Συνέντευξη Κώστα Ήσυχου στο ΡΙΑ NOVOSTI, για την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη Κώστα Ήσυχου στο ΡΙΑ NOVOSTI, Ρωσική Ομοσπονδία, για την εκλογή Κασσελάκη στην Ελλάδα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

25 Σεπτεμβρίου 2023

RIA Novosti.

Η εκλογή του Αμερικανού πλοιοκτήτη και πρώην στελέχους της Goldman Sachs, Στέφανου Κασσελάκη ως αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Π.Σ., ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνεται να είναι το «κύκνειο άσμα» του κόμματος, ο Έλληνας πολιτικός και μέλος της Π.Γ. του κόμματος Λαϊκή Ενότητα Κώστα Ήσυχος. είπε στο RIA Novosti.

Ο Ήσυχος ήταν αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας στην κυβέρνηση Σύριζα το 2015, αλλά παραιτήθηκε μαζί με άλλους υπουργούς και βουλευτές από αυτήν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποταγή στην Τρόικα και την υπογραφή ενός ακόμη νέου  μνημονίου .

Την Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των εκλογών για αρχηγό κόμματος, ο μέχρι τότε άγνωστος 35χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής Κασσελάκης κέρδισε σχεδόν το 57% των ψήφων, η αντίπαλός του, βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου, το 43% των ψήφων.

«Οι χθεσινές προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται να είναι ένα κύκνειο άσμα, ένας τραγικός επίλογος για ένα κόμμα που θεωρείτε , αριστερό, παραδοσιακά, ιστορικά, και φωνή σημαντικού μέρους της ελληνικής αριστεράς. Αλλά η άφιξη ενός νέου πολιτικού μέσω των μίντια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν και είναι μια ηχηρή νέα πολιτική επένδυση στη μετα-πολιτική. Και δεν φαίνεται «ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να περιοριστεί μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι ετοιμάζεται έδαφος για την Ελλάδα και άλλων πολιτικών αρχηγών που θα επενδύουν περισσότερο στην εικόνα, στο λεγόμενο lifestyle ,  τα ΜΜΕ θα  επενδύουν στην απολιτική ατζέντα , τα περισσότερα από τα οποία, δυστυχώς, ελέγχονται από την ελληνική ολιγαρχία και εξαρτώνται από την ευρωατλαντική κυρίαρχη πολιτική », είπε ο Κ. Ήσυχος.

« Κατά τη γνώμη του, το κόμμα θα  αντιμετωπίσει μια πολύπλευρη κρίση. «Φαίνεται ότι η εκλογή του κ. Κασσελάκη ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο πολλαπλών κρίσεων στο κόμμα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Το κυρίαρχο στοίχημα είναι να κατανοηθεί από την αριστερά στην Ελλάδα ότι η χώρα μας έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε ΝΑΤΟϊκό πεδίο και ταυτόχρονα ένα πολύ φτηνό νεοφιλελεύθερο εργαστήριο και σε μια ολοένα και πιο επικίνδυνη φάση για την ανθρωπότητα με τον πόλεμο που διεξάγεται στο κέντρο της Ευρώπης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο πολιτικός.

Κατά τη γνώμη του, η υπόθεση Κασσελάκη δεν θα φέρει κάτι νέο. «Δεν είναι η πρώτη φορά (σε κόμματα) εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού να λαμβάνουν υπέρογκες ” διαφημίσεις”  Παλαιότερα ήταν ο κ. (Εμμανουέλ) Μακρόν, εκπρόσωπος παρόμοιων οικονομικών συμφερόντων στη Γαλλία. Έχουμε τώρα  έναν εκπρόσωπο που εργαζόταν στην Goldman Sachs (Κασσελάκης – επιμ.), που αγνοεί τη σύγχρονη , ταξική , διεθνιστική ,μαρξιστική ιδεολογική βάση της αριστεράς, ένα ιστορικό κεκτημένο  που χρειάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, ένα μαζικό και νεανικό  αριστερό κίνημα που μπορεί να συμβάλει στην ανεξαρτησία της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ και να παίξει το ρόλο της γέφυρας ειρήνης μεταξύ ενός εξαιρετικά πολύπλοκου και πολυπολικού κόσμου.  Ο κ. Κασελάκης δεν θα φέρει κάτι νέο», εκφράζει το παρακμιακό και παλιό όπως συνολικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Ήσυχος.

Συμφωνεί σε ερώτηση μας ότι ο Κασσελάκης δεν μπορεί να λέγεται σοσιαλιστής. “Αυτό που εκφράζει είναι διαφορετικό, είναι το λεγόμενο « αμερικανικό όνειρο α λα ελληνικά» Έχει στο επίκεντρο την καπιταλιστική εξουσία ως αντίληψη, ως κυρίαρχο δόγμα και ιδέα με μια ισχυρή δόση  μεταμοντέρνας πολιτικής.   Ας μην ξεχνάμε ότι έχει αναφερθεί τόσο στο παρελθόν όσο και στην προεκλογική του εκστρατεία ως υποψήφιος αρχηγός κόμματος στο «American Dream» όπως ο ίδιος υπερήφανα μας λέει, που πέτυχε στις ΗΠΑ , καθώς έγινε πλοιοκτήτης όπως ο πατέρας του, επενδύοντας σε ένα πιστωτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα που αποδείχτηκε γενναιόδωρο απέναντί ​​του, αλλά όχι γενναιόδωρο προς τα δεκάδες εκατομμύρια των αστέγων που επιβιώνουν στην Αμερική . Ο « μεταμοντέρνος προοδευτικός» είναι μια παλιά συνταγή, αλλά με μια νέα πολιτική αφήγηση στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στην Ελλάδα», είπε ο Έλληνας πολιτικός.

«Ο Κασσελάκης δεν είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός ηγέτης που έχει αμερικανική υπηκοότητα» αλλά ο πρώτος που θα μας το θυμίζει συνεχώς γιατί εκτός  από την υπηκοότητα έχει αδιαμφισβήτητη την κυρίαρχη αμερικανική πολιτική ” παιδεία”    σημείωσε ο Ήσυχος.