Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει τις αντιδραστικές αλλαγές των ωρολογίων προγραμμάτων των εκπαιδευτικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει τις αντιδραστικές αλλαγές των ωρολογίων προγραμμάτων και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Οι αλλαγές των ωρολογίων προγραμμάτων που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, με βάση τις οποίες καταργούνται ολόκληρα διδακτικά αντικείμενα, συνιστούν αλλαγή του εκπαιδευτικού περιεχομένου, αφού περιορίζουν δραστικά τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών και Οικιακής Οικονομίας, εξαφανίζουν τα καλλιτεχνικά μαθήματα, ανάμεσα στα οποία το Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο, που είναι προαπαιτούμενα για Πολυτεχνικές Σχολές και ΑΣΚΤ και μειώνουν τις ώρες Φυσικής, Βιολογίας και Γεωλογίας.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση αλλάζει το περιεχόμενο της εκπαίδευσης υποβαθμίζοντας μαθήματα, που συμβάλλουν στην γενικότερη μόρφωση και κουλτούρα των μαθητών-τριών με συνέπεια να περιορίζεται η ανάπτυξη της κοινωνικής τους συνείδησης, της αισθητικής τους και η αξιοποίηση των εικαστικών και εκφραστικών ικανοτήτων τους.

Συγκεκριμένα:

Καταργεί ολόκληρες ειδικότητες εκπαιδευτικών, οδηγώντας τους στην έξοδο από την εκπαίδευση, οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές και στην διαθεσιμότητα μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Υποβαθμίζει τον πολιτισμικό ρόλο του Λυκείου, αφού αποστερεί τους μαθητές-τριες  από γνώσεις που αφορούν τις τέχνες και τον πολιτισμό, τον οποίο κυβερνητικά στελέχη υμνούν υποκριτικά σε δημόσιες δηλώσεις τους. Η κατάργηση μάλιστα του Ελεύθερου και Γραμμικού σχεδίου στην Γ’ Λυκείου, απόφαση σαφώς αντισυνταγματική, εξυπηρετεί μόνο την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας ό,τι δεν κινείται στη σφαίρα των δεξιοτήτων και ό,τι δεν εξετάζεται θεωρείται περιττό. Ο,τι κινητοποιεί την ελεύθερη δημιουργική φαντασία των μαθητών-τριών και ό,τι μπορεί να τους προκαλέσει ερωτήματα για τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας είναι επικίνδυνο και δεν πρέπει να υπάρχει  ως αντικείμενο διδασκαλίας στο Δημόσιο Σχολείο.

Συνολικά μέσα από την αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων, προωθούνται οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης με μείωση του προσωπικού στην εκπαίδευση, ενίσχυση του ταξικού χαρακτήρα της και ιδεολογική χειραγώγηση της με στόχο την  προετοιμασία μαθητών-τριών που θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της αγοράς χωρίς την αναγκαία γενική και ανθρωπιστική παιδεία.

Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί την απόσυρση των αντιδραστικών αυτών αλλαγών και στηρίζει την  κινητοποίηση των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας,  που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 25/6/2020, στις 7:30 μ.μ. στη Βουλή.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

24/6/2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ