Οι απαντήσεις της Ανυπότακτης Αττικής στα ερωτήματα που έθεσε στις περιφερειακές παρατάξεις η κίνηση Εμείς στο Πεδίον του Άρεως

Όπως είχαμε ανακοινώσει, στείλαμε 8 ερωτήσεις για το Πεδίον του Άρεως στους συνδυασμούς που είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές.
Συνεχίζουμε τη δημοσίευση των απαντήσεων με την “Ανυπότακτη Αττική” – Μαριάνα Τσίχλη:
Εισαγωγικά, σημειώνουμε ότι συμφωνούμε και στηρίζουμε τον αγώνα σας για την προστασία του ελεύθερου, ανοιχτού και δημόσιου χαρακτήρα του Πεδίου του Άρεως, αλλά και συνολικά των ελάχιστων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου που έχουν απομείνει στην Αττική, και ειδικά στην Αθήνα, από τον κίνδυνο να παραδοθούν εντελώς σε ιδιώτες για εμπορικές και οχληρές χρήσεις, που υποβαθμίζουν το δημόσιο χαρακτήρα τους, υποβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον και εμποδίζουν τη χρήση των δημόσιων χώρων αναψυχής από τους κατοίκους.
Από την πλευρά μας, πέρα από τη συμμετοχή και στήριξή μας στα κινήματα των κατοίκων, έχουμε συχνά θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου εκπροσωπούμαστε, τα ζητήματα που αφορούν τόσο στο Πεδίο του Άρεως, τα οποία θίγετε στην επιστολή σας, όσο και στην προστασία και άλλων πνευμόνων πρασίνου που κινδυνεύουν από την ιδιωτική, εμπορική εκμετάλλευση, όπως το Πάρκο Τρίτση, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή κ.ά.
Ειδικότερα, επί των θεμάτων που θίγετε:
1. Υπάρχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παράνομες καταλήψεις χώρων του Πεδίου του Άρεως από ιδιώτες μισθωτές.
α) “Θέατρο Άλσος”: Το νέο μεταλλικό στέγαστρο έχει κριθεί παράνομο και κατεδαφιστέο (με βάση απόφαση ΣΥΠΟΘΑ) όπως και η κατασκευή στο βορεινό μέρος για τη κατασκευή πέργκολας γιατί είναι μέσα σε δασικό χώρο (απόφαση δασαρχείου). Δεν τηρείται ο όρος κοινοχρησίας – ενώ υπάρχει συμβατική υποχρέωση – και οι πόρτες προς τον υπόλοιπο χώρο του πάρκου παραμένουν κλειστές.
β) “Green park”: Η περίφραξή του είναι παράνομη και είναι πέραν των ορίων της σύμβασής του, δεν τηρείται ο όρος της κοινοχρησίας (δεν έχει αφήσει τις 2 διόδους που προβλέπονται), έχει κοπεί δέντρο και έχουν αποψιλωθεί τα υπόλοιπα.
Διεκδικούμε άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και της κοινοχρησίας των κατειλημμένων χώρων.
Το Πεδίο του Άρεως είναι ένας από τους τρεις μεγάλους πνεύμονες του κέντρου της Αθήνας, και ο μοναδικός στο πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της. Η εκχώρηση σε ιδιώτες σημαντικών εγκαταστάσεων του Πάρκου από την Περιφέρεια Αττικής είναι πρακτική που δυστυχώς έχει υιοθετηθεί από όλες τις διοικήσεις της Περιφέρειας, όπως και η χρόνια ανοχή στις παραβιάσεις ακόμη και των εξωφρενικών και παράτυπων αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί σε ιδιώτες επενδυτές, έχουν οδηγήσει σε αυθαιρεσίες όπως, χαρακτηριστικά, αυτές που αναφέρετε. Το ΆΛΣΟΣ με την προσθήκη μεγάλων και ασύμβατων περιφράξεων και εγκαταστάσεων, έχει αποκοπεί πλήρως λειτουργικά από το υπόλοιπο πάρκο, και έχει εκφύγει της κοινοχρησίας.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 1110/28.6.2023, που δικαίωσε την προσφυγή φορέων και κατοίκων (μεταξύ των οποίων και του φορέα σας) και ακύρωσε τη Διαχειριστική Μελέτη για Πεδίο του Άρεως, κρίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι εγκρίθηκε παράνομα, χωρίς να έχει τηρηθεί η διαδικασία του περιβαλλοντικού προελέγχου και χωρίς διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό.
Η δικαστική αυτή επιτυχία, αποτέλεσμα των επίμονων αγώνων των πρωτοβουλιών των κατοίκων, είναι πολύ σημαντική για την προστασία του δασικού αλλά και κοινόχρηστου χαρακτήρα του Πάρκου και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Περιφέρεια Αττικής για να προστατευτεί το σκεπτικό και το πνεύμα της.
Οι παράτυπες κατασκευές και περιφράξεις πρέπει άμεσα να κατεδαφιστούν, προς συμμόρφωση και με τις αποφάσεις τόσο του ΣτΕ όσο και των αρμόδιων πολεοδομικών αρχών, και η Περιφέρεια οφείλει να επιβλέψει και να εξασφαλίσει την αποκατάσταση της νομιμότητας και της ελεύθερης απόλαυσης του κοινόχρηστου, δημόσιου χώρου από τους κατοίκους.
Επιπλέον, σε μια περίοδο που η Αττική έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη τους ελεύθερους δημόσιους χώρους πρασίνου και που σχέδια επέκτασης των εμπορικών χρήσεων πολλαπλασιάζονται σε όλα τα μεγάλα πάρκα, πρέπει να διεκδικήσουμε να αρθούν οι αποδόσεις χώρων μέσα στα Πάρκα σε ιδιώτες με χρήσεις που εκφεύγουν του σκοπού των πάρκων.
2. Η ηχορύπανση και το παράνομο παρκάρισμα από επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός του Πεδίου του Άρεως και στην Πλατεία Πρωτομαγιάς. Διαρκής μετατροπή τμήματος της πλατείας και του τμήματος του αλσυλλίου πάνω από τη ΓΥΣ σε parking από το “θέατρο Άλσος” και το “cafe-bar Tropicana”. Επιπλέον η ηχορύπανση είναι διαρκής πηγή όχλησης της πανίδας και των επισκεπτών του πάρκου καθώς και των περιοίκων. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα για την εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων και αν ναι, ποιων;
Η Ανυπότακτη Αττική αντιτίθεται συνολικά στην πολιτική της παραχώρησης προς αξιοποίηση από ιδιώτες των ελεύθερων και πράσινων χώρων της Αττικής και την άσκηση εμπορικών χρήσεων σε αυτά. Στην Αττική, και δη στην Αθήνα που παρουσιάζει χειρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ακόμη και σε σχέση με πόλεις σε ερήμους, δεν περισσεύουν χώροι πρασίνου. Η κατάληψη από ιδιώτες, και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές και παράτυπες, περιορίζει ασφυκτικά το χώρο αναψυχής των κατοίκων και τη δημόσια χρήση για περίπατο ή άθληση και αναψυχή από οικογένειες, παιδιά, ζώα. Αλλά και συνοδεύεται από σειρά οχληρών επιπτώσεων, μη νόμιμο παρκάρισμα για την εξυπηρέτηση της εμπορικής εκμετάλλευσης, ηχορύπανση κ.ά., που δεν μπορεί να είναι ανεκτές, δεδομένου ότι περιβάλλεται από πυκνή περιοχή κατοικιών. Η Περιφέρεια Αττικής, που έχει στην ευθύνη της το Πεδίο του Άρεως, οφείλει να ακολουθήσει μια εντελώς άλλη πολιτική, από τη διαρκή επέκταση των εμπορικών χρήσεων. Να κατεδαφιστούν οι παράνομες επεκτάσεις και εγκαταστάσεις, να περιοριστούν και να αρθούν ριζικά οι οχληρές, εμπορικές και ασύμβατες με το πάρκο χρήσεις στο Πεδίο του Άρεως, για να αποδοθεί στους κατοίκους της Αττικής.
3. Για την πλατεία Πρωτομαγιάς:
α) Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Πλατείας Πρωτομαγιάς για τουλάχιστον μία οκταετία από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, με σκοπό να την μετατρέψει σε ένα τεράστιο διαρκές εργοτάξιο. Ο σταθμός “δικαστήρια” είναι ο μόνος σταθμός από τους κατασκευαζόμενους στη “γραμμή 4” του μετρό στον οποίο η κατάληψη του επιπλέον χώρου (αυτού που διεκδικούμε να μην καταληφθεί) είναι τόσο έξω από την κάτοψη του σταθμού, που δεν φαίνεται καν στα σχέδια των κατόψεων που έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Σημειώνουμε, επιπλέον ότι δεν υπάρχει Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) που προβλέπεται και από την γενική πρόβλεψη περιβαλλοντικών όρων για όλους τους σταθμούς αυτής της φάσης της γραμμής 4 του μετρό (ΑΕΠΟ), η οποία προβλέπει και συγκεκριμένα ότι πρέπει να καταλαμβάνονται οι ελάχιστοι δυνατοί χώροι και να υπάρχει τεκμηρίωση για την οποιαδήποτε κατάληψη χώρων.
Το να στερηθούμε έναν από τους σπάνιους ελεύθερους χώρους στην Αθήνα για τόσα χρόνια – για λόγους που μπορούν να εξυπηρετηθούν από καταλήψεις/μισθώσεις ιδιωτικών χώρων – είναι πέρα από κάθε λογική.
Διεκδικούμε, επίσης, να υπάρξει άμεση συντήρηση της πλατείας και του στατικού συστήματος της γέφυρας στην οδό Μουστοξύδη, και να βελτιωθεί η κατάσταση σε ζητήματα υποδομών (φωτισμός, πράσινο, τοποθέτηση βρυσών). Ποια είναι η θέση σας και ποιες ενέργειες σκέφτεστε να ακολουθήσετε;
Η μετατροπή της Πλατείας Πρωτομαγιάς σε ένα μεγάλο εργοτάξιο είναι ακόμη ένας δείκτης της ασυδοσίας των ιδιωτών, αλλά και της πλήρους αδιαφορίας της Περιφέρειας Αττικής. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ βάλθηκε να αποκλείσει όλη σχεδόν την πλατεία με λαμαρίνες, και να καταλάβει όλο το δημόσιο χώρο και μάλιστα ακόμη και για γραφεία και αποθήκες της εταιρείας. Η Πλατεία Πρωτομαγιάς αποτελεί αναντικατάστατο τόπο συνάντησης και αναψυχής για την ευρύτερη πυκνοκατοικημένη περιοχή (Κυψέλη, Γκύζη, πλ. Βικτωρίας). Αντί οι χώροι αυτοί να προστατεύονται, ιδιώτες αφήνονται ανεξέλεγκτοι, ενώ τείνει να γίνει μοτίβο ο αποκλεισμός των πλατειών και χώρων αναψυχής από τους κατοίκους, ακόμη και με τη χρήση ακραίας αστυνομικής βίας και μόνιμης αστυνομοκρατίας (πλατεία Εξαρχείων, Πάρκο Δρακοπούλου, Λόφο Στρέφη κ.ά.).
Η Ανυπότακτη Αττική στηρίζει διαχρονικά και θα πιέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την προστασία και το μη αποκλεισμό του χώρου της πλατείας, αλλά και συνολικά για την φροντίδα και ανάδειξη των ελεύθερων χώρων, με φωτισμό, ενίσχυση του πρασίνου και στήριξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, αντί της πολιτικής υποβάθμισης και απαξίωσης που ακολουθείται επί χρόνια από την Περιφέρεια και τις δημοτικές αρχές, μια πολιτική που φυσικά εξυπηρετεί το ξεπούλημα των δημόσιων χώρων σε ιδιώτες για εμπορικό κέρδος.
4. Βελτίωση της κατάστασης των παιδικών χαρών και δημιουργία νέου χώρου με όργανα γυμναστικής για την απασχόληση εφήβων σε υπάρχοντα χέρσο χώρο, όπως και όργανα γυμναστικής για χρήση από τους ενήλικες.
Η αυτοδιοίκηση οφείλει να λειτουργήσει ως ένας θεσμός υποστήριξης των πολιτών για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε δημόσια κοινωνικά αγαθά, όπως η αναψυχή και ο αθλητισμός. Ιδίως οι δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις, που ανήκουν και στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, εκλείπουν από τις γειτονιές της Αττικής, ή αφήνονται να μαραζώνουν και να απαξιώνονται, με αποτέλεσμα οι πολίτες, ιδίως όσοι/ες δεν έχουν οικονομική άνεση, να στερούνται το σημαντικό αγαθό της άθλησης. Η φροντίδα και η επάρκεια δημόσιων υποδομών όπως οι παιδικές χαρές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι δημόσιες πολιτιστικές υποδομές, ζωντανεύουν τις πόλεις και τις γειτονιές και βοηθούν στη διάδοση της κουλτούρας της άθλησης, ιδίως σε νέους και παιδιά, και την συμμετοχή στη διαμόρφωση της ζωής της πόλης.
Η Ανυπότακτη Αττική διαχρονικά διεκδικεί με παρεμβάσεις της από την Περιφέρεια να ανακατευθύνει τα κονδύλιά της, αντί για τη χρηματοδότηση ιδιωτών για άχρηστα και αντιπεριβαλλοντικά έργα, και αντί για φιέστες και δημοσιοσχετίστικες εκδηλώσεις, που αποσκοπούν μόνο στο να οικοδομούν σύστημα υποστήριξης της εκάστοτε διοικούσας παράταξης, σε κοινωνικά χρήσιμα έργα και υποδομές, για να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών σε στο δημόσιο χώρο, τον αθλητισμό , το πράσινο, την αναψυχή.
5. Πολύ μεγάλο μέρος του Πεδίου του Άρεως καταλαμβάνεται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – άνω των 4 μηνών το χρόνο – από εμπορικά παζάρια και εκθέσεις, καθώς και από τις διαδικασίες στησίματος και ξεστησίματός τους. Ως συλλογικότητα διεκδικούμε να μην διεξάγονται αυτού του τύπου εκδηλώσεις και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο Πεδίο του Άρεως, καθώς αποστερούν τεράστιο τμήμα του από τον ίδιο το χαρακτήρα του ως πάρκου, δηλαδή ενός χώρου αναψυχής, δροσιάς, ξεκούρασης, κοινωνικοποίησης, παιχνιδιού, ήπιου αθλητισμού, ξεγνοιασιάς. Ποια είναι η δική σας θέση για το ζήτημα;
Η χρήση μεγάλου μέρους του χώρου του Πεδίου του Άρεως για την λειτουργία παζαριών και εκθέσεων αποδεικνύει την ασφυκτική έλλειψη ελεύθερων χώρων στην Αθήνα και την Αττική, ώστε το Πεδίο και κάποιοι ελάχιστοι ακόμη χώροι, καταλήγουν να χρησιμοποιούνται για κάθε πιθανή χρήση. Η διεξαγωγή μάλιστα τέτοιου είδους εκδηλώσεων με πλήρως εμπορευματικό χαρακτήρα είναι σαφώς εκτός των σκοπών του Πάρκου και δεν πρέπει να επιτρέπεται, αφού στερεί την ελεύθερη χρήση του από τους κατοίκους για μεγάλα διαστήματα. Η Περιφέρεια, δεν πρέπει να αδειοδοτεί τέτοιες δραστηριότητες, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση, δεν θα πρόκειται για δραστηριότητες που εμπορευματοποιούν το πάρκο ή ιδιαίτερα επιβαρυντικές, αλλά θα περιορίζεται σε χρήσεις που είναι συμβατές με το δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα, όπως θεσμοί που προάγουν τον πολιτισμό (λχ. Έκθεση βιβλίου), για χρόνο, σε έκταση και με τρόπο που να μην εμποδίζει την χρήση του πάρκου ως χώρου κοινωνικοποίησης, περιπάτου, αναψυχής και άθλησης. Ακόμα θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει ηχορύπανση, επιβάρυνση του πάρκου, αλλά και δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων μέσα στο Πεδίο.
6. Οι χρήστ(ρι)ες του πάρκου ζητάμε να λειτουργήσει πάρκο σκύλων, που θα διευκολύνει την συνύπαρξη σκύλων και ανθρώπων στο πάρκο. Τι προτίθεστε να κάνετε σε αυτή την κατεύθυνση;
Υποστηρίζουμε ένα τέτοιο αίτημα για λειτουργία δημοσίου πάρκου σκύλων και θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλει στην κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση, εκγύμναση των ζώων και την εξοικείωσή τους με περιβάλλοντα, αλλά και στην εν γένει ανάπτυξη κουλτούρας αγάπης και φροντίδας για τα ζώα. Να προωθεί το μήνυμα και την κουλτούρα της υιοθεσίας αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων, στο οποίο πεδίο το έργο της αυτοδιοίκησης στην Αττική είναι δυστυχώς πενιχρό. Η προσπάθεια που είχε γίνει πρόσφατα δεν προχώρησε και η Περιφέρεια φέρει ευθύνη γι’ αυτό, δεδομένου ότι δεν προωθεί τις θεσμικές διαδικασίες για την δημιουργία του.
7. Η άποψή μας είναι ότι δεν επιτρέπεται ιδιωτικοί φορείς να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν έργα, χωρίς καν να έχει προηγηθεί διαβούλευση και διαγωνισμός, εντός ενός δημόσιου χώρου όπως το πάρκο. Τα τελευταία χρόνια, ακολουθούνται τέτοιες διαδικασίες υπό την “αιγίδα” της “Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση”. Επιπλέον, η “Στέγη” χρησιμοποιεί ορισμένες χρονιές το πάρκο ως εκθεσιακό χώρο με γιγαντιαίες και θορυβώδεις εγκαταστάσεις. Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα;
Η Ανυπότακτη Αττική παλεύει για την υπεράσπιση του ελεύθερου και δημόσιου χαρακτήρα των πάρκων και χώρων πρασίνου, που παραβιάζεται από την παραχώρηση σε ιδιώτες για εκμετάλλευση ή διαφήμισή τους. Ιδίως όταν αυτή η κατάληψη του δημόσιου χώρου γίνεται εν κρυπτώ, χωρίς διαδικασίες διαβούλευσης με τους κατοίκους και φορείς της περιοχής, ο δημόσιος χώρος απειλείται με ανεπίστρεπτα αποτελέσματα.
Η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο δημοκρατικός έλεγχος των πεπραγμένων της Περιφέρειας από τους πολίτες είναι ένα μείζον ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει και τις επικείμενες εκλογές. Με τον αποκλεισμό των πολιτών από τις αποφάσεις, χρονίζει η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και η παράκαμψη των αιτημάτων των κατοίκων, για να υλοποιηθούν έργα που, υπό άλλες συνθήκες, θα συναντούσαν μαζικές αντιστάσεις. Η απερχόμενη, εκλεκτή της κυβέρνησης, διοίκηση Πατούλη διέπρεψε στην κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια, με ρεκόρ απευθείας αναθέσεων, χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες. Αυτή η συνθήκη θέλουν να εξακολουθήσει και με τον επόμενο εκλεκτό, από το στενό κυβερνητικό κύκλο, κ. Χαρδαλιά, ενώ το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τα τελευταία χρόνια, καταργεί τις όποιες δικλείδες δημοκρατικού ελέγχου (εισαγωγή του ορίου 3% για την εκλογή στα συμβούλια, εισαγωγή υπερ – πλειοψηφικού συστήματος κ.ά.). Ξέρουν ότι, όποτε τα κινήματα των κατοίκων είχαν παρουσία και παρέμβαση μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο πάγωσαν αντιπεριβαλλοντικά έργα και πέτυχαν νίκες. Και θέλουν να το σταματήσουν.
Βασικός στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να υπάρξει στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο ισχυρή αγωνιστική αντιπολίτευση, που θα μπει φραγμός στην προσπάθεια να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες διοικήσεις που δεν θα λογοδοτούν πουθενά, ιδίως για την διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας. Να είμαστε η φωνή που θα ανοίγει την πόρτα του περιφερειακού συμβουλίου στους κατοίκους, τα τοπικά κινήματα πόλης και τα αιτήματά τους.
8. Η λειτουργία, η συντήρηση και η προστασία του πάρκου χρειάζεται να γίνεται από μόνιμους υπαλλήλους με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας που γνωρίζουν το πάρκο και τις ανάγκες των επισκεπτ(ρι)ών του και όχι μέσω εργολαβιών.
Συμφωνούμε απολύτως και διαχρονικά στηρίζουμε με αγώνες την ανάγκη για μόνιμο προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίες και αξιοπρεπείς μισθούς, σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικό για να επιτελεί η αυτοδιοίκηση το ρόλο της και να παρέχει πραγματικά ποιοτικές και επαρκείς δημόσιες υπηρεσίες για τις ανάγκες των πολιτών. Δημόσιες υπηρεσίες με εργολαβίες, ανεπαρκές ή υπαμειβόμενο προσωπικό ή με ελαστικές και ανασφαλείς σχέσεις εργασίας σημαίνει υποβάθμιση των πάρκων, των δημόσιων αθλητικών χώρων, σημαίνει απαξίωση και διάλυση της πολιτικής προστασίας, της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, και όλων των ζωτικών τομέων που έχει στην αρμοδιότητά της η Περιφέρεια.
Για την Ανυπότακτη Αττική
Μαριάνα Τσίχλη
Υποψήφια Περιφερειάρχης και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής