Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος: “Η Γάζα που δεν γνώρισε ούτε μια μέρα ελευθερίας”

“Η Γάζα που δεν γνώρισε ούτε μια μέρα ελευθερίας”

Πιστεύετε πως η βαρβαρότητα μπορεί να καταπολεμηθεί με την αθωότητα;
Θα ήταν σα να θέλαμε ν’ ανακόψουμε την ορμή ενός ξίφους προτάσσοντας τις αρτηρίες μας.
Μπ. Μπρεχτ

Οι σκληρές σκηνές του πολέμου στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με θύματα άμαχους και από τις δύο πλευρές,  έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο πως η μακρόχρονη βία που ασκείται στο Λαό της Παλαιστίνης δεν επιτρέπει την ειρήνη ανάμεσα στους δυο λαούς.

Οι εκατοντάδες νεκροί, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, που συνεχώς αυξάνονται, οι τραυματίες, οι όμηροι, οι βομβαρδισμοί είναι η συνέπεια της πολύχρονης κατοχής της Παλαιστίνης από το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στέλνει τη φρεγάτα «Ψαρά» να ενταχθεί στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που επιχειρεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα για την αξιοποίηση της βάσης της Σούδας από το ΝΑΤΟ στα πλαίσια των επιχειρήσεων εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Η αδικία δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα…

Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε χθες. Μετρά εβδομήντα πέντε χρόνια αιματηρής εδραίωσης, κατοχής του κράτους του Ισραήλ, μετρά βίαιους εποικισμούς, δολοφονίες, χιλιάδες φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους, μετρά τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας όπου οι άνθρωποι στερούνται ακόμα και το νερό.

Ταυτόχρονα και ο λαός του Ισραήλ πληρώνει κι αυτός το τίμημα της πολιτικής των κυβερνήσεών του, που παίζουν το ρόλο του σερίφη για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

Η συσκότιση της πραγματικότητας που παρουσιάζει το δικαίωμα της κυβέρνησης του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αντιστρέφει τους ρόλους θύτη-θύματος.

Είναι υποκρισία να στοχοποιούνται και να καταδικάζονται οι Παλαιστίνιοι για τρομοκρατικές επιθέσεις, το κράτος του Ισραήλ  και οι υποστηρικτές τους να μιλούν για προστασία των άμαχων και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, όταν οι  κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ το τσαλαπατάνε εδώ και δεκαετίες χωρίς την παραμικρή ενόχληση.

Η στάση αυτή είναι που θρέφει οργή και μίσος ανάμεσα στους δυο λαούς.

Για να μην πληρώνουν οι λαοί της Παλαιστίνης και του Ισραήλ με τη ζωή τους, για να μη σκοτώνονται άμαχοι, παιδιά, για να μπορούν να πατάνε οι λαοί στο δικό τους χώμα, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους στις δικές τους αυλές, πρέπει να υπάρξει ένα πραγματικά ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος. Η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή θα έρθει μόνο όταν τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή της γης της Παλαιστίνης, με το λαό της κυρίαρχο στον τόπο του.

 Οι λαοί που αγωνίζονται δεν είναι τρομοκράτες!

  • Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να αμυνθεί και να διεκδικήσει την πατρίδα του.
  • Κανένας αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας. Καταδικάζουμε το πογκρόμ του κράτους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που λειτουργεί με την χυδαία πρακτική, ναζιστικής έμπνευσης, της «συλλογικής τιμωρίας» στερώντας το φαΐ και το νερό, κάτι που ακόμα και ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «έγκλημα πολέμου».
  • Καταδικάζουμε την κατοχή του κράτους του Ισραήλ, καταδικάζουμε το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους που παζαρεύουν, πάνω από τα πτώματα Παλαιστινίων και Ισραηλινών, την προώθηση των συμφερόντων τους στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.
  • Απαιτούμε να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
  • Να γυρίσει πίσω η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά». Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ισραήλ στη Γάζα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                               Η Γενική Γραμματέας

Νάσος Χαλκίδης                                                                 Βικτώρια Νταρίλα