Από την ΕΦΣΥΝ
Αλήθειες και ψέματα για την τοπική «αυτοδιοίκηση»
του Στέλιου Μερμήγκη*
Από όλους τους επίδοξους διαχειριστές του δημαρχιακού θώκου στο Αγρίνιο θα ακούσεις πολλά για πράσινη, έξυπνη, ανοιχτή και ανταγωνιστική πόλη. Θα τα ακούσεις τόσο έντονα και τόσο πανομοιότυπα, που αν κρύψεις τα ονόματα από τους τίτλους δεν θα ξέρεις ποιος είπε τι. Συμφωνούν στα μεγάλα, για να διαφωνούν στα μικρά. Βλέπουν μόνο ευκαιρίες με τον πακτωλό χρημάτων από τα διάφορα προγράμματα, κυρίως ΕΣΠΑ, και το μόνο που τους νοιάζει είναι να σε πείσουν ότι ο καθένας από αυτούς είναι και ο καλύτερος διαχειριστής. Ετσι από το στόμα τους δεν θα ακούσεις ποτέ:
Οτι όλοι οι δήμοι της χώρας διέπονται από ένα πολύ συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συνιστά την επιτομή των μνημονίων στην τοπική διοίκηση από το 2010 και φέρει την υπογραφή του κ. Ραγκούση. Το όνομα αυτού… «Καλλικράτης». Το θεσμικό αυτό πλαίσιο το χειροκρότησαν όλοι τους. Και όσοι δεν το έπραξαν τότε, το αποδέχτηκαν μετά αφού δεν άλλαξαν τίποτε από τον πυρήνα του. Ετσι οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι υποχρεωτικό να είναι ισοσκελισμένοι, ενώ τα οικονομικά τους βρίσκονται κάτω από τη διαρκή μέγκενη του οικονομικού παρατηρητήριου.
Αν και ορίζεται συνταγματικά η υποχρέωση της καταβολής, τα μη καταβληθέντα οικονομικά κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση προς τους δήμους εκτοξεύονται πια σε κάμποσα δισ., καθιστώντας τη λειτουργία όλων των δήμων προβληματική, ενώ όλο και περισσότερες υπηρεσίες μετατρέπονται σε ανταποδοτικές και μεταφέρουν τα οικονομικά βάρη στα συνήθη υποζύγια, τους δημότες
Δεν θα σου πουν ποτέ ότι για το Αγρίνιο οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις που αφορούν τις δράσεις για την πολιτική προστασία και πυροπροστασία φτάνουν στο «ιλιγγιώδες» ποσό των 230 χιλ. ευρώ, όσο θα κοστίσει δηλαδή η κατασκευή ενός… ηλιακού δέντρου στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποίησης του ανοιχτού κέντρου εμπορίου. Η ασφάλειά μας, βλέπεις, και η προστασία μας από τις φυσικές καταστροφές καθώς και οι προληπτικές δράσεις που απαιτούνται δεν συνιστούν επιλέξιμη δαπάνη για αυτά τα προγράμματα, στα οποία εντάσσεται η κατασκευή ενός κέντρου εμπορίου και ενός ηλιακού δέντρου, δεν μπορούν εξαρχής να επιλεγούν και να χρηματοδοτηθούν σε αντίθεση βέβαια με τα έργα βιτρίνας που γίνονται παντού. Τα Τρίκαλα και ο Βόλος αποτελούσαν μέχρι χθες πρότυπο αναπτυξιακών δήμων.
Πόσο χρήσιμο λοιπόν είναι ιεραρχικά για τον δήμο ένα πρόγραμμα δημιουργίας «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου» στην πόλη του Αγρινίου, το οποίο υπερψήφισαν όλες οι προαναφερόμενες παρατάξεις σε προηγούμενο χρόνο και το ύψος του οποίου αγγίζει το 1,5 εκατ., όταν η συνολική κρατική χρηματοδότηση για ολόκληρο τον δήμο δεν ξεπερνά τα 1,4 εκατ. Θα μου πεις, αφού δεν μπορούμε να βρούμε τα χρήματα να προστατεύσουμε το αληθινό δέντρο ας φτιάξουμε τουλάχιστον το… ηλιακό και ας το αναδείξουμε ως ύψιστη καινοτόμα δράση. Είναι κι αυτό μια λύσις…
Οταν λοιπόν κρύβουν αυτές τις βασικές αλήθειες, μάλλον πρέπει να σε φλομώσουν με κούφια, αλλά θελκτικά λόγια. Αύριο η πλειονότητα αυτών που βομβάρδισαν την καθημερινότητά μας με κάρτες και μπόλικο αέρα κοπανιστό θα εξαφανιστούν, δυστυχώς, και καμπόσοι από αυτούς που θα εκλεγούν δεν θα καταδέχονται όχι να μιλούν στα όργανα, αλλά ούτε να παρουσιάζονται σ’ αυτά. Η ωμή και αδυσώπητη πραγματικότητα θα επιστρέψει για τους περισσότερους. Η περίφημη ανάπτυξή τους τελικά θα περιοριστεί στην επικοινωνιακή προπαγάνδα. Τυπογραφεία, τοπικά μέσα ενημέρωσης, διαφημίσεις, καφέδες, ποτά και τα κουφάρια από τα κλειστά μαγαζιά του κέντρου που στέγασαν τα εκλογικά τους γραφεία θα είναι οι μόνοι που θα ωφεληθούν από τις μέρες αυτές. Ο αγώνας για την επιβίωση θα ξανάρθει και στο προσκήνιο των απλών υποψήφιων, αφού ποτέ δεν έλειψε από την πλειοψηφία του κόσμου.
Το ερώτημα που μπαίνει ξανά και ξανά σε κάθε εκλογική διαδικασία για τους πολίτες είναι αν θα επιλέξουν με γνώμονα κάποιο πολιτικό κριτήριο για το κοινό συμφέρον της πόλης ή θα εξαντληθούν στις γνωστές υποχρεώσεις προς φίλους και συγγενείς.
Η δημοκρατία τους θα τελειώσει την επαύριο των εκλογών και για τα επόμενα χρόνια θα έχουμε κάποιους «άρχοντες» που θα εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες σοφά απεκρύβησαν και δεν εκστομήθηκαν ποτέ κατά τον προεκλογικό αγώνα, γιατί πολύ απλά είναι αυτές που μας έφτασαν ώς εδώ, σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε. Ας απαντήσουμε με λογική και σύνεση και ας μετρήσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μάς έφτασαν ώς εδώ από διάφορες θέσεις ευθύνης. Μας ταιριάζουν; Χωρούν στις ζωές μας;
Ας ψηφίσουμε και μία φορά ανυπότακτα και ανατρεπτικά με γνώμονα τα δικά μας συμφέροντα και τις δικές μας ανάγκες. Ετσι και αλλιώς και ανεξαρτήτως αποτελέσματος εμείς, σε αντίθεση με όλο αυτό το πλήθος των υποψηφίων, θα είμαστε εδώ, δίνοντας πάντα το «παρών» στους μικρούς και στους μεγάλους αγώνες για μια πόλη και μια ζωή αξιοβίωτες.
* Υποψήφιος δήμαρχος με το «Ανυπότακτο Αγρίνιο», νοσοκομειακός φαρμακοποιός