ΑΡΣΥ: Η επιβράβευση όσων μας έφεραν ως εδώ συνιστά «υπευθυνότητα», ενώ η επιλογή ενός άλλου δρόμου καταδεικνύει «ανεμελιά»;

Η επιβράβευση όσων μας έφεραν ως εδώ συνιστά «υπευθυνότητα», ενώ η επιλογή ενός άλλου δρόμου καταδεικνύει «ανεμελιά»;

[Μια οφειλόμενη απάντηση στον Γιάννη Στρατάκη]
Με παρέμβασή του στα ΜΜΕ ενόψει των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών, ο υποψήφιος με τον συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ» Γιάννης Στρατάκης χαρακτηρίζει την ψήφο στην ΑΡ.ΣΥ «διαμαρτυρόμενη και ανέμελη».
Μάλιστα, ο κ. Στρατάκης προβαίνει και σε παρερμηνεία των θέσεων του συνδυασμού μας, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Αβραάμ Ασπράγκαθο, υποψήφιο στην ΠΕ Κοζάνης, στο debate που φιλοξενήθηκε στο TOP CHANNEL την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.
Καταρχάς, ευχαριστούμε τον κ. Στρατάκη, διότι η παρέμβασή του, αφενός, επιβεβαιώνει την αναγνώριση του πολύπλευρου έργου του συνδυασμού μας μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και, αφετέρου, αναδεικνύει τη χρησιμότητα του προγράμματός μας για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων της Δυτικής Μακεδονίας μέσα και έξω από Περιφερειακά Συμβούλια.
Η ιστορία των εκλογών έχει αποδείξει περίτρανα ότι παρατάξεις που επενδύουν στο αφήγημα της «χαμένης ψήφου» προκειμένου να επιτεθούν σε «λιγότερο ισχυρούς» αντιπάλους στην πραγματικότητα αδυνατούν οι ίδιες να επιτύχουν τους στόχους τους. Ας αφήσει, λοιπόν, ο κ. Στρατάκης το πατρονάρισμα προς τους νέους και τις νέες ψηφοφόρους και ας επικεντρωθεί στην κατάρτιση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της κακοπληρωμένης εργασίας και της μαζικής μετανάστευσης.
Προφανώς, ένα απολύτως συστημικό πρόγραμμα που προτείνει ως λύσεις τις αιτίες του σημερινού αδιέξοδου δεν μπορεί να είναι εχέγγυο για το μέλλον της περιοχής.
Προφανώς, πολιτικές που με ευλάβεια υπηρέτησε η επικεφαλής του συνδυασμού του κ. Στρατάκη -ως διορισμένη διευθύντρια του ΕΣΠΑ- δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για ελπίδα.
Το εναλλακτικό πρόγραμμα της ΑΡ.ΣΥ. έχει καταρτιστεί από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: Δεν διαρθρώνεται γύρω από μια λογική που θέλει γενικώς και αορίστως «επενδύσεις» και «τόνωση της επιχειρηματικότητας», οι οποίες, παρεμπιπτόντως, θα φέρουν και θέσεις εργασίας.
Αντιθέτως, το πρόγραμμά μας αποσκοπεί να βελτιώσει ουσιαστικά τη ζωή, την εργασία και τα δικαιώματα του λαού σε βάρος των κερδών του κεφαλαίου και ειδικά των επιχειρηματικών ομίλων. Αποσκοπεί στην αναδιανομή των κερδών, όπως αυτά προκύπτουν από τη δραστηριότητα παραγωγικών μονάδων και συνεργατικών σχημάτων, τα οποία λειτουργούν σε συμμόρφωση με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των αναγκών των πολλών.
Τις θέσεις εργασίας δεν τις δημιουργεί η «επιχειρηματικότητα», αλλά οι ανάγκες του λαού για προϊόντα και υπηρεσίες. Ενδεικτικά, θυμίζουμε στον αμετροεπή κ. Στρατάκη πως στο προχθεσινό debate έχασε τον ειρμό του όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου στη Βασιλίτσα Γρεβενών!
Είναι σαφές ότι ο πυρήνας των πολιτικών μας παραμένει διαμετρικά αντίθετος, ακόμα και στο «ανώδυνο» πεδίο του Τουρισμού.
Είναι σαφές ότι δεν εξυπηρετούμε τις ίδιες ομάδες συμφερόντων.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Στρατάκης, υποτιμώντας προκλητικά τους κινηματικούς αγώνες, ισχυρίζεται ότι «οι μάχες κερδίζονται κυρίως στις δικαστικές αίθουσες και στους θεσμούς της δικαιοσύνης».
Αν στην Καλαμιά, στο Νυμφαίο κι αλλού. οι κάτοικοι και οι αλληλέγγυοι αγωνιστές και αγωνίστριες δεν πρότασσαν -στην κυριολεξία- τα σώματά τους μπροστά στα ΜΑΤ, περιμένοντας τους θεσμούς και τα δικαστήρια, σήμερα τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες θα είχαν φτάσει έξω από τα σπίτια τους. Χωρίς να υποτιμούμε τις μάχες που δίνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων, στις οποίες έχουμε επίσης συμμετάσχει, υπενθυμίζουμε στον κ. Στρατάκη πως οι ανυποχώρητοι αγώνες των κατοίκων ήταν ο καταλύτης που σταμάτησε αυτές τις εγκαταστάσεις και οι δικαστικές αποφάσεις ήρθαν αργότερα για να τους δικαιώσουν.
Σε ένδειξη σεβασμού στην αυτονομία των κινημάτων, δεν διατυμπανίσαμε ποτέ την όποια συμμετοχή μας στη νίκη στα Πιέρια. Για τον ίδιο λόγο δεν έχουμε απαντήσει στη θρασεία αυτοθριαμβολογία της «Ελπίδας», που εμφανίζει τη νίκη των κατοίκων ως νίκη του συνδυασμού. Η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της ΑΡ.ΣΥ κινηματικών αγωνιστών και αγωνιστριών που εκτίμησαν τη συνολική μας στάση συνιστά από μόνη της απάντηση στις παραπάνω θριαμβολογίες.
Τέλος, επισυνάπτουμε (στο πρώτο σχόλιο ) τους βασικούς άξονες του προγράμματος μας και καλούμε τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας να στηρίξει τη συνέπεια που επιδεικνύει η ΑΡ.ΣΥ απέναντι σε κρίσιμες μάχες, υιοθετώντας την εναλλακτική μας οπτική έναντι ενός συστήματος παλιού και καταϊδρωμένου που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σύγκρουση με το παγόβουνο.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ