησε έναν σημαντικό προσανατολισμό:

 • Ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ανατροπή του καθεστώτος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, την υποστήριξη των αρχών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, παίρνοντας υπόψη την πείρα της Σοβιετικής Ενωσης, τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, τις ελλείψεις, τα λάθη που οδήγησαν στην αντεπανάσταση, στην ανατροπή του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση.
 • Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την εξάλειψη των αιτιών που τον προκαλούν, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.
 • Ενάντια στην αστική τάξη σε κάθε καπιταλιστικό κράτος, στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, σοσιαλδημοκρατικών ή φιλελεύθερων.
 • Ενάντια στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και κάθε είδους ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
 • Στην ιδεολογική – πολιτική διαπάλη με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και γενικότερα τον οπορτουνισμό.
 • Στην πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό, στηρίζοντας τα ΚΚ που διώκονται και αγωνίζονται σε συνθήκες παρανομίας και κάθε είδους απαγορεύσεων.
 • Στην αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό, στην Κούβα και το ΚΚ Κούβας και την απαίτηση για τερματισμό του αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, στην καταδίκη των επεμβάσεων της ΕΕ και κάθε επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας.
 • Στην αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς.
 • Στην αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους μετανάστες και πρόσφυγες και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Θεωρούμε θετικό το έργο που επιτέλεσε η ΕΚΠ για μεγάλη περίοδο πριν να εκδηλωθούν οι έντονες διαφωνίες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και άλλα προβλήματα που επέδρασαν καταλυτικά και αρνητικά στην πορεία της.

Η Γραμματεία προσπάθησε να συντονίσει τις παρεμβάσεις της ΕΚΠ, να εξασφαλίσει τη συνέχειά της, παίρνοντας υπόψη τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονταν σε διάφορα ζητήματα, το γεγονός ότι η προσφορά των κομμάτων ήταν ανισόμετρη, ορισμένα κόμματα δεν είχαν τακτική συμμετοχή και δεν έπαιρναν μέρος στην υλοποίηση των δράσεων.

Σε αυτήν την κοινή προσπάθεια το ΚΚΕ διέθεσε σημαντικές δυνάμεις για να συγκροτηθεί, να σταθεροποιηθεί και να αναπτυχθεί η δράση της ΕΚΠ στη βάση της ιδρυτικής της διακήρυξης και των θέσεων που κατακτήθηκαν στη συνέχεια.

Υποχωρήσεις από το συμφωνημένο πλαίσιο

Στην πορεία του χρόνου παρατηρήθηκε υποχώρηση ορισμένων κομμάτων από το συμφωνημένο πλαίσιο της ΕΚΠ και εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες.

Ορισμένα κόμματα αμφισβήτησαν τον χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού, ως μονοπωλιακού καπιταλισμού, ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού όπως ορίζουν οι λενινιστικές αρχές. Εκφράστηκαν θέσεις που περιόριζαν τον ιμπεριαλισμό στις ΗΠΑ και την εξωτερική τους πολιτική και αμφισβητούσαν ότι στο ιμπεριαλιστικό σύστημα συμμετέχει κάθε καπιταλιστικό κράτος ανάλογα με την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική του δύναμη, στο πλαίσιο της ανισόμετρης ανάπτυξης.

Εκφράστηκαν επίσης διαφωνίες για τη στάση της ΕΚΠ απέναντι στους ξεριζωμένους μετανάστες και πρόσφυγες και κόμματά της αντιτάχθηκαν στην έκφραση στήριξης και αλληλεγγύης.

Οξυνση προβλημάτων μετά την εκδήλωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία

Τα προβλήματα οξύνθηκαν μετά την εκδήλωση του πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία και την απαράδεκτη εισβολή του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό έδαφος.

Σημειώνουμε ότι σημαντικός αριθμός κομμάτων της «Πρωτοβουλίας» καταδίκασαν την εισβολή, απέρριψαν τα προσχήματα που χρησιμοποίησαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ από τη μια πλευρά και η ρωσική ηγεσία από την άλλη και ανέδειξαν ότι ο πόλεμος καθοδηγείται και διεξάγεται από τις αστικές τάξεις και συνεπώς είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές.

Στη βάση αυτή κάλεσαν την εργατική τάξη, τους λαούς να αντιταχθούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να συνεχίσουν τον αγώνα με κριτήριο τα δικά τους αυτοτελή συμφέροντα, ενάντια στην εμπλοκή των χωρών τους στον πόλεμο, ενάντια στις αστικές τάξεις και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις με κατεύθυνση ανατροπής της αστικής εξουσίας.

Κόμματα της «Πρωτοβουλίας» πρωτοστάτησαν στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και κοινές ανακοινώσεις που πρότειναν προσυπέγραψαν δεκάδες Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο, στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Εγιναν μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την απεμπλοκή κρατών – μελών του ΝΑΤΟ από τον πόλεμο και τα γενικότερα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Ομως, σειρά κομμάτων τάχθηκαν με το μέρος της καπιταλιστικής Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δικαιολόγησαν και στήριξαν τη ρωσική ηγεσία και την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος αυτός είναι αντιφασιστικός, σε αντίθεση με τη θέση πως ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός, εκφράζει οξυμένους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και διεξάγεται για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς, οδηγώντας τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο.

Δηλαδή, στην πράξη ορισμένα κόμματα υιοθέτησαν θέσεις που αντίκεινται στις συμφωνημένες κοινές τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας απέναντι στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο διαμορφώνοντας όρους που οδήγησαν στο μπλοκάρισμα της δράσης της.

Επιπλέον, ορισμένα κόμματα της «Πρωτοβουλίας» επιχειρούν να παρουσιάσουν την Κίνα ως σοσιαλιστικό κράτος, ενώ από πολλά χρόνια πριν στην Κίνα έχουν επικρατήσει οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και εντείνεται η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που είναι ο ορισμός του καπιταλισμού. Κινεζικά μονοπώλια πρωταγωνιστούν στη διεθνή αγορά, εξάγουν κεφάλαια και εμπορεύματα και Κίνα – ΗΠΑ είναι σε ανταγωνισμό για την πρωτοκαθεδρία στο καπιταλιστικό σύστημα.

Επίσης, αυτό το διάστημα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας συμμετέχουν στη λεγόμενη «Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα», που στηρίζει τη Ρωσία στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την Κίνα στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτό το μόρφωμα επιδίδεται σε κατασκευασμένες προβοκατόρικες επιθέσεις εναντίον κομμάτων της «Πρωτοβουλίας» και κυρίως ενάντια στο ΚΚΕ, ενώ κόμματα της «Πρωτοβουλίας» αναρτούν τις προβοκατόρικες θέσεις της λεγόμενης «Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας» στις ιστοσελίδες τους.

Οι διαφωνίες που έχουν προκύψει αφορούν ζητήματα στρατηγικής σημασίας τα οποία οξύνονται.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της και σήμερα τερματίζει τη δράση της.

Η Γραμματεία θα αναλάβει την ευθύνη να εκδώσει σχετική σύντομη ανακοίνωση.


Αντιδράσεις για την διακοπή της λειτουργίας της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με ευθύνη του ΚΚΕ

ΠΗΓΗ

Και ποιος ο λόγος “να μας δουλεύετε”;

Κοινή δήλωση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ECI)

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της πλήρους ολομέλειας των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ECI) για να συζητηθεί η προβληματική κατάσταση που αναπτύχθηκε πρόσφατα στην ECI μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Η τηλεδιάσκεψη αποκάλυψε τις σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που συσσωρεύτηκαν με την πάροδο του χρόνου από το 2014 και κλιμακώθηκαν απότομα με το ξέσπασμα της ΕΣΕ της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις για τον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας διέφεραν ριζικά μεταξύ των κομμάτων της ECI. Κάποιοι θεωρούν την εισαγωγή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως απαράδεκτη και επεμβατική ενέργεια, ενώ άλλοι αξιολογούν τις ενέργειες αυτές ως αναγκαστικές και αμυντικές απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι οποίες εξέθρεψαν τον ουκρανικό φασισμό.

Στο συνέδριο της ECI οι Έλληνες σύντροφοι ανακοίνωσαν τον τερματισμό των εργασιών της ECI. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, τη διάλυση. Είπαν ότι αποφασίστηκε η παύση των δραστηριοτήτων της……

Ποιος αποφάσισε, ποιος του έδωσε το δικαίωμα να αποφασίσει; Πώς να τερματιστούν οι δραστηριότητες της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας; Η διακήρυξη και οι κανονισμοί της ECI (“Οι κύριοι άξονες δραστηριότητας της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ζητημάτων και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους”) δεν προβλέπουν τέτοιες διαδικασίες, και ο αποκλεισμός ορισμένων κομμάτων για την απομάκρυνση από τις κομμουνιστικές θέσεις μπορεί να αποφασιστεί μόνο με αυξημένη πλειοψηφία 3\4. Στις ομιλίες τους, πολλοί σύντροφοι, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του ΚΕΚΡ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Λετονίας, μίλησαν υπέρ της διατήρησης της ECI και της συνέχισης της θεωρητικής συζήτησης, καθώς και υπέρ της έκκλησης προς το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα και το Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), τα οποία την προηγούμενη μέρα είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από την ECI λόγω της διαφωνίας τους με τη βολονταριστική, μη κομμουνιστική συμπεριφορά της γραμματείας. Όμως στην τηλεδιάσκεψη δεν υπήρξε καμία απολύτως ψηφοφορία, και οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη απλώς αποκόπηκαν τεχνικά από τη δυνατότητα να μιλήσουν, κλείνοντας τα μικρόφωνά τους.

Έτσι, σύμφωνα με τα ιδρυτικά έγγραφα, είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί παρά να πρόκειται για την αποχώρηση κάποιων κομμάτων από την ECI, στην προκειμένη περίπτωση των Ελλήνων συντρόφων και των κομμάτων που τους κοιτάνε στο στόμα. Και τα κόμματα που παραμένουν κομμουνιστικά έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν οργανωμένα με τη μορφή της Πρωτοβουλίας.

Ωστόσο, στις 11 Σεπτεμβρίου, η ιστοσελίδα της ECI δημοσίευσε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ (https://www.initiative-cwpe.org/…/ON-THE-TERMINATION…/ ), το οποίο αναφέρει: “…αποφασίστηκε να τερματιστούν οι δραστηριότητες και οι λειτουργίες της ECI“. Δηλαδή, έχει διατυπωθεί ένα άμεσο, πρόδηλο ψέμα, παραπλανώντας τις κομματικές μάζες, ιδιαίτερα το ελληνικό κόμμα και τους συμμάχους του.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τη δήλωση του Στάλιν: “Πάντα πίστευα ότι η δημοκρατία είναι η εξουσία του λαού, αλλά ο σύντροφος Ρούσβελτ μου εξήγησε ξεκάθαρα ότι η δημοκρατία είναι η εξουσία του αμερικανικού λαού”.

Σήμερα οι σύντροφοι από το ΚΚΕ μας εξήγησαν ότι το ποιοι είναι μαρξιστές-λενινιστές και ποιοι όχι, τι αντιστοιχεί στην κομμουνιστική θεωρία και τι είναι ρεβιζιονισμός και οπορτουνισμός, το καθορίζουν οι ίδιοι προσωπικά.

Ειλικρινά, είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε μια τόσο σπάνια, σύμφωνα με τα λόγια του Λένιν, κομμουνιστική υπεροψία από ένα κόμμα που στο παρελθόν είχε σημαντική προσφορά και εμπειρία μάχης.

Μπορεί κανείς να διαφωνεί με τους συντρόφους του στον αγώνα. Μπορεί κανείς να θεωρεί ακόμη και ότι έχουν άδικο, αλλά γιατί να λένε ψέματα;

Τα κόμματά μας, μέλη της ECI, δηλώνουν την αγανάκτηση και τη διαφωνία τους με τις ενέργειες του ΚΚΕ και θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τη μορφή της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας.

 • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
 • Σοσιαλιστές της Λετονίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης
 • Λευκορωσική Δημοκρατική Οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης
 • Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας (εντός Ουκρανίας)
 • Σοσιαλιστικό Κίνημα της Λιθουανίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας
 • Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία),

Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα την παραμονή της διάσκεψης, στις 31 Αυγούστου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αρνητικές τάσεις και λόγω της μη συνεργάσιμης συμπεριφοράς της “Τεχνικής Γραμματείας”, αποχώρησε από το ECI.


Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας (εντός Ουκρανίας): Προς τα Κόμματα που έχουν επαφές με το ECI και το ICR

Πηγή: Ιστοσελίδα της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας

 

Από τους συντάκτες της ιστοσελίδας SKU (στην Ουκρανία): Δημοσιεύουμε την έκκληση των Ούγγρων συντρόφων στα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας.

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε πλήρως με όλους τους υπολογισμούς του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος. Ορισμένες από τις σκέψεις μας εκτίθενται στα σχόλια.

Αγαπητοί σύντροφοι!

 1. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) που διέλυσε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία και έθεσε απαράδεκτες απαιτήσεις για την περαιτέρω εργασία της ICR.

Αναρωτιόμαστε γιατί κομμουνιστικά κόμματα όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το οποίο έχει μακρά ιστορική εμπειρία, υποστηρίζουν αυτές τις ενέργειες.

Παρ’ όλα αυτά, το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα δεν έχει εξαπολύσει ποτέ πολιτικές ή ιδεολογικές επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ[1], ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε στο μέλλον. Ο εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός, όχι τα κομμουνιστικά κόμματα που δεν συμμερίζονται τις απόψεις μας.

 1. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα πιστεύει ότι οι υπάρχουσες μορφές διεθνούς συνεργασίας μεταξύ κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων προήλθαν από την κατάσταση που ακολούθησε την κατάρρευση των σοσιαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Οι υπάρχουσες μορφές συνεργασίας συνέβαλαν στη φυσική και πολιτική διατήρηση των κομμουνιστικών κομμάτων.

Τώρα η κατάσταση αλλάζει. Δεν υπάρχει ακόμα επαναστατική κατάσταση, αλλά η κρίση του καπιταλισμού, η κατάρρευση της ΕΕ, η μετανάστευση, ο πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξουν την κατάσταση πολύ γρήγορα και να οδηγήσουν σε μια επαναστατική κατάσταση όπου πρέπει να εκπληρώσουμε την ιστορική μας αποστολή.

Χρειαζόμαστε νέες μορφές συνεργασίας τόσο σε διμερείς όσο και σε πολυμερείς επαφές.

 1. Τα ECI και ICR είναι επίσης τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών.

Η πολιτική του ΚΚΕ και ορισμένων άλλων κομμάτων ήταν ο κύριος λόγος για την κατάρρευση αυτών των φόρουμ, αλλά έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Τα ECI και ICR δεν έγιναν ποτέ πραγματικά επιχειρησιακά φόρουμ. Παρήγαγαν ουσιαστικά μόνο έγγραφα που μπορεί να ήταν πολύ ενδιαφέροντα, αλλά δεν βοήθησαν το συγκεκριμένο έργο των εμπλεκόμενων μερών.

Τα ECI και ICR δεν βοήθησαν στην ενίσχυση της επιρροής μας στο ευρωπαϊκό κομμουνιστικό κίνημα. Δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε την υποστήριξη σημαντικών νέων πολιτικών παραγόντων.

Πιστεύουμε ότι είναι μάταιο να επιμένουμε στη διατήρηση αυτών των φόρουμ. Πρέπει να δούμε ότι αυτές οι μορφές είναι ξεπερασμένες, χρειάζονται νέες[2].

Πρέπει επίσης να δούμε ότι κανένας από εμάς δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει τα αναδιοργανωμένα ICR και ECI.

Τα κόμματά μας δεν έχουν την τεχνική και οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν στην υφιστάμενη μορφή.

 1. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα πιστεύει ότι το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος ορίζει σαφώς ποιος είναι κομμουνιστής και ποιος όχι. Δεν χρειαζόμαστε αναθεώρηση αυτού του εγγράφου.

Ο μαρξισμός είναι κοινή ιδιοκτησία όλων των κομμάτων, αλλά η εφαρμογή του μαρξισμού είναι δικαίωμα και καθήκον κάθε κόμματος.

 1. Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα προτείνει:

Να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο κάθε περαιτέρω βήματος.

Να αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα νέο σύστημα συνεργασίας. Στόχος: τακτική ενημέρωση, μελέτη και εφαρμογή της συγκεκριμένης εμπειρίας και συντονισμός των δράσεων.

Εισαγωγή μιας νέας αρχής χρηματοδότησης των συνεδρίων και των συναντήσεων. Το κόμμα -διοργανωτής αναλαμβάνει τα έξοδα των συνεδριακών εγκαταστάσεων. Όλα τα άλλα έξοδα βαρύνουν τα συμμετέχοντα μέρη[3]. (Πραγματοποιήσαμε ήδη μια τέτοια συνάντηση στην Κούβα κατά τη διάρκεια της τελευταίας IMCWP).

Να πραγματοποιήσουμε μια διαβούλευση των κομμάτων μας στη Σμύρνη και να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα.

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα


 ΠΗΓΗ: PRCF (Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία)

Απορρίπτουμε τη μονομερή διάλυση της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Κάλεσμα για ανασυγκρότηση

Σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 2023, μετά από μια ολομέλεια όλων των μελών της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (που ιδρύθηκε το 2013, της οποίας το PRCF είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη) και μετά από περίπου δύο ώρες συζήτησης, όπου, ωστόσο, δεν προέκυψε πλειοψηφία που θα πήγαινε προς αυτή την κατεύθυνση, η καταληκτική ομιλία του συντρόφου Γιώργου Μαρίνου αποφάσισε μονομερώς τη διάλυση της Πρωτοβουλίας. Προστέθηκε ότι πλέον θα απαγορεύεται η χρήση των διακριτικών ή του εμβλήματος της Πρωτοβουλίας. Η απόφαση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Καθώς η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια πλατφόρμα ζουμ, ήταν τεχνικά αδύνατο να διαμαρτυρηθεί κανείς για αυτή την κατάφωρα αντιδημοκρατική πράξη. Ο σύντροφός μας, Boris Differ, ρώτησε μάλιστα γραπτώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης “Γιατί δεν γίνεται ψηφοφορία γι’ αυτό;”. Η μόνη απάντηση ήταν ότι δεν θα γινόταν δεύτερος γύρος. Στη συνέχεια, η διεξαγωγή της γραπτής συζήτησης διακόπηκε.

Όποιες και αν είναι οι πιθανές διαφωνίες σε διεθνές επίπεδο, ιδίως η αναγνώριση της σημασίας της σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία, πιστεύουμε ότι δεν δικαιολογείται να καταστραφούν τα διεθνή μέσα αγώνα, που χτίστηκαν με αγώνες και εμπιστοσύνη που αποκτήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Καλούμε τα κόμματα της Πρωτοβουλίας, τα οποία αιφνιδιάζονται από αυτή τη σκληρή διάλυση, να επικοινωνήσουν μαζί μας για να σκεφτούμε από κοινού πώς θα συνεχίσουμε καλύτερα τον διεθνή αγώνα που σχετίζεται με την κομμουνιστική δραστηριότητα στη βάση του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, χωρίς στο ελάχιστο να αντιτίθεται στον κομμουνιστικό διεθνισμό, καθώς και στην ευρεία ανάπτυξη ενός αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.

Για το PRCF και τη Διεθνή Επιτροπή του PRCF.


Τέλος η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία (ΕΚΠ)…

Του Βαγγέλη Γονατά

ΠΗΓΗ: ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Όταν τον Φλεβάρη του 2022 η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, (1) που συντάχθηκε με πρωτοβουλία των ΚΚ Ελλάδας, Εργ.Ισπανίας, Μεξικού και Τουρκίας, χαρακτήριζε τον πόλεμο στην Ουκρανία “ιμπεριαλιστικό” και υιοθετούσε τη θέση των “ισων αποστάσεων”, τίποτα καλό δεν προμηνύονταν για το ήδη βρισκόμενο σε χρόνια και βαθιά κρίση Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (ΔΚΚ). Οι συγκεντρώσεις και πορείες του ΚΚΕ (και όχι μόνο) στη ρωσική πρεσβεία, σηματοδοτούσαν τη νέα κατάσταση που θα βιώναμε καθώς η γραμμή των ίσων αποστάσεων και της “ιμπεριαλιστικής πυραμίδας” αποκτούσε νέα χαρακτηριστικά (2).

Αυτό έμοιαζε να είναι το τέλος εποχής των επιζησάντων από την περεστρόικα (μετα) τριτοδιεθνικών κομμάτων. Όμως θα ήταν τόσο άδοξος θάνατος ;

Σύντομα, έγινε αντιληπτό ότι από τα 90 ΚΚ που συμμετείχαν στην τελευταία διεθνή διάσκεψη του 2018 (λιγότερα από τα μισά της αρχικής διάσκεψης του 1998), περίπου το 1/3 εξ αυτών συνυπέγραψαν την κοινή (αντιρωσική) δήλωση που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ (3).


Όπως ήταν αναμενόμενο, μια οξυμένη πολεμική ξεκίνησε εντός του ΔΚΚ και όχι μόνο, που άρχισε σταδιακά να παίρνει και οργανωτική μορφή:~ Αρχές Οκτώβρη 2022, συγκροτείται στο Παρίσι η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα (ΠΑΠ) (4) από μια σειρά ΚΚ και οργανώσεις, αλλά και άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις από όλες τις ηπείρους του πλανήτη (5).~ Τέλη Οκτώβρη 2022 πραγματοποιείται στην Αβάνα η 22η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στο περιθώριο της οποίας διακινείται με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΚΕΚΡ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) κείμενο με τίτλο “H πάλη εναντίον του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για παγκόσμια ηγεμονία είναι το πιο σημαντικό καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων” το οποίο συνυπογράφουν 23+12 κόμματα και οργανώσεις (6) .~ Στη συνέχεια κορυφώνεται η αντιπαράθεση εντός του ΔΚΚ γύρω από τη θέση για το Ουκρανικό, με πιο ορατό στοιχείο την ανταλλαγή ανακοινώσεων πολεμικής μεταξύ ΚΕΚΡ και ΚΚΕ (7) (8).

~ Τον Δεκέμβριο 2022 πραγματοποιείται στο Βελιγράδι (9) η 2η Συνάντηση της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής; Πλατφόρμας (9). Σε αυτή τη συνάντηση καταγράφεται μια σημαντική εξέλιξη, εντάσσεται στην ΠΑΠ το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV) (10). Αυτό δίνει νέα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, καθώς το PSUV είναι το μεγαλύτερο και το μόνο κυβερνητικό κόμμα που συμμετέχει στην ΠΑΠ και ταυτόχρονα εργάζεται συστηματικά, τουλάχιστον από το 2020, για τον συντονισμό της δράσης των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων όλου του πλανήτη, έχοντας οργανώσει δύο αντιιμπεριαλιστικά συνέδρια, το 2020 και το 2021 στο Καράκας (11) (12).

~ Έτσι πολύ φυσιολογικά, η επόμενη συνάντηση της ΠΑΠ τον Μάρτιο του 2023, φιλοξενείται στο Καράκας (13), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο των 10 χρόνων από το θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Τότε είναι που το ΚΚΕ βάζει στο κάδρο την ΠΑΠ με εκτενές συλλογικό άρθρο πολεμικής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ (14).

~ Και η αντιπαράθεση στο ΔΚΚ και εντός των ΚΚ συνεχίζεται, με τελευταία ορατή εξέλιξη την αλλαγή της (αντιρωσικής) γραμμής του ΚΚ Βελγίου και μάλιστα μέσα από Συνέδριο (15).

Βαθαίνει η κρίση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος (ΔΚΚ)

Στις 11 Σεπτέμβρη 2023 ανακοινώνεται ( μονομερώς από το ΚΚΕ σύμφωνα με τους Γάλλους κομμουνιστές) η διάλυση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ΕΚΠ) (16), η οποία ιδρύθηκε το 2013 και συμμετείχαν σε αυτήν 31 κόμματα από την Ευρώπη. Ήταν πια φανερός ο βαθύς διχασμός καθώς και ότι η γραμμή των “ίσων αποστάσεων” και της “ιμπεριαλιστικής πυραμίδας” δεν υιοθετείτο από την πλειοψηφία των κομμάτων-μελών της. Υπό αυτή την έννοια, ενδεχομένως είναι επιτυχημένος ο σχετικός τίτλος του Ριζοσπάστη “Ένας «κύκλος» έκλεισε και ένας νέος ανοίγει”. Το θέμα είναι ποιος κύκλος έκλεισε και ποιος ανοίγει.

Αυτές οι απόψεις ήταν από παλιά γνωστές και όσο και αν τις όξυνε το Ουκρανικό (που βαδίζει στο δεύτερο χρόνο) η κορύφωση της αντιπαράθεσης εντός του ΔΚΚ δεν οφείλεται στο γεγονός ότι “οι παλιοί γνώριμοι γνωρίστηκαν καλλίτερα”. Αιτία είναι η ίδια η πραγματικότητα, τα γεγονότα και όχι η ωρίμανση (ή το σάπισμα) των ιδεολογικών απόψεων, αντιλήψεων ή πολιτικών γραμμών. Και η πραγματικότητα είναι ότι στο πολεμικό πεδίο το ΝΑΤΟ ηττάται ή τουλάχιστον δεν μπορεί να νικήσει. Στο πολιτικό πεδίο η Ρωσία όχι μόνο δεν καταρρέει από τις κυρώσεις, αντίθετα, αυτές στρέφονται κατά των επίδοξων εχθρών της. Στο γεωπολιτικό πεδίο, οι προσπάθειες απελευθέρωσης από τη μισοαποικία της Γαλλίας μιας σειράς χωρών της Αφρικής, η διεύρυνση των BRICS και τα σχετικά επακόλουθα, ο αυξημένος διεθνής ρόλος της ομάδας G77+Κίνα, γεμίζει αισιοδοξία όλη την προοδευτική ανθρωπότητα. Όμως ταυτόχρονα χρεοκοπεί και την γραμμή των “ισων αποστάσεων” και αποτελειώνει το ηδη συρρικνωμένο ΔΚΚ.

Τα κόμματα των παλαί ποτέ χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού που επέζησαν της κατάρρευσης (Κίνα, Βιετνάμ, ΛΔ Κορέας, Κούβα κ.α) αποφεύγουν να εμπλακούν στους ιδεολογικούς καυγάδες των ΚΚ, καθώς δεν φαίνεται να περιμένουν και πολλά από αυτό. Η θέση τους είναι φυσιολογικά, ενεργητικά και μαχητικά με τον Παγκόσμιο Νότο και ενάντια στο imperium (αυτοκρατορία) και ταυτόχρονα, αναπτύσσουν ιδιαίτερες διμερείς σχέσεις (17) (18) ενώ ορισμένα πρωταγωνιστούν και στις διεθνείς και περιφερειακές συναντήσεις.

Ένα μικρό και ηρωικό κομμάτι του ΔΚΚ μένει ζωντανό πολεμώντας τον φασισμό με το όπλο στο χέρι στο μέτωπο του Ρωσο-Νατοικού πολέμου. Όπως έκαναν ήδη από το 2014 στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ, δεχόμενοι από τότε την “συντροφική κριτική” ότι πολεμούν “κάτω από ξένες σημαίες”.

Ωστόσο, ο ρόλος του ΔΚΚ, των εναπομεινάντων (μετά)-τριτοδιεθνικών κομμάτων, ανεξάρτητα από θέση, είναι μηδαμινός. Άλλες δυνάμεις πλέον “σέρνουν το κάρο” και αυτό είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό και διαχειρίσιμο. Έτσι οι φιλοδοξίες ~ τουλάχιστον του τμήματος που υιοθετεί την γραμμή ΚΚΕ ~ περιορίζονται στην συγκρότηση δεξαμενών σκέψης, περιορισμένης περιφερειακής ή παγκόσμιας εμβέλειας ή το πολύ, συμβολικών ακτιβισμών.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΚΚ είναι βαθιά διχασμένο και τα ποσοτικά του χαρακτηριστικά το κάνουν δυσδιάκριτο, ενισχύοντας την εντύπωση ότι τα μετα – τριτοδιεθνικά κόμματα, ακολούθησαν την πορεία των προκατόχων τους, αυτών της Β Διεθνούς.

Επιτακτική ανάγκη η ενότητα των αντι ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Η νέα πραγματικότητα είναι ότι το ΔΚΚ είναι διχασμένο και πρακτικά διασπασμένο στα εξής κεφαλαιώδη :

Α) Στο ζήτημα του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, ανάμεσα στη νεο-τροτσκιστική τάση που εκφράζουν τα ΚΚ Ελλάδας, Τουρκίας, Ισπανίας, Μεξικού και στην αντι-ιμπεριαλιστική τάση που εκφράζει τα ΚΚΡΟ, ΚΕΚΡ (Ρωσία), ΚΚ Ουκρανίας, Βραζιλίας κ.α. Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίζει διασπασμένο και ακόμα πιο αναποτελεσματικό και, ευτυχώς ή δυστυχώς, θα επηρεάσει ακόμα λιγότερο τις εξελίξεις.

Β) Ανάμεσα στα κόμματα που κυβερνούν (Κίνα, Βιετνάμ, ΛΔ Κορέας, Κούβας κ.α) ή που πολεμούν (Ρωσία, Ουκρανία, Αφρική, Λατινική Αμερική) και ανάμεσα στα κόμματα της Δύσης (Μητροπόλεων) που αναζητούν τον, με κινηματικά αποικιοκρατικούς όρους, οριστικά χαμένο ρόλο τους.

Η δημιουργία της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας (ΠΑΠ) ανέδειξε μια ελπιδοφόρα προοπτική, θέτοντας τα καθήκοντα της στιγμής και της εποχής. Σε συνδυασμό με το κείμενο των 23+12 στη 22η Διεθνή Συνάντηση της Αβάνας, έσωσε την τιμή και την υπόληψη του ΔΚΚ. Έτσι καταγράφηκε, τουλάχιστον, ότι το ΔΚΚ δεν πήγε αύτανδρο και άκλαυτο στην αγκαλιά της κυρίαρχης στη Δύση “Νατοικής Αριστεράς”.

Η ΠΑΠ θέτει εκ νέου την ανάγκη της συνεργασίας και ενότητας των αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αυτό τέθηκε και υποστηρίχτηκε με πολύ πρακτικά μέσα από το PSUV (Βενεζουέλα), τα κόμματα του Φόρουμ του Σάο Πάολο και άλλες πολιτικές και κινηματικές δυνάμεις από όλο την πλανήτη, τουλάχιστον από το 2020 και μετά, στα αντιιμπεριαλιστικά συνέδρια στο Καράκας.

Προφανώς, αυτό είναι και το νόημα της συμμετοχής του PSUV και άλλων παρεμφερών δυνάμεων στην ΠΑΠ . Όμως αυτό είναι ~ ή πρέπει να είναι ~ και το ζητούμενο από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που προωθούν αυτή ακριβώς τη συνεργασία μέσω της ΠΑΠ.

Η ΠΑΠ λοιπόν, δεν είναι μία νέα Κομμουνιστική Διεθνής είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά και το ιδρυτικό της κείμενο. Σε κάθε περίπτωση, τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Ξαφνικά(?) έγινε εξαιρετικά επίκαιρο το παλαιό απόφθεγμα:

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(1) Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! | ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (rizospastis.gr)

(2) Συναγερμός! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Καμία εμπλοκή! | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (rizospastis.gr)

(3 ) Cuba de Corazón : Πόσα και ποια Κομμουνιστικά Κόμματα καταδικάζουν τη Ρωσία ; (cubaniagriega.blogspot.com)

(4) Η ανερχόμενη παλίρροια του παγκόσμιου πολέμου και τα καθήκοντα των αντιιμπεριαλιστών (Paris Declaration) | ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ (Platform for independence – Greece) (platforma-anexartisias.blogspot.com)

(5) Η ανερχόμενη παλίρροια του παγκόσμιου πολέμου και τα καθήκοντα των αντιιμπεριαλιστών (Paris Declaration) | ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ (Platform for independence – Greece) (platforma-anexartisias.blogspot.com)

(6 ) Cuba de Corazón : Δήλωση συμμετεχόντων στην 22η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αβάνα, 28-29 Οκτωβρίου 2022 (cubaniagriega.blogspot.com)

(7) Cuba de Corazón : Ενημέρωση από το Διεθνές Τμήμα της Κ.Ε. του ΚΕΚΡ για την 22η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (cubaniagriega.blogspot.com)

(8) Cuba de Corazón : Το ΚΕΚΡ καταγγέλλει το ΚΚΕ για λογοκρισία, λαθροχειρίες και υπονόμευση του αντιφασιστικού αγώνα (cubaniagriega.blogspot.com)

(9) 2nd Meeting in December 2022 Archives – Platform (wap21.org)

(10) Prensa Rebelde GR: Το PSUV στην Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα (prensa-rebelde.blogspot.com)

(11) Todos Somos Venezuela GR: ΥΛΙΚΑ “Παγκόσμιας Αντι-Ιμπεριαλιστικής Συνάντησης” – Καράκας, 22-24/1/2020

(12) Todos Somos Venezuela GR: #congresob icentenario

(13) Cuba de Corazón : Καράκας Μάρτιος 2023 (cubaniagriega.blogspot.com)

(14) Για τη λεγόμενη «Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα» και την επιζήμια και αποπροσανατολιστική τοποθέτησή της | 902.gr

(15) Αποσπάσματα από το πολιτικό ντοκουμέντο του 37ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Βελγίου – Επαναστατική Ενοποίηση (ilhs.gr)

(16) Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

(17) Cuba de Corazón : Συνομιλίες Κομμουνιστικών Κομμάτων Κούβας – Βιετνάμ (cubaniagriega.blogspot.com)

(18) Prensa Rebelde GR: Η Κούβα ενισχύει τους διακομματικούς δεσμούς με την Κίνα (prensa-rebelde.blogspot.com)

 


Μεταφράσεις έγιναν με τα “εργαλεία” Google Translate και Mate Translate. Επίσης αξιοποιήθηκαν μεταφράσεις από το Site της συλλογικότητας για την Επαναστατική Ενοποίηση