1 Κοινωνική Πολιτική
3 Δημόσιες Υποδομές
Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας είναι αυτό της καθαριότητας και της συντήρησης των υποδομών της. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις έχουν αποδεκατίσει την υπηρεσία καθαριότητας, όπως και την ανθεπιστασία, σε σημείο που, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος Ζορμπάς παραδέχεται, μπορεί να οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων στην ιδιωτικοποίηση τους. Στον αντίποδα όλων αυτών να παλέψουμε για ποιοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και συντήρησης που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι το ιδιωτικό κέρδος.
Κάλυψη αναγκών με μόνιμο προσωπικό
Για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες και να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ακόμα και κόντρα στο ισχύον νομικό πλαίσιο για την ΤΑ, όπως κι άλλοι δήμοι έχουν κάνει.. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε αψηφώντας το πλαίσιο αυτό και το έχουμε δείξει στην πράξη με τις ψήφους των εκπροσώπων μας σε αντίστοιχες αποφάσεις. Η απουσία σταθερού προσωπικού στερεί από τον δήμο την απαραίτητη τεχνογνωσία και διάρκεια για να ανταποκριθεί στα ζητήματα συντήρηση των υποδομών του (δρόμοι, πεζοδρόμια κοκ). Έτσι καταλήγει συνεχώς σε συμβάσεις έργου, που και καθυστερούν και έχουν μεγάλο κόστος. Με σταθερό προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος ο δήμος τις επισκευές που χρειάζονται σε καθημερινή βάση, αντί περιμένει την καταστροφή των υποδομών για να προκηρύξει σύμβαση έργου με ιδιώτη. Κάτι τέτοιο θα είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην πόλη.
Ιδιόκτητος χώρος απορριμματοφόρων
Η απουσία ιδιόκτητου χώρου στάθμευσης και καθαρισμού των απορριμματοφόρων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα στο οποίο καμία διοίκηση δεν έχει βρει λύση. Θέση μας είναι ότι πρέπει το συντομότερο να αποκτηθεί κατάλληλος χώρος, αλλά με σοβαρό περιβαλλοντικό σχεδιασμό και εντός των ορίων του δήμου μας. Σημαντικό είναι επίσης το ζήτημα του καθαρισμού των φρεατίων, που έχει παραμεληθεί.
Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση & επαναχρησιμοποίηση
Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα των μπλε κάδων ανακύκλωσης δεν λειτουργεί, καθώς μεγάλο μέρος των ανακυκλώσιμων καταλήγει στις χωματερές ή καίγεται σε “ατυχήματα” στα εργοστάσια ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προωθηθεί η διαλογή ανά είδος των απορριμμάτων στην πηγή, η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και η κομποστοποίηση από διαδημοτικές επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, και όχι με την λογική του ιδιωτικού κέρδους. Είναι απαραίτητη και η πίεση στις εταιρίες για μείωση των απορριμμάτων από συσκευασίες που περιέχουν πλαστικό. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένος σχεδιασμός από την πολιτεία που να διασφαλίζει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό όφελος, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος στους καταναλωτές ή στους εργαζόμενους.
Δημιουργία ενεργειακής κοινότητας
Μέσα από την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, με αξιοποίηση κυρίως των σκεπών των δημοσίων κτιρίων με φωτοβολταϊκά και συμμετοχή πολιτών, ο δήμος θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών του και παράλληλα να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να παράγουν μόνοι τους μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν. Παράλληλα, είναι απαραίτητο ένα κοινωνικό πρόγραμμα ένταξης ευάλωτων νοικοκυριών σε μια τέτοια προσπάθεια στο πλαίσιο της διαρκούς αντιμετώπισης του ρεύματος ως δημόσιου αγαθού προσβάσιμου σε όλες και όλους.
4 Πράσινο & Ζώα
Προστασία του Υμμητού
Πρέπει άμεσα ο Υμηττός να αποκτήσει δικό του Δασαρχείο με το απαραίτητο προσωπικό, επιστημονικό και τεχνικό, που να φροντίζει συστηματικά το δάσος και να σταματήσει επιτέλους να υπάγεται στης Πεντέλης. Διεκδικούμε πλήρη επιτήρηση και προστασία του δάσους του Υμηττού με πρόσβαση στους κατοίκους και χωρίς καμία δυνατότητα οικοδόμησης – ειδικότερα στην περιοχή μας- του Πάρκου Νεαπόλεως και του κτήματος του Υπ.Γεωργίας. Απαιτείται αναβάθμιση του Συλλόγου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), ώστε να διαθέτει προσωπικό για επιτήρηση του βουνού τις πρωινές ώρες και δυνατότητα πρώτης επέμβασης σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, που πρέπει να ενισχυθούν με τεχνικά μέσα. Παράλληλα, ο ΣΠΑΥ να λειτουργήσει με όρους διεκδικητικούς απέναντι στο κράτος και την Περιφέρεια για την πρόληψη και πυρόσβεση.
Προστασία & επέκταση αστικού πρασίνου
Είναι εξίσου σημαντική η ελαχιστοποίηση των κοπών δέντρων μέσα στην πόλη, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Άδεια να δίνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου κρίνεται πλήρως απαραίτητο. Επίσης, να γίνονται απαλλοτριώσεις αδόμητων χώρων από τον δήμο και χρήση τους κατά προτεραιότητα ως δημόσιων χώρων πρασίνου, καθώς και αύξηση των σημείων, στη πόλη και στις πλατείες, με σκιερές και καλαίσθητες δημόσιες βρύσες για δωρεάν πρόσβαση στο νερό.
Αστική Πυροπροστασία
Η φωτιά, όπως είδαμε και στις πρόσφατες πυρκαγιές στον Γέρακα, Παλλήνη και αλλού, απειλεί πλέον και τον ίδιον τον αστικό ιστό. Η εξέλιξη αυτή καθιστά αναγκαίο ένα σχέδιο πυροπροστασίας της ίδια της πόλης με εκπαίδευση κατοίκων και προσωπικού, εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών και έγκαιρο καθαρισμό οικοπέδων.
Προστασία ζώων στην πόλη
Αυτονόητο επίσης θεωρούμε τον σεβασμό και την προστασία της αστικής χλωρίδας και πανίδας και μόνιμες δράσεις συγκατοίκησης με τα ζώα. Απαιτείται ίδρυση μονάδας ή δ/νσης αστικής πανίδας στον Δήμο. Η συγκατοίκηση με τα ζώα καλλιεργεί και αναπτύσσει τη συναισθηματική νοημοσύνη όλων των κατοίκων του αστικού ιστού και για αυτό απαιτείται η συστηματική δράση και παρέμβαση με δωρεάν προγράμματα στείρωσης, ενημέρωσης, πληροφόρησης και φυσικά σίτισης και πόσης, ειδικά κατά τους καυτούς μήνες του έτους.