Για μία Περιφέρεια που θα προστατεύει τους ανθρώπους της και το Περιβάλλον (της Δέσποινας Χαραλαμπίδου)

ΠΗΓΗ: TVXS

Για μία Περιφέρεια που θα προστατεύει τους ανθρώπους της και το Περιβάλλον

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. (περίπου στο μισό του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ), μία περιφέρεια στην οποία σε απόλυτα νούμερα :

 • χάθηκαν από το 2010-2022 πάνω από 105.000 θέσεις εργασίας (σε κάθε 100 θέσεις εργασίας χάθηκαν οι 15)
 • Έχουμε εκτίναξη της ανεργίας από το 10% το 2010, σε 24% το 2022
 • Σαφή μείωση των επιχειρήσεων τη δεκαετία 2010-2020 ( σε κάθε 100 επιχειρήσεις έχουν κλείσει 9)
 • Έχουμε δραστική μείωση των επενδύσεων ( αντί για 100 ευρώ το 2010 σήμερα επενδύονται 42 ευρώ, δηλ. έχουμε συρρίκνωση επενδύσεων σχεδόν στο 50%)
 • Σταθερή αύξηση του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας με σημαντική απώλεια εισοδημάτων (από 12.500 ευρώ το 2010 έχουμε το 2020 9.500 ευρώ), αντίθετα από τις εθνικές τάσεις
 • Η κεντρική Μακεδονία ως αγροτοβιομηχανικό κέντρο εθνικής εμβέλειας βρίσκεται σε πτώση και συρρικνώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια
 • Επέλαση του ιδιωτικού τομέα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας , της Ενέργειας με την εγκατάσταση τεράστιων φαραωνικών πάρκων σε δημόσιες δασικές εκτάσεις ( κρίσιμες για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας ) ακόμα σε στους προστατευόμενους ορεινούς μας όγκους, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων κ.α.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν αντιμετώπισε αυτά τα κρίσιμα προβλήματα ασκώντας μια διαφορετική πολιτική με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας, της τεράστιας αποβιομηχάνισης, της στήριξης της αγροτο-κτηνοτροφικής δραστηριότητας , των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των φτωχών νοικοκυριών.

Δυστυχώς αξιοποιεί τους πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης όχι για την ενίσχυση της  πραγματικής οικονομίας αλλά για  έργα βιτρίνας, έργα εξυπηρέτησης των σχεδίων των  μεγάλων οικονομικών συμφερόντων  ( τους επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο της ενέργειας και των εξορύξεων, του τουρισμού , της εστίασης  και των real estate )

Απέναντι σε αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται από την Διοίκηση Τζιτζικώστα, όλοι εμείς, που συγκροτούμε την “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ”, και αγωνιστήκαμε έξω, αλλά και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 • για τη δημοκρατική λειτουργία του, ενάντια στους νόμους  και στις μεθοδεύσεις της Διοίκησης της Π.Κ.Μ που την υποβαθμίζουν και τη συρρικνώνουν.
 • Για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων οικονομικών πόρων από την Κυβέρνηση αλλά και τη σωστή διαχείρισή τους, καθώς και το σταμάτημα της προκλητικής εξυπηρέτησης των εργολαβικών συμφερόντων.
 • Για την αποτροπή κατασκευής των φαραωνικών πάρκων, φωτοβολταϊκών και αιολικών, στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στο Βέρμιο, στην Πιερία, που θα τα λυμαίνονται τα ιδιωτικά συμφέροντα καταστρέφοντας το περιβάλλον.
 • Αναδείξαμε την υπόγεια και σιωπηρή προσπάθεια, να εγκαταστήσουν τον επικίνδυνο πλωτό σταθμό LNG μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο.
 • Αντισταθήκαμε στο ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων όπως ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΣΕ, Αεροδρόμια κ.ά. Αντιταχθήκαμε στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου για την εκχώρηση δημόσιας γης στους ιδιώτες και το ξεπούλημα ακόμα και των ακινήτων των Αγροτικών Συνεταιρισμών.
 • Βρεθήκαμε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων, όπως στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, στα δημόσια νοσοκομεία, στα αρχαιολογικά μουσεία, στην ΕΡΤ3, στην efood, στα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των δημοσίων εκτάσεων κτλ.,  όπως στο Κρυονέρι, στις Σέρρες, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τη Χαλκιδική, το Βέρμιο κ.α.
 • Σταθήκαμε με συνέπεια στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων της Περιφέρειάς μας, που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατηθούν στον τόπο τους.

Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να εκφράζεται και να ασκηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  μια διαφορετική πολιτική που θα θέτει στο επίκεντρό της τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων, τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων , των αγροτών, των μεταναστών, των ανέργων, των νέων και όλων όσων πλήττονται από τις υλοποιούμενες πολιτικές τους.

* Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ