Για μία Περιφέρεια που θα προστατεύει τους ανθρώπους της και το Περιβάλλον

ΠΗΓΗ: Δρόμος της Αριστεράς

Για μία Περιφέρεια που θα προστατεύει τους ανθρώπους της και το Περιβάλλον

Στα πλαίσια του μικρού μας αφιερώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές δημοσιεύουμε μια μικρή παρουσίαση της “Συμμαχίας Αντίστασης και Ανατροπής” για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές, πολιτικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες και εν μέσω πρωτοφανών καταστροφών.

Δυστυχώς η τεράστια τραγωδία που βιώνουν ο λαός και το περιβάλλον στη Θεσσαλία με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, στο φυσικό και ζωικό πλούτο, σε σοδειές και στις περιουσίες, δεν σταματάει στα χωρικά όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εξάλλου η περιφέρεια Θεσσαλίας δεν απέχει χιλιόμετρα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πλημμύρες με τις τεράστιες ζημίες των προηγούμενων ετών ιδιαίτερα από το καιρικό φαινόμενο ΙΑΝΟΣ, έκρουσαν ηχηρά τον κώδωνα κινδύνου αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε πως δεν τον άκουσε. Δεν θωράκισε όχι μόνο τη Θεσσαλία, αλλά όλη τη χώρα και προτίμησε να συνεχίσει να μοιράζει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που προοριζόταν για αντιπλημμυρικά έργα και έργα υποδομής, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους φίλους της, αδιαφορώντας για τον σχεδιασμό, την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα τους. Άφησε όλη τη χώρα, χωρίς τα αναγκαία έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας, με τον κρατικό μηχανισμό απροετοίμαστο και ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις ανάγκες των πόλεων, των χωριών και των πολιτών στις περιπτώσεις ακραίων ή όχι καιρικών φαινόμενων.

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και είναι εδώ!

Οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών αρχών, κυρίως της σημερινής κυβέρνησης και των Περιφερειών , είναι χρόνιες, εγκληματικές και απαράγραπτες. Η πλήρης ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και σχεδίου αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινόμενων και κρίσεων από την Πολιτεία οδήγησαν σε αυτήν την πρωτοφανή και ανυπολόγιστη σε ζημιές καταστροφή.

Από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Διοίκηση Τζιτζικώστα. Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, δεν πήρε καμία πρωτοβουλία, για την ανάδειξη του θέματος και την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση για να επιλυθούν κάποια από τα χρόνια προβλήματα, όπως η υποβάθμιση των μέσων πυρόσβεσης, η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων, η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού και των αιρετών της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων κ.λπ. Η πραγματικότητα είναι ότι, ακόμη και όσα έργα υλοποιήθηκαν, δεν επαρκούν, έγιναν άναρχα και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.

Δεν προχώρησε κανένα σοβαρό έργο αντιπλημμυρικής υποστήριξης με σεβασμό στη φύση, με διατήρηση των υδάτων στους ορεινούς όγκους της Π.Κ.Μ.

Δεν προχώρησε τα έργα αποκάλυψης και επαναφοράς των ρεμάτων και του φυσικού σχηματισμού τους, ώστε να ενσωματωθούν ομαλά στο αστικό περιβάλλον.

Δεν διεκδίκησε αύξηση της χρηματοδότησης ειδικών κονδυλίων προς την αυτοδιοίκηση για προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας.

Δεν στελέχωσε τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ., με εξειδικευμένο προσωπικό.

Δεν προχώρησε σε άμεση κατάρτιση των σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς, πλημμυρών κ.λπ., με ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων για την ακολουθούμενη διαδικασία.

Τα ακραία φυσικά φαινόμενα δεν μπορούν να αποτελούν το διαχρονικό άλλοθι για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η υποχρηματοδότηση, η υποτίμηση τέτοιων αναγκαίων έργων, η συνέχιση χρεοκοπημένων πρακτικών με έργα βιτρίνας για να κόβουν οι αιρετοί κορδέλες δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής με υποψήφια περιφερειάρχη τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου θέλει μία περιφέρεια που θα προστατεύει τους ανθρώπους της και το Περιβάλλον. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουν τα πράγματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ