Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά αποχαιρετά την Μαίρη Χρονοπούλου.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά αποχαιρετά την Μαίρη Χρονοπούλου.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, μία από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς, της χρυσής εποχής του ελληνικού  κινηματογράφου. Διακρίθηκε τόσο σε δραματικούς  ρόλους, όσο και σε ταινίες μιούζικαλ, κυρίως σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη.

Πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία  τόσο σε ταινίες του εμπορικού κινηματογράφου, όσο και σε ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς της εποχής της, όπως  ο Νίκος Κούρκουλος, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Γιώργος Φούντας, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και άλλους. Πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «oι Κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα» και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία του Κώστα Βρεττάκου «Τα παιδιά της Χελιδόνας».

Αξέχαστες  έχουν μείνει οι ερμηνείες της σε σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Κόκκινα Φανάρια», το 1963 και «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», 1966, του Βασίλη Γεωργιάδη, που προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, όπως και σε άλλες πχ. «Χωρίς Ταυτότητα»,1963 και «Πολύ Αργά για Δάκρυα» 1968, του Γιάννη Δαλιανίδη, «Οι Αδίστακτοι» του Ντίνου Κατσουρίδη, «Κοινωνία Ώρα Μηδέν» του Ντίνου Δημόπουλου, «Η Ζούγκλα των Πόλεων» του Σταύρου Τσιώλη, «Η Λεωφόρος του Μίσους» και «Ορατότης Μηδέν» του Νίκου Φώσκολου.

Αξεπέραστη υπήρξε η ερμηνεία της στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, στα οποία πρωταγωνίστησε, όπως «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες», «Μια  Κυρία στα Μπουζούκια», «Γοργόνες και Μάγκες», που εξακολουθούν να συγκινούν ακόμα μικρούς και μεγάλους.

Η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά  εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους οικείους της.

Το Γραφείο Τύπου 7.10.2023

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ