ΠΗΓΗ: Ο Χρίστος Τουλιάτος στο Zografou24:
Πέντε χρόνια ως δημοτική κίνηση «Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη» αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζωγράφου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη”, Χρίστος Τουλιάτος, ανοίγει τα χαρτιά του στο Zografou24 και τον Παντελή Ζηβόντση και μιλά για τα μείζονα θέματα του Δήμου.
Ο κ. Τουλιάτος παρουσιάζει τις θέσεις και τις δράσεις της δημοτικής κίνησης, εστιάζει στο ζήτημα της καθαριότητας λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Όποιος υποψήφιος δήμαρχος τάζει εύκολες λύσεις στο ζήτημα χωρίς τέτοιου τύπου απαντήσεις και χωρίς διεκδίκηση το μόνο που θα πετυχαίνει είναι να εκτίθεται”, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στην αξιοποίηση του πάρκου στο Γουδή.
Επιπλέον, επικεντρώνεται στην κοινωνική πολιτική που ακολουθεί η δημοτική κίνηση και όπως λέει “στη δική μας ιεράρχηση είναι πρώτη προτεραιότητα”.
Τέλος, ασκεί κριτική στην Δημοτική Αρχή και στον Δήμαρχο, Βασίλη Θώδα για την απουσία πρασίνου και ποιοτικών ελεύθερων χώρων από την περιοχή του Ζωγράφου λέγοντας πως “Η διοίκηση Θώδα είναι μάλλον τσακωμένη με τα δέντρα και το πράσινο”.
Αναλυτικά η συνέντευξη
Πώς θα παρουσιάζατε τη δημοτική κίνηση «Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη» σε έναν αναποφάσιστο ψηφοφόρο; Ποιες είναι οι θέσεις σας και τι να περιμένουν οι πολίτες από εσάς;
Η δημοτική κίνηση Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη προέκυψε από ένα ενωτικό κάλεσμα αγωνιστριών και αγωνιστών της Αριστεράς της γειτονιάς μας το 2018. Ανθρώπων ενεργών ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε κινηματικά και πολιτιστικά εγχειρήματα στη γειτονιά, όπως και σε προηγούμενες αυτοδιοικητικές κινήσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς της πόλης μας. Η ανάγκη για μία νέα ενωτική κίνηση προέκυψε από την διάθεση συστέγασης όλου του δυναμικού που έδωσε αγώνες τα τελευταία 20 χρόνια στη γειτονιά.
Στα κινήματα για να γίνει η Βίλα πάρκο για όλο το λαό του Ζωγράφου, να μη γίνουν οι 6 πλατείες μας υπόγεια γκαράζ και τσιμέντο επί Καζάκου, να γίνει το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί, στην Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου για να μην πλειστηριαστούν τα σπίτια των συμπολιτών μας, σε κινήσεις αλληλεγγύης και συνεταιρισμούς καταναλωτών (ΣΥΝ.ΖΩ., κίνημα χωρίς μεσάζοντες). Ο σκοπός μας ήταν να δημιουργηθεί μία τοπική δημοτική συσπείρωση που θα ασχολείται με τα προβλήματα της γειτονιάς, δίνοντας αγώνες και αναζητώντας συγκεκριμένες προτάσεις για την καθημερινότητα των κατοίκων.
Πέντε χρόνια ως δημοτική κίνηση «Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη» αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε. Δεν έχουμε πετύχει λίγα. Μαζί με τους πολίτες του Ζωγράφου αποτρέψαμε έξωση συμπολίτισσας μας, αναδεικνύοντας το θέμα της και προχωρώντας σε μεγάλες τοπικές κινητοποιήσεις. Είμαστε σε επιφυλακή και για άλλες περιπτώσεις συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν ίδιο πρόβλημα. Αγωνιστήκαμε για καλύτερη πρωτοβάθμια περίθαλψη μες την πανδημία μαζί με τους υγειονομικούς, διεκδικώντας την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας και των ΤΟΜΥ της περιοχής μας.
Σταματήσαμε κοπές δέντρων που θα γίνονταν χωρίς λόγο και εκθέσαμε την δεντροκτόνο πολιτική του κ.Θώδα. Συνεχίζουμε τους αγώνες για ελεύθερους χώρους και πράσινο (Πάρκο Γουδή, άλσος Ιλισίων, πάρκο Βίλας) στο πλευρό των κατοίκων και των αντίστοιχων επιτροπών τους. Πιέσαμε για ένα δήμο καθαρό, για ανθρώπινα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά μας. Ειδικά για το ζήτημα των επαρκών υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης παλεύουμε σχεδόν από την ίδρυσή μας.
Αναδείξαμε το «φαγοπότι» ημετέρων που γίνεται δυστυχώς στο δήμο με συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν αρκούν για να αλλάξει η πόλη μας. Συνεχίζουμε για να κάνουμε ακόμα περισσότερα μαζί με τους κατοίκους των γειτονιών μας.
Το ζήτημα της καθαριότητας βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων για κάθε συνδυασμό. Ποια είναι η δική σας πρόταση για να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο;
Ο δήμαρχος Θώδας ανέλαβε λέγοντας προεκλογικά ότι θα λύσει άμεσα το πρόβλημα της καθαριότητας. Και η κατάσταση παραμένει δυστυχώς ακόμα πολύ άσχημη όπως βλέπουμε στους δρόμους της πόλης μας. Ο κόσμος της πόλης δεν ξέρει ότι οι εργαζόμενοι/ες της Υπηρεσίας είναι σχεδόν ακριβώς οι μισοί από ό,τι ήταν το…2011. Η διάλυση της Υπηρεσίας δεν είναι τυχαία, οι κυβερνητικές πολιτικές σπρώχνουν διαρκώς προς την εκχώρηση μέρους της καθαριότητας σε ιδιώτες, για να πληρώνουμε τελικά περισσότερο για χειρότερες υπηρεσίες.
Ενάντια στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων, στα ΣΔΙΤ και στην προώθηση της καύσης και άλλων εμπορευματικών σχεδίων που εκτινάσσουν το κόστος και την οικολογική επιβάρυνση, αγωνιζόμαστε για τη δημόσια αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) με διαλογή στην πηγήμέσα από τοπικές δημοτικές και διαδημοτικές υποδομές με κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση. Με επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών Καθαριότητας με εργαζόμενους/ες μόνιμης και πλήρους απασχόλησης για να υπάρχει επάρκεια και αύξηση βαρδιών.
Όποιος υποψήφιος δήμαρχος τάζει εύκολες λύσεις στο ζήτημα χωρίς τέτοιου τύπου απαντήσεις και χωρίς διεκδίκηση το μόνο που θα πετυχαίνει είναι να εκτίθεται, όπως και ο σημερινός δήμαρχος 4 χρόνια μετά την εκλογή του.
Ποσό ψηλά είναι στη δική σας ατζέντα η κοινωνική πολιτική; Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων;
Η κοινωνική πολιτική είναι ένα εντελώς παραμελημένο ζήτημα, ειδικά μες την περίοδο των μνημονίων και της κρίσης. Τότε δηλαδή που η ανάγκη της ήταν ακόμα μεγαλύτερη για τους πιο πληττόμενους συμπολίτες μας! Στη δική μας ιεράρχηση είναι πρώτη προτεραιότητα και διεκδικούμε άμεσα τα εξής:
- Επέκταση και στήριξη όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, των υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας για τη στήριξη των κατοίκων. Ειδικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τις πιο ευπαθείς ομάδες, που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, με μέτρα εξασφάλισης σίτισης και στέγασης.
- Ενίσχυση και ίδρυση δημοτικών ιατρείων ως κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενημέρωσης και πρόληψης, κατ’ οίκον νοσηλείας και υγειονομικής κάλυψης των ατόμων με προβλήματα μετακίνησης. Επαρκή στελέχωση των ΤΟΜΥ και του Κέντρου Υγείας που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση (σήμερα στα 2 ΤΟΜΥ του δήμου υπάρχει 1 γενικός ιατρός στο καθένα αντί των προβλεπόμενων 4 και μόνο στην Κρίνων έχει παιδίατρο!).
- Ίδρυση και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν δομών υποδοχής, κοινωνικής, οικονομικής και ψυχολογικής υποστήριξης γυναικών, θυμάτων ενδοοικογενειακής και κάθε είδους έμφυλης βίας και των παιδιών τους.
- Δημιουργία δημοτικών δομών αλληλεγγύης, στήριξης και ένταξης προσφύγων και μεταναστών/τριών (διδασκαλία ελληνικής γλώσσας). Ίδρυση γραφείου ενημέρωσης και νομικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών/τριων, ισότιμη πρόσβασή τους σε όλες της υπηρεσίες του Δήμου.
- Άρση του αποκλεισμού της πρόσβασης στο δημόσιο χώρο και στις δημοτικές εγκαταστάσεις των ΑμΕΑ, ηλικιωμένων με δυσκολία στη βάδιση, μανάδων με μικρά παιδιά. Να πάψει ο δήμος Ζωγράφου να αποτελεί έναν από τους πιο απροσπέλαστους δήμους της χώρας. Ποιος ξεχνά την περίπτωση που εργολάβος έβαλε στάση λεωφορείο πάνω…στην όδευση τυφλών που είχε φτιάξει άλλος εργολάβος! Ακόμα χειρότερα, την έλλειψη θέσης πάρκινγκ για ΑμΕΑ έξω από το Πνευματικό Κέντρο, αλλά και από το Παλιό Δημαρχείο που στεγάζονται οι αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες…Εξασφάλιση προσβασιμότητας πεζοδρομίων, δρόμων δημοτικών χώρων, κλίση ραμπών, επαρκείς θέσεις πάρκινγκ αναπήρων, ζώνες όδευσης τυφλών και πεζών.
- Υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας ενάντια σε κάθε είδους πλειστηριασμό. Καμία έξωση στο δήμο μας. Όπως το κάναμε και 2 φορές μες το 2022, ειδικά το Νοέμβρη με τη μεγάλη τοπική κινητοποίηση, δεν θα αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο απέναντι σε τράπεζες και funds! Προστασία της κατοικίας για τα νοικοκυριά σε επισφάλεια, προστασία των ενοικιαστών με πίεση για θέσπιση ανώτατων ορίων στις τιμές, εξασφάλιση δημοτικής κοινωνικής κατοικίας σε άπορους & άστεγους.
- Εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στα κοινά αγαθά του νερού και της ενέργειας. Καμία διακοπή ρεύματος στους φτωχούς συμπολίτες μας, αγώνας ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια.
Ασκείτε συχνά κριτική για την απουσία πρασίνου και ποιοτικών ελεύθερων χώρων από την περιοχή του Ζωγράφου. Πώς πιστεύετε μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις πάνω σε αυτά τα δυο ζητήματα;
Η διοίκηση Θώδα είναι μάλλον τσακωμένη με τα δέντρα και το πράσινο. Όπως και ο πολιτικός «πατέρας» του κ. Θώδα, ο πρώην δήμαρχος κ.Καζάκος. Όπως και παλιότερα έτσι και τώρα ο μόνος δρόμος για να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι η κινητοποίηση και η αντίδραση των κατοίκων κόντρα στα σχέδια δημάρχων και εργολάβων για τσιμεντοποίηση. Και είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Έτσι έχουμε ακόμα πράσινο στη Βίλα και δεν είναι εμπορικό κέντρο όπως ήθελε ο κ.Καζάκος. Έτσι δεν έγιναν υπόγεια γκαράζ κάτω από 6 πλατείες του δήμου (μία λύση που θα απαγόρευε την ύπαρξη υψηλού πρασίνου πάνω τους αν είχε γίνει). Σήμερα διεκδικούμε τα εξής:
- Δραστική αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου και ανεμπόδιστη προσβασιμότητα στους υπάρχοντες δημόσιους χώρους, ενάντια στο δόγμα τσιμεντοποίησης με τη σύμπραξη δήμου – εργολάβων και εμπορικής εκμετάλλευσης κάθε ελεύθερου χώρου. Άμεση αξιοποίηση κάθε χώρου που αποτελεί δημοτική περιουσία και σχεδιασμός αύξησής με απαλλοτριώσεις και νέων χώρων, δενδροφυτεύσεων σε δρόμους και απελευθέρωση πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα και υπαίθριες εμπορικές κατασκευές. Φροντίδα, πότισμα, κλάδεμα και προστασία των ελεύθερων χώρων από το δήμο, χωρίς τα αίσχη που βλέπουμε από εργολάβους σήμερα. Επανασχεδιασμός ώστε να είναι φιλικοί προς τους χρήστες και να φιλοξενούν δραστηριότητες χωρίς αποκλεισμούς. Με επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών Πρασίνου. με εργαζόμενους/ες μόνιμης και πλήρους απασχόλησης, ενάντια στη σημερινή διάλυσή τους για να δοθούν όλα σε ιδιώτες.
- Ενοποίηση του πρασίνου του δήμου Ζωγράφου με την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, χωρίς κάγκελα και περιφράξεις. Όχι σε ένα πανεπιστήμιο «άβατο» για την κοινωνία, με πανεπιστημιακή αστυνομία. Υπερασπιζόμαστε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, συνδεδεμένο με τις κοινωνικές ανάγκες, προσβάσιμο στους κατοίκους της πόλης.
- Σχεδιασμός και μέτρα για την βελτίωση της κινητικότητας στην πόλη, ιδιαίτερα της «ήπιας». Πάγια θέση μας αποτελεί η ενίσχυση των δημόσιων μέσων συγκοινωνίας και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς. Η επέκταση του μετρό στο δήμο μας ήταν και είναι απαραίτητη και έχει αργήσει (και γίνεται χωρίς να εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά μέτρα από τη διοίκηση Καφατσάκη το 2017!). Σχεδιασμός και υλοποίηση δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων με ταυτόχρονη ενίσχυση της προβληματικής σήμερα δημοτικής συγκοινωνίας για την αναβάθμιση της ποιότητας των μετακινήσεων. Σχεδιασμός και υλοποίηση δημοτικής υπηρεσίας μετακίνησης ΛΕΥΚΟ ΤΑΧΙ για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των ατόμων με κινητικά προβλήματα και εμποδιζόμενων ατόμων.
Ειδικότερα για τους μεγάλους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής μας:
- Άμεση υπερτοπική προτεραιότητα αποτελεί η δικαίωση του αγώνα για Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου στο Γουδή, με απομάκρυνση των «αυθαιρεσιών» ιδιωτών και κάθε είδους εγκαταστάσεων (στρατού και ΜΑΤ), όπως και η έκδοση Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού.
- Το κτήμα Ζωγράφου να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου, ανοικτό στους κατοίκους και όχι μια περίκλειστη έκταση, πεδίο ενός οικονομικού διαχρονικού σκανδάλου. Διεκδικούμε το ξήλωμα των περιφράξεων και τη δημιουργία κοινόχρηστου πάρκου υψηλού πρασίνου, χωρίς εμπορευματικές χρήσεις και ενοποίησή του με τους παρακείμενους ελεύθερους χώρους πρασίνου. Η μελέτη που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Οικονομική Επιτροπή κινείται δυστυχώς στην πεπατημένη για ένα χώρο μέτριας κάλυψης με πράσινο. Ο πολύχρονος αγώνας της επιτροπής κατοίκων για το κτήμα Ζωγράφου διεκδικούσε τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου υψηλού πρασίνου, με απαλλοτρίωσή του με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού χωρίς εμπορευματικές και ανταποδοτικές χρήσεις. Αγωνίστηκε για τη μη αναγνώριση του πολλαπλώς παράνομου δανείου των 19,5 εκατ. € της διοίκησης Καζάκου και για την καταγγελία από την πλευρά του δήμου της σύμβασης του δανείου και της αγοροπωλησίας με την οικογένεια Ζωγράφου. Από αυτές τις διεκδικήσεις δεν παραιτηθήκαμε ποτέ, ούτε όταν η διοίκηση Καφατσάκη προχώρησε, το καλοκαίρι του 2018, στην αποδοχή της δωρεάς του 50% νομιμοποιώντας τα πεπραγμένα Καζάκου, παραιτούμενη ταυτόχρονα από κάθε νομική διεκδίκηση και τα δικαιώματα του δήμου, δηλαδή όλων μας (κάτι που ακόμα και ο πρώην δήμαρχος Καλλίρης είχε αρνηθεί να κάνει). Σήμερα, την εξυπηρέτηση του δανείου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την έχει αναλάβει το κράτος παρακρατώντας ένα πρόσθετο 10% των ΚΑΠ του δήμου, λογαριασμό που φυσικά πληρώνουν πολλαπλώς οι δημότες/ισσες.
- Αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου των 17 στρεμμάτων στο Νέο Τέρμα, χωρίς εμπορευματική χρήση και τσιμεντοποίηση.
- Προστασία και επέκταση του Άλσους Ιλισίων, τόσο στο μικρό κομμάτι που ανήκει στο δήμο μας όσο και σε συντονισμό με το δήμο Αθηναίων για το υπόλοιπο μεγαλύτερο (με την αναγκαία κινηματική πίεση όταν χρειάζεται, όπως έχουμε κάνει έως τώρα μαζί με τους περίοικους).
Προσφάτως βρεθήκατε σε συγκέντρωση στο Πάρκο Γουδή με αίτημα να γίνει «μητροπολιτικό πάρκο χωρίς αυθαιρεσίες». Ποια είναι η θέση σας πάνω στην αξιοποίηση του πάρκου στο Γουδή και πώς σκοπεύετε να πορευτείτε το επόμενο διάστημα;
Στο Πάρκο Γουδή ένα μικρό μέρος (περίπου 5 στρέμματα) ανήκει στο δήμο μας και το υπόλοιπο ανήκει στο δήμο Αθηναίων. Επειδή προφανώς το πάρκο είναι και πρέπει να παραμείνει ενιαίο, παρά τις προσπάθειες κατακερματισμού του, αγωνιζόμαστε μαζί με κατοίκους από όλες τις γειτονιές δίπλα του και στο πλάι της Επιτροπής Αγώνα για να γίνει ενιαίος κοινόχρηστος χώρος υψηλού πρασίνου, να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο για όλο το λαό της Αθήνας. Γιατί όπως βλέπετε συνεχώς διάφοροι καλοθελητές επιχειρούν να τσιμεντώσουν γωνιές του. Καταρχάς το ίδιο το κράτος που συντηρεί το αυθαίρετο του Badminton παρά την απόφαση του ΣτΕ για την κατεδάφισή του και σταδιακά στεγάζει διάφορες υπηρεσίες εντός του πάρκου (ΕΠΟ, ΓΓΕΤ). Και φυσικά ιδιώτες που βλέποντας την κρατική αδιαφορία αποθρασύνονται.
Οι κύριες αυθαιρεσίες είναι στην πλευρά του δήμου Αθηναίων (βλ. υπαίθριος παιδότοπος, ένα κατάστημα εστίασης που συνεχώς γίνεται προσπάθεια να χτιστεί νύχτα και ξηλώνεται μόνο μετά την αντίδραση των κατοίκων κ.ά.). Και στην πλευρά του δήμου Ζωγράφου όμως δεν έχουν λείψει οι αυθαιρεσίες τόσο στα γηπεδάκια όσο και στην Εκκλησία στην άκρη του πάρκου. Η οποία φτιάχτηκε ως αυθαίρετο πρακτικά και νομιμοποιήθηκε εκ των υστέρων. Και πρόσφατα ανανεώθηκε από το Δήμο μας η παραχώρηση της έκτασης που έχει δομηθεί για …99 έτη. Δηλαδή πρακτικά για πάντα. Μία απόφαση που ψήφισαν μαζί οι παρατάξεις Θώδα, Καφατσάκη και Αγγελόπουλου. Εμείς, στο πλάϊ της Επιτροπής Αγώνα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει φραγμός στις αυθαιρεσίες και να κερδίσουμε σπιθαμή σπιθαμή το πράσινο μες το πάρκο. Μέχρι να γίνει ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου για όλο το λαό της Αθήνας.