Οι διεκδικήσεις της κίνησης Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη στο χώρο της υγείας

Οι διεκδικήσεις της κίνησης Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη στο χώρο της υγείας

Κάτοικοι και δημότες στο Δήμο Ζωγράφου από το κέντρο της πόλης, έως το Γουδί και τα Ιλίσια βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια την απαξίωση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. H ευθύνη ανήκει τόσο στην τωρινής διοίκηση Θώδα όσο και στις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, οι οποίες  ευθυγραμμίστηκαν  με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την υγεία που προωθούνται χρόνια τώρα από όλες τις Κυβερνήσεις  που  υπηρέτησαν πιστά τα μνημόνια .

Τέσσερα χρόνια τώρα η διοίκηση Θώδα απαξίωσε το θεσμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αδιαφορώντας πλήρως για τις ελλείψεις  σε στελεχιακό δυναμικό  που παρουσιάζουν οι Τομεακές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) , όπως και το Κέντρο Υγείας (πρώην πολυιατρεία ΙΚΑ). Αδυνατούν έτσι να υπηρετήσουν τον πρωταρχικό σκοπό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που είναι η προληπτική ιατρική , η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία κάθε νόσου και η συνεχής διασύνδεση της με το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας ( απαξιωμένο και αυτό!) για τη βέλτιστη αντιμετώπιση θεμάτων υγείας των πολιτών.

Οι ΤΟΜΥ του δήμου Ζωγράφου που ιδρύθηκαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και διοίκησης Καφατσάκη , χρηματοδοτούμενος θεσμός από τα ΕΣΠΑ κατ’ επιταγή των 3 μνημονίων, συνέχισαν την  λειτουργία τους επί διοίκησης Θώδα. Οι 2 ΤΟΜΥ που λειτουργούν και  επί σημερινής διοίκησης Θώδα στα Άνω Ιλίσια και στου Ζωγράφου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ελάχιστο στις αυξημένες ανάγκες του ζωγραφιώτικου λαού, αφού η πρώτη των Άνω Ιλισίων  λειτουργεί  σήμερα μόνο ένα ιατρό γενικής  Ιατρικής και η δεύτερη  επί της οδού Κρίνων έχει ένα γενικό ιατρό και ένα παιδίατρο. Σύμφωνα με το καθεστώς λειτουργίας τους  που ορίζει 4 γενικούς ιατρούς, 1 παιδίατρο και 1 κοινωνικό λειτουργό από κάθε ΤΟΜΥ οι ΤΟΜΥ στον Δήμο μας λειτουργούν μόλις με το ¼ του δυναμικού που θα έπρεπε να έχουν.

 Με τεράστιες ελλείψεις σε σημαντικές  ιατρικές ειδικότητες (γαστρεντερολόγος, γυναικολόγος , νευρολόγος , ουρολόγος, δερματολόγος , βιοχημικός αναλυτής ) λειτουργεί  και το Κέντρο Υγείας επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου,  με το οποίο δυνητικά διασυνδέονται οι ΤΟΜΥ για την πληρέστερη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών κατοίκων και δημοτών.  Καμία προληπτική ιατρική που αποτελεί το βασικό και αναγκαίο μέτρο για το βέλτιστο της υγείας των πολιτών δεν μπορεί να ασκηθεί στον Δήμο Ζωγράφου με ευθύνη όλων των προηγούμενων Διοικήσεων.

Όσο για την ψυχική υγεία των κατοίκων και δημοτών του Δήμου μας, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που άφησε η Πανδημία , οι ανάγκες τους καλύπτονται από ένα  Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογενειών το οποίο λειτουργεί με έναν Κοινωνιολόγο και μία Λογοθεραπεύτρια!

Η Ανυπότακτη Πόλη Ζωγράφου από την ίδρυσή της και στα τέσσερα χρόνια συμμετοχής της στο δημοτικό συμβούλιο έθεσε τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν δημότες/ κάτοικοι κατά την πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας συνολικά , κατήγγειλε την Διοίκηση Θώδα η οποία εφάρμοσε οριζόντιες  πολιτικές υγείας στον καιρό της Πανδημίας και αρκέστηκε στις γνωστές μεθόδους καταστολής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καλώντας παράλληλα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις έξω από το Κέντρο Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία που λειτουργούν περιμετρικά στον Δήμο μας.

Τέσσερα χρόνια τώρα η Ανυπότακτη Πόλη Ζωγράφου  βρέθηκε κοντά στους αγώνες των υγειονομικών και των συμπολιτών μας.

Αν και οι ευθύνες αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση, ο Δήμος Ζωγράφου και όλες οι διοικήσεις του  έχει κι αυτός σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια για διαμόρφωση νέων δομών ή ενίσχυση των υπαρχουσών. Αντιθέτως ζούμε εδώ και χρόνια την απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας , πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου με πρωταρχικό στόχο των Κυβερνήσεων να εισάγουν το θεσμό των ΣΔΙΤ ενισχύοντας τα κέρδη των μεγάλων ομίλων και funds που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας.

Η Ανυπότακτη Πόλη Ζωγράφου στο πλευρό του χειμαζόμενου λαού από την οικονομική κρίση που έφεραν τα μνημόνια , η πανδημία και τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα διεκδικεί :

  • Την άμεση ενίσχυση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας ) με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό για την πρόσβαση όλων των κατοίκων /δημοτών χωρίς καμία συμμετοχή τους στο οικονομικό κόστος των υπηρεσιών τους.
  • Την ενίσχυση του δημοσίου ΕΣΥ και την άμεση διασύνδεσή του με τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας που λειτουργούν στους ΟΤΑ της χώρας .
  • Την ίδρυση νέων μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων ψυχικής υγείας για τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού με την πρόσληψη εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού (ψυχίατρος , ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.)
  • Να δοθούν χρήματα για την υγεία των πολιτών και όχι για στρατιωτικούς εξοπλισμούς  από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.