Γιατί η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι αναγκαία στην Περιφέρεια

ΠΗΓΗ: TyposThes

Άρθρο – παρέμβαση του δικηγόρου Γιάννη Καρακατσέλη

Του Γιάννη Καρακατσέλη, 

Συν/χου ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ 

Οι πρόσφατες ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πυρκαγιές (Έβρος, Ρόδος) και τις πλημύρες (Θεσσαλία) και η αυτονόητη αντίστοιχη ανησυχία των Πολιτών όλης της χώρας δίνουν ξεχωριστή σημασία στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικά αυτές που αφορούν τις Περιφέρειες. Γιατί, ο κάθε Πολίτης έχει πλέον πλήρως συνειδητοποιήσει, ότι εάν λειτουργούσε καλύτερα και φιλικότερα προς τον Πολίτη η διοίκηση της Περιφέρειας και είχαν γίνει τα αναγκαία προληπτικά έργα, τότε οι ζημιές και οι συνέπειες θα ήταν κατά πολύ λιγότερες και ποσοτικά και ποιοτικά. Η ανάγκη , λοιπόν, για πιο καλή εκπροσώπηση στη Διοίκηση της Περιφέρειας γίνεται πλέον όχι μόνο επιτακτική, αλλά και αναγκαίος όρος της ύπαρξής μας και της στοιχειώδους ποιότητας ζωής.

Η υποψηφιότητα της Δέσποινας ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , όπως έχει αποδείξει με την παρουσία της στην απερχόμενη  Διοίκηση ( Περιφερειακό Συμβούλιο & επιτροπές ), με τις συνεχείς ερωτήσεις – παρεμβάσεις της και τη διαρκή μεταφορά δίκαιων και επίκαιρων αιτημάτων προς επίλυση από τον Περιφερειάρχη , αποδεικνύουν περίτρανα την αναγκαιότητα δυναμικής ενίσχυσης του συνδυασμού της ΔΕΣΠ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ . Συγκεκριμένα και επιλεκτικά :

  1.  Ζήτησε επίμονα και  κατ΄ επανάληψη , με αφορμή τον κορονοϊό , την ουσιαστική   ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας υγείας . Ο κάθε Πολίτης της Περιφέρειας γνωρίζει πολύ καλά και το βιώνει καθημερινά, ότι του ΕΣΥ υπαναχωρεί διαρκώς και συρρικνώνεται έναντι της ιδιωτικής περίθαλψης . Ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχισθεί από καλύτερες θέσεις.
  2. Επέμενε με συνεχείς ερωτήσεις και προτάσεις προς τον Περιφερειάρχη , να ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στην  αποτροπή κατασκευής των φαραωνικών πάρκων, φωτοβολταϊκών, αιολικών  ( π.χ. στις Σέρρες, το Κιλκίς, το Βέρμιο, την Πιερία, στο Δήμο Βόλβης , την Χαλκηδόνα ) , που αποδεδειγμένα  καταστρέφουν το περιβάλλον. Εμείς οι Πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούμε ούτε στιγμή ότι λίγες ημέρες μετά την πυρκαγιά στον Έβρο ( τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη ) εγκρίθηκαν δύο (2) μονάδες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα καμένα της Δαδιάς , με εισήγηση της εκεί Περιφέρειας. Αυτά και χειρότερα θα γίνουν αύριο παντού .  Απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και παρέμβαση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος,  όπως στο Κρυονέρι, στις Σέρρες, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τη Χαλκιδική, το Βέρμιο κ.α. .
  3. Κατήγγειλε  πρώτη , την  προσπάθεια  εγκατάστασης  του επικίνδυνου πλωτού σταθμού  LNG μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο , που θα σήμαινε και το θάνατο  του κόλπου .
  4. Διαρκής πίεση για μεταφορά πόρων από την Κυβέρνηση στην Περιφέρεια . Γιατί, η Περιφέρεια οφείλει να υπηρετεί τους Πολίτες της και να μην αποτελεί παρακολούθημα της εκάστοτε Κυβέρνησης .
 1. Αντιστάθηκε σθεναρά  στο ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων όπως ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΣΕ, Αεροδρόμια κ.ά. και στην παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και  στην συνεχή επίμονη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου για την εκχώρηση δημόσιας γης στους ιδιώτες και το ξεπούλημα ακόμα και των ακινήτων των Αγροτικών συνεταιρισμών.
 2. Ανέδειξε με πλήρη τεκμηρίωση την αλγεινή  κατάσταση του οδικού δικτύου της περιφέρειας ,ένα οδικό άκρως  προβληματικό και μάλιστα μιας περιφέρειας που έχει και τις δυο από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου στη χώρα μας από το εξωτερικό. Την προβληματική κατάσταση των υποδομών : συντήρηση και κατασκευή γεφυρών (π.χ. προβλήματα οδικής γέφυρας Αξιού ποταμού επί της επαρχιακής οδού Αξιούπολης –Πολυκάστρου), αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις Π.Ε., υδροδότηση και αποχετευτικό δίκτυο της Χαλκιδικής, την ανάγκη σιδηροδρομικής σύνδεσης   των Π.Ε. μεταξύ τους και την άμεση προαστική σιδηροδρομική σύνδεση Πέλλας-Θεσσαλονίκης μέσω Γιαννιτσών και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την περιφέρεια., όπως και την ασφαλή μετάβαση τω μαθητών . Έργα υποδομών που πρέπει άμεσα να γίνουν στην Περιφέρεια για να μην έχουμε τα πρόσφατα προβλήματα της Θεσσαλίας . Η πρόβλεψη και ο έγκαιρος σχεδιασμός απαιτούν Διοίκηση με διεκδικήσεις και με γνώμονα τα συμφέροντα των Πολιτών .
 3. Με συνεχείς επερωτήσεις και των ερωτήσεις στο Π.Σ. ανέδειξε σειρά ζητημάτων που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών της Π.Κ.Μ. . Προβλήματα , όπως η  ατμοσφαιρική ρύπανση, κατάσταση στην Δυτική πλευρά της Πόλης από την ρύπανση των ΕΛΠΕ, λειτουργία νέων μονάδων επεξεργασίας βιομηχανικών και επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στον Δήμο Δέλτα, δίπλα σχεδόν σε κατοικημένες περιοχές, την καύση SRG-RDF στην εταιρία ΤΙΤΑΝ Α.Ε. , τα τεράστια προβλήματα από την εξόρυξη του χρυσού στην Χαλκιδική, η κατασκευή Μ.Ε.Α. στον Άγιο Αντώνιο Θέρμης και στην Μαυροράχη Λαγκαδά κ.α. , προϋποθέτουν στιβαρή και μαχητική παρουσία στη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας .
 4.  Στάθηκε  με συνέπεια στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων της Περιφέρειάς μας, που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατηθούν στον τόπο τους, όπως και για το συνολικό πρωτογενή τομέα , τομείς στους οποίους χρειάζονται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις αντί για ευχολόγια . Ένα καυτό και επίκαιρο ζήτημα, που συνδέεται άμεσα με τη διατροφική επάρκεια , μετά τις πρόσφατες πλημύρες στη Θεσσαλία , αλλά και με τα σχετιζόμενα εξ αυτού του λόγου ζητήματα πιστότητας των προϊόντων, τιμών διάθεσης στον καταναλωτή ακόμη και  αισχροκέρδειας. Σήμερα, πολύ περισσότερο, οι ανάγκες επιβάλουν  να έχουν οι Πολίτες μια μάχιμη και διεκδικητική φωνή στη Διοίκηση της Περιφέρειας , αντί να αφήσουμε τη τύχη μας στους «κανόνες της αγοράς».

Θα μπορούσαν να καταγραφούν πολλές επιπλέον δράσεις της Δέσποινας Χαραλαμπίδου κατά την θητεία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο . Δεν είναι , όμως, ο σκοπός της παρέμβασης αυτής .

Πρέπει να γίνει συνειδητό στον κάθε Πολίτη , ότι σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται (και)  από εμάς η διαμόρφωση του αυριανού πολιτικού πεδίου. Γι αυτό το λόγο , εκπροσωπήσεις όπως αυτές της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ , προσδίδουν διαφορετική δυναμική στους πολιτικούς συσχετισμούς και τελικά έχουν αντίκρισμα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στις αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς.Τα πρόσφατα αρνητικά παραδείγματα στις περιφέρειες Έβρου και Θεσσαλίας , όπου παραγκωνίσθηκαν τα  αναγκαία προληπτικά μέτρα  για την προστασία των Πολιτών και του περιβάλλοντος, χάριν της εξυπηρέτησης άλλων σκοπιμοτήτων , αλλά και επιλογών της κεντρικής Κυβέρνησης, απαιτούν από τον κάθε Πολίτη τη συνειδητή επιλογή υποψηφίων για την Περιφέρεια , που αποδεδειγμένα εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Πολιτών , όπως αυτή της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ, της οποίας η ενισχυμένη εκλογή  και δυναμική παρουσία στη Διοίκηση της Περιφέρειας προεξοφλεί έναν αναγκαίο δίκτυ προστασίας των Πολιτών .

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ